Raluca Turcan: E o intoxicare ca PNL a asigurat cvorumul miercuri, Legile Justitiei nu ar fi trecut fara UDMR. Nimic nu-i opreste

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 11:24
5765 citiri
Raluca Turcan: E o intoxicare ca PNL a asigurat cvorumul miercuri, Legile Justitiei nu ar fi trecut fara UDMR. Nimic nu-i opreste
Foto: Arhiva Hepta.ro

Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL, respinge categoric speculatiile aparute in presa conform carora PNL ar fi fost complice la ce s-a intamplat miercuri in Camera Deputatilor pentru ca a asigurat cvorumul la adoptarea Legilor Justitiei, si spune ca ele nu ar fi trecut fara voturile UDMR, noua majoritate "toxica" nemaiputand fi oprita nici macar de avertismentele partenerilor externi.

"Este o intoxicare ca PNL ar fi asigurat cvorumul ieri. Legile Justitiei sunt legi organice, ceea ce inseamna ca au nevoie de peste 165 de voturi pentru a trece. Cvorumul de sedinta este necesar doar la inceputul sedintei, dupa care, la dezbaterea pe articole, deciziile se iau cu majoritatea celor prezenti.

La inceputul sedintei de vot final ei aveau cu mult peste, 170-180. Deci, indiferent daca PNL ar fi parasit sau nu sala, ei aveau peste 165 de voturi si pentru asigurarea cvorumului, si pentru a trece legile. Este exact acelasi regim ca la o motiune de cenzura, iar ei au avut suficienti oameni si pentru a fi majoritari si pentru inceput de sedinta, si pentru sesiunea de vot final", a declarat Raluca Turcan pentru Ziare.com.

Citeste mai multe despre:

UDMR a asigurat "majoritatea toxica"

Intrebata cum a reusit majoritatea PSD-ALDE sa ajunga la un numar atat de mare de voturi in Camera Deputatilor, Raluca Turcan a precizat ca "fara UDMR nu ar fi trecut".

"De aceea am si spus ieri ca, din nefericire, s-a conturat o majoritate toxica. Nu a contat niciun fel de dezbatere pe articole, pe principii. Impreuna cu UDMR au modificat regulamentul Camerei Deputatilor astfel incat sa fie sistate dezbaterile pe amendamente, impreuna cu UDMR au trecut Legile Justitiei", a subliniat deputatul PNL.

De asemenea, intrebata ce crede ca a obtinut UDMR la negocierile cu PSD pentru a-i acorda voturile, in afara de infiintarea Liceului maghiar de la Targu Mures, aflata miercuri pe ordinea de zi, Raluca Turcan a raspuns: "Sa nu uitati ca suntem in dezbaterile pe buget".

"Si, de asemenea, mai au un set de legi pe care sunt convinsa ca o sa le vedem pe ordinea de zi in sedintele urmatoare", a adaugat aceasta, referindu-se la solicitarile UDMR.

Intrebata daca PNL a negociat la randul sau cu UDMR, pentru ca Legile Justitiei, avizate negativ de CSM, sa fie nu fie adoptate cu prevederile controversate, Raluca Turcan a raspuns: "Da, si s-a vazut la ce concluzie s-a ajuns".

"Am incercat foarte multe discutii, pentru ca aici nu este vorba de un interes strict al PNL, este vorba despre un interes national. Sunt decizii care afecteaza structura de baza a statului roman, drepturile cetatenilor, pentru ca, pana la urma, Legile Justitiei spulbera aspiratiile firesti ale romanilor ca toti cetatenii sa fie egali in fata legii. Acesta este un principiu constitutional! Legile acestea nu afecteaza PNL, ci pe toti romanii.

Suntem unici, ca tara, cu un presedinte de Camera condamnat definitiv, trimis in judecata in al doilea dosar si anchetat intr-un al treilea dosar (pentru frauda de fonduri europene!) si care ramane in functie, cu un presedinte al Senatului trimis in judecata si care ramane pe functie si cu un grup infractional care a monopolizat pur si simplu decizia in Parlamentul Romaniei", a subliniat liderul deputatilor PNL.

CCR a dat dreptate PNL, dar a respins sesizarea

In ceea ce priveste modificarea de regulament prin care au fost sistate dezbaterile, publicata in Monitorul Oficial miercuri, imediat dupa adoptare, Raluca Turcan a precizat ca poate fi atacata la CCR, "insa o sa verificam daca putem sa avem castig de cauza".

"As vrea sa fac un scurt comentariu aici. Decizia de ieri ale CCR pe sesizarile PNL si USR referitoare la modul de dezbatere a legilor in comisia speciala de Justitie pe fond dau dreptate PNL, insa RESPING sesizarea. Nu pot sa inteleg!

Daca va uitati la comunicatul de presa al CCR veti vedea ca sesizarea este respinsa cu argumentele din contestatia noastra: adica se spune ca legile trebuie dezbatute in procedura fireasca, parlamentara, prin comisiile permanente. Este scris negru pe alb in decizia Curtii. Si cu toate aceastea, sesizarea noastra e respinsa.

Noi nu am atacat infiintarea comisiei speciale, ci modul de dezbatere a legilor in aceasta comisie si in Parlament", a precizat liderul deputatilor PNL.

Albirea dosarelor, principalul scop urmarit de la preluarea puterii

Intrebata daca este adevarat ca majoritatea PSD-ALDE-UDMR nu mai poate fi oprita si vom asista astazi la o zi similara celei de ieri, Raluca Turcan a raspuns: "Asa este".

"Cu toate ca s-au angajat ca in perioada de doliu national nu vor exista dezbateri in aceasta comisie speciala si nu vor avansa pe legile Justitiei, incepe deja sedinta pe cea de a patra lege si se prefigureaza si un plen, dar nu stiu daca vor avea acest curaj, probabil ca isi mai evalueaza senatorii.

Evident ca PNL va ataca la CCR, in momentul in care aceste legi vor fi deja votate. Argumentatia este stransa, pentru ca exista clar aspecte neconstitutionale in aceste legi", a subliniat aceasta.

In ceea ce priveste posibilele reactii negative din partea partenerilor externi, Raluca Turcan a recunoscut ca PSD nu pare deloc interesat de ele.

"Avem 10 ambasade care s-au pronuntat. Avem Consiliul Europei, care s-a pronuntat prin GRECO, avem deja o evaluare la nivelul Comisiei Europene, ca sa nu mai vorbesc despre Comisia de la Venetia. Exista avertismente cu privire la sistarea fondurilor europene pentru Romania. Si totusi nimic nu-i opreste.

Ceea ce confirma ca singurul subiect care i-a interesat de la bun inceput, odata cu castigarea puterii, a fost albirea dosarelor prin modificarea legilor Justitiei si subordonarea institutiilor respective, in interes personal", a concluzionat Raluca Turcan.

Eveniment Quarterly Report

George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
#modificare regulament legile justitiei, #UDMR legile justitiei, #CCR legile justitiei , #presedinte PNL