Ziare.com

Se rupe PNL? Vine Ciolos? Raluca Turcan: Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 11:11

   

Se rupe PNL? Vine Ciolos? Raluca Turcan: Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul - Interviu
PNL trebuie sa aiba principii care nu se negociaza. A sustine statul de drept nu poate fi negociat, a ramane ancorat in lupta anticoruptie nu poate fi discutat. In niciun caz nu putem discuta de amnistie si gratiere pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, nu trebuie sa renuntam la ideea de recuperare a prejudiciilor, afirma presedintele PNL Raluca Turcan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Raluca Turcan a explicat cauzele pierderii alegerilor, dar si cum vede redresarea si reconstructia PNL: "doresc alegeri cat mai ample de jos in sus, am lansat ideea unor alegeri generale, in care sa voteze toti membrii, astfel incat partidul sa-si recapete increderea in el".

Raluca Turcan s-a referit si la relatia dintre PNL si Dacian Ciolos: "In momentul de fata, cred ca exista o dezamagire in corpul mare al PNL fata de Dacian Ciolos si ar fi dificil pentru domnia sa sa se gandeasca la presedintia PNL".

PNL a pierdut sever alegerile. Mai grav, intre locale si parlamentare, ati pierdut 1,2 milioane de voturi. Ati facut o analiza interna a cauzelor acestui esec?

Sunt de acord ca a fost un esec major. Am lansat colegilor solicitarea de a se gandi sa sintetizeze ce nu a functionat si in acelasi timp sa punem bazele reconstructiei PNL. Sunt pe punctul de a lansa in discutie interna un document care puncteaza principalele neajunsuri ale actiunii politice a PNL.

Alegerile locale au fost un semnal pe care puteam sa-l intelegem. Nu cred ca declinul PNL s-a realizat doar intre locale si parlamentare, semnale de alarma au inceput sa apara cu mult timp in urma. Dar exista toate premisele sa recuperam pierderea intr-un timp rezonabil.

Ce nu a functionat?

Intr-o perioada pe care puteam sa o folosim politic am avut un mesaj confuz, care i-a facut pe oamenii care structural sunt legati de valorile de dreapta sa se indeparteze de noi: clasa de mijloc, profesori, medici, oameni de cultura. Mesajul acesta confuz ne-a diluat identitatea si am ajuns sa se spuna de multe ori, nedrept, ca PSD a acoperit si dreapta politicii romanesti.

PNL trebuie sa aiba principii care nu se negociaza. De exemplu, a sustine statul de drept nu poate fi negociat, a ramane ancorat in lupta anticoruptie nu poate fi discutat. Daca tu, ca partid, sesizezi derapaje, trebuie sa intervii si sa sanctionezi, dar trebuie sa ramai ancorat in principiile care te definesc.

Majoritatea colegilor dvs gandesc la fel in privinta statului de drept? Eu vad si alte discursuri prin dezbaterile TV. Si sunt semnale ca in PNL se creeaza un curent nu neaparat favorabil statului de drept.

PNL a fost intotdeauna caracterizat prin libertatea opiniilor. Eu nu voi fi niciodata impotriva liberei exprimari, dar deciziile nu pot fi interpretate la nesfarsit. Cand iti asumi un demers politic, te tii de el.

In cazul amnistiei si gratierii, cum credeti ca vor vota colegii dvs?

Eu cred ca majoritatea liberalilor se va plasa de partea anticoruptiei, inclusiv cand s-ar pune problema dezbaterii unui proiect in aceasta privinta. In niciun caz, nu putem discuta de amnistie si gratiere pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, in niciun caz, nu trebuie sa renuntam la ideea de recuperare a prejudiciilor.

Agentia de recuperare a prejudiciilor trebuie sa devina o institutie de forta a statului roman. E sfidator pentru cetatenii simpli din aceasta tara ca nicio avere obtinuta in urma unor fapte de coruptie sa nu fie confiscata.

PNL trebuie sa fie ferm impotriva salvarii prin lege a coruptilor, impotriva unor legi care sa serveasca persoanelor corupte sau anumitor oameni influenti si trebuie sa fie pentru respectarea drepturilor omului.

Se vorbeste mult in perioada aceasta si despre legea raspunderii magistratilor. Care e pozitia PNL?

Am studiat aspectul acesta. In momentul de fata, exista raspunderea administrativa a magistratilor si, daca ea ar functiona cum e prevazuta in lege, abuzurile din Justitie ar putea fi prevenite si sanctionate. Pe legea actuala, in caz de abuz, poti fi exclus din magistratura.

Raspunderea materiala nu exista niciunde in Europa, pentru ca ar fi o presiune care ar putea duce la scaderea calitatii actului de justitie. Nu putem impune raspunderea materiala, cat timp instantele sunt supraaglomerate, nu exista logistica, conditii ca actul de justitie sa se desfasoare sanatos si cu atentie pe fiecare caz. Intai logistica si apoi putem discuta de raspunderea materiala.

Vorbiti de sanctionarea abuzurilor in Justitie. Considerati ca ele exista?

Nu e treaba mea sa spun daca sunt sau nu. Posibil sa da, posibil sa nu. Datoria mea de om politic, lider de partid, este ca institutiile statului sa fie corecte, independente si sa se corecteze reciproc la nevoie. Daca exista abuzuri, statul sa fie atat de puternic incat institutiile sa se regleze.

Parlamentul este cel care poate intari institutiile statului, totul e ca el sa nu fie dominat de o majoritate care sa aiba interese ascunse, cum ar fi ca o persoana condamnata sa poata fi in Guvern sau pana la o lege a amnistiei si gratierii care sa salveze persoane corupte.

Cand interesul de grup, politic, domina in raport cu interesul cetateanului, democratia e zdruncinata.

Ati vorbit de mesajul diluat. Alta cauza a infrangerii PNL?

Lipsa de concentrare pe un program concret de guvernare. PNL are o resursa umana uriasa, are un aparat impresionant, cu exemple de buna practica in administatia publica, a avut un program de guvernare foarte consistent, realizat in 2015.

Nu imi pot explica de ce nu am canalizat atentia pe solutii in versiune liberala si pe niste vectori de imagine credibili. Au lipsit viziunea si strategia de actiune in campanie. A sta sa te ancorezi intr-un om ca Dacian Ciolos, premier din afara partidului, si sa-ti subjugi toata campania in detrimentul masurilor si proiectelor tale mi se pare o greseala strategica uriasa.

A fost o eroare asocierea cu dl Ciolos, care fusese deja asumat de un partid mai mic, USR?

Nu pot spune ca a fost o greseala propunerea dlui Ciolos ca premier. Va spun insa cum vedeam eu aceasta apropiere. Cand PNL isi asuma o propunere de premier, acel om militeaza pentru programul partidului, pentru solutiile respective si face front comun cu partidul respectiv pentru a oferi Romaniei o guvernare.

Cred ca relatia a fost gresit inteleasa de ambele parti. Daca dl Ciolos nu intentiona sa vina cu arme, bagaje si suflet in campania PNL, trebuia sa spuna lucrurile acestea foarte transant. Poate le-a spus, eu nu am participat la decizie. Daca PNL a inteles ca dl Ciolos nu vrea sa faca lucrul acesta, trebuia sa recalibreze imediat discursul, strategia si sa puna accent pe atu-urile partidului.

Se zvoneste ca ati dori sa-l aduceti pe dl Ciolos in PNL, chiar presedinte PNL. E adevarat?

Eu cred ca pentru a fi presedintele PNL trebuie sa ai sustinerea partidului, a membrilor care au crezut in PNL, au tras si au suferit alaturi de el. In momentul de fata, cred ca exista o dezamagire in corpul mare al PNL fata de Dacian Ciolos si ar fi dificil pentru domnia sa sa se gandeasca la presedintia PNL.

Eu iubesc PNL si nu as putea propune pentru partid o persoana care cred ca nu poate sa mobilizeze aceasta mare parte o oamenilor.

Ati vorbit cu dl Ciolos?

Am vorbit de doua ori. Mi-a comunicat ceva de bun simt: ca ar dori sa se intalneasca cu oameni din PNL pentru a clarifica anumite aspecte din campanie. Deci simte ca exista lucruri insuficient explicate. I-am raspuns ca orice intalnire trebuie sa fie intr-un for institutional, cele fracturate, doar cu anumite persoane pot genera neincredere si nemultumire.

Provocarea mea e sa adun oamenii, nu sa-i separ. Eu vreau sa iau partea buna din fiecare lider PNL, sa aduc oameni noi in PNL, asa cum am facut la Sibiu.

Dar e pacat ca se discuta permanent despre relatia dintre PNL si Dacian Ciolos, cand provocarea cea mai mare este sa ai un PNL intarit, independent de Dacian Ciolos.

Asteptarile oamenilor sunt ca PNL sa fie autonom, cu propriile proiecte si propria viziune.

Autonom in raport cu cine?

Autonom in viziune politica.

Deci nu e asa?

Au existat inconsecvente vizibile. Luam o decizie si daca aparea o mica dezbatere in spatiul public o schimbam.

Asta a provocat de multe ori dl Iohannis, de exemplu in cazul Codului Fiscal, al legii darii in plata etc?

Eu cred ca PNL poate sa construiasca un proiect bun pentru oameni in parteneriat cu dl Iohannis. Presedintele e in situatia unui primar care are nevoie de un consiliu local pentru a face proiectele mai bine si mai repede.

Ati spus ca PNL trebuie sa se intareasca, dar imaginea pe care o proiecteaza este a doua partide care functioneaza intr-un sediu comun. Cat de grava este fisura intre PNL vechi si PDL vechi?

N-as spune ca exista o fisura, ci un mod de gandire inca pe paritate. PNL trebuie sa readune energiile si sa le concentreze pe scopul reconstructiei partidului. De cand sunt in aceasta pozitie, am o colaborare foarte buna cu colegi din fostul PNL...

...care se aduna fara pedelisti in Modrogan 22 la sedinte de taina?

E firesc sa fie intalniri, important e ca dupa ele deciziile sa se poata lua si sa fie in avantajul partidului. Voi respinge categoric decizii politice care sa se subjuge unor interese personale. De exemplu, nu voi incuraja existenta unei fracturi intre PNL si BNR doar pentru ca interese personale ale unora au impins decizia in sensul acesta.

Cand ar trebui sa aiba loc conventia partidului?

Atunci cand baza partidului e reasezata. Ma refer la organizatiile din comune, din sectiile de votare, astfel incat baza de membri sa fie functionala, oamenii sa simta ca au un cuvant de spus. Doresc alegeri cat mai ample de jos in sus, am lansat ideea unor alegeri generale, in care sa voteze toti membrii, astfel incat partidul sa-si recapete increderea in el.

Nu am stabilit un calendar, dar daca ar fi sa facem alegeri de jos in sus probabil ca prin mai.

Presedintele unic va fi un fost PNL sau un fost PDL. Nu exista riscul ca perdantii sa se rupa?

In momentele de dupa alegeri se vad caracterele, cine are de plecat va pleca. Imi cunosc colegii si cred ca cei mai multi vor tine aproape si vor pune umarul la aceasta formula. Depinde cat de deschisa, transperenta si unificatoare va fi conventia.

Si PNL ar mai avea nevoie de ceva: sa vedem daca nu ar trebui sa includem in statut sau programul politic respingerea colaborarii cu PSD. E importanta separarea apelor.

Veti candida la presedintia partidului?

Nu am decis inca.

De ce ezitati? Simtiti ca nu aveti suficienta autoritate?

Nu ezit, dar este o analiza, pentru ca nu e vorba de candidatura mea, ci de PNL dupa alegeri. Daca voi simti ca PNL are nevoie de implicarea mea, voi analiza.

Nu imi doresc sa impun autoritate, ea se castiga, am fost aleasa in unanimitate, apoi deciziile au fost luate aproape in unanimitate, deci nu se pune problema unei lipse de solidaritate, ci a unei analize rationale.

Va asteptati la o migratie catre ALDE?

Am inteles ca sunt preocupati sa destructureze organizatiile PNL. Dl Tariceanu trimite scrisori membrilor PNL. Mi s-ar parea imatur politic sa optezi pentru aceasta formatiune, care se va dezintegra in PSD.

De ce?

Dl Tariceanu a obtinut ce a vrut pentru el si pentru apropiati, deci proiectul lor politic pe persoane fizice e satisfacut.

Cum veti face opozitie?

Rational. Daca sunt masuri bune, le vom sustine, dar in paralel vom veni cu proiecte legislative pe programul nostru de guvernare, pe viziunea noastra, de intarire a mediului de afaceri si a clasei de mijloc.

Eu chiar mi-as dori ca unele masuri sa reuseasca si sa fie sustenabile pentru ca romanilor sa le fie bine. Marea mea temere vine din comportamentul feudal inradacinat in PSD si nesustenabilitatea masurilor care muta povara pe investitii, cele care dezvolta si creeaza locurile de munca. Fara investitii, nu te mai poti aseza credibil nici la masa parteneriatelor externe.

Recentele schimbari privind impozitarea si CASS pentru pensii sunt masuri bune?

Discutia trebuie sa fie cu mult mai profunda decat renuntarea la un plafon care creeaza o inechitate dureroasa intre cei scutiti si cei care nu sunt scutiti de impozit. Solutia este recalcularea pensiilor in functie de contributivitate si renuntarea la impozitarea tuturor pensiilor. Asta am propus noi, dar nu s-a inteles corect.

Pentru ca nu va prea auziti. Se aud doar cateva voci liberale si acelea nu intotdeauna in acord.

Imi propun sa reactivam comisiile de specialitate ale PNL, unde sa se cearna vectorii de imagine, care sa duca confruntarile om la om cu ministrii PSD si astfel sa recredibilizam comunicarea publica. Aceasta a fost o alta problema: lipsa unor voci consistente, constante in spatiul public ale PNL. Dar asta nu se poate intampla peste noapte.

E de inteles forta cu care PSD se manifesta in spatiul public, e adrenalina invingatorului. Simt ca ei controleaza tot. Dl Dragnea are in firea sa acest comportament. Dar Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul. Este o iluzie sa crezi ca poti replica la nivel national modul feudal si ineficient in care ai condus judetul Teleorman. PSD este pe un trend descendent in acest moment.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 39696 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Profilul minim al candidatului la functia de presedinte al PNL;

adica CE SA NU FIE:

Sa nu fie mincinos ca ponta, tariceanu si dragnea,
sa nu fie urmarit penal ca ponta si tradiceanu,
sa nu fie condamnat definitiv ca dragnea.

---
Ce sa fie: femeie sau barbat, tanar sau mai in varsta, nu-i prea important: important e sa aiba credibilitate & priza la popor, sa-i inteleaga nevoile (nu vorbeam de pomana de la stat), sa graiasca pe limba lui.

*Degeaba esti cinstit si sarac (vorba lui ion ilici) daca nu te alege nimeni.

 

PROVIZORATUL IN PNL

fara o portavoce coerenta dupa pierderea tuturor alegerilor locale parlamentare fara un congres finalizat, nu are cum sa iasa din gaura neagra in care s-au bagat cu capul, fara a vedea luminita la capatul tunelului, vesnica degrincolada publica cu un discurs lipsit de substanta in care sunt dizolvati pdl si putini neoliberali fara portofoliu, la masa de discutii

 

PNL are nevoie urgent de alegeri interne de jos in sus

liderul partidului, echipa lui si proiectele acestora sa fie alesi dintre diferitii candidati prin votul tuturor membrilor partidului - un lider slab, ales de o camarila privilegiata nu are nici legitimitate si nu poate avea nici performante politice - rezultatele electorale au dovedit - azi in PNL este degringolada si multa gargara

 

Da, dar pe cine aleg ?

Multi sunt incompetenti si la pnl, iar altii de acolo abia asteapta sa treaca la alde ca sa roada si ei din ciolanul aide-psd ...

gagica-i pur si simplu "criminala"... " ar trebui sa includem in sta

tut sau programul politic respingerea colaborarii cu PSD"... daca o situatie dramatica va cere un guvern de uniune nationala, ce-o sa faca? o sa astepte sa schimbe statutul ca sa poata totusi colabora cu PSD sau de dragul printipurilor politice va renunta la salvarea tarii?
Are inaintasi, sa invete de la ei: cand existenta Romaniei a fost in joc, regele si toate partidele au trecut peste orice hachite politice si au colaborat cu comunistii...

Gorghiu blonda, asta blonda, m-am saturat de blonde ca de mere padurete... nu, nu, nu, da' pan' la urma tot da e... daca tre sa fie o femeie, macar sa fie bruneta...

Alo PNL! Va rog eu -rupeti pisica!Oile la dreapta,

caprele la stanga!
Aproape intotdeauna cand are loc o ...corcire intre religii sau ideologii diferite rezulta cel mult ...toleranta,care nu ...dainuie!!
Mai ales cacasatoria dintre pdl si pnl,a fost facuta dupa tradarea lui Blaga, cu ura animalica a pnl impotriva lui Basescu!
Ati ajuns unde v-ati asternut!
A sosit momentul sa reveniti fiecare in ...matca lui,cei din fostul pdl langa Basescu,iar cei din pnl-ul socialist,langa Motocicleanu!...si se rezolva letargia care face rau tuturor nu numai ...nucleelor partidelor respective dar si romanilor fara de ...partid!
Deci grabiti-va pentru ca acest timp de gasire a solutiilor in fuziune este un timp mort!

STOP - Calea Dreaptă ne e Calea, iar pentru a

păși și parcurge această Cale, noi oamenii de dreapta, prin reprezentanți noștri, desemnați de noi, să ne adunăm la o MASĂ ROTUNDĂ, unde va trebui să hotăram că am UNIFICAT DREAPTA ȘI CĂ TRECEM RESPONSABIL ȘI EFICIENT LA CONSTRUCȚIA ADEVĂRATEI DREPTE. Toți va trebui să ne inscriem intr-un partid, ori in unul din cele dejea existente, care această dispoziție...iar dacă nu să facem unul nou, ca NOU ȘI CURAT, care să aibă drept obiectiv - realizarea in cel mai scurt timp a ADEVĂRATEI ALTERNATIVE ȘI SOLUȚII pentru a se putea bate de la egal cu cu adevărat - "mereu mare și unitul PSD" și astfel concetățenii noștri să poată spune că chiar există DREAPTA ROMÂNEASCĂ și cu siguranță o va vota și susține să conducă destinele Romaniei și romanilor in aceste vremuri noi și complexe, pline de oportunități, dar și de pericole.

Noi, cei care suntem de dreapta și vrem să jucăm pe dreapta, este musai să ințelegem care ne este, la toți, adversarul politic, dar și care spectru politic este cel mai potrivit pentru a conduce azi Romania, ca singura in stare să ne scoată din starea - limită in care am fost deliberat aduși. Adverasarul nostru, politic, ca oameni de dreapta, ne este "mereu marele și unitul PSD". Mai mult, modelul economic, politic și social ce il promovează PSD-ul, a fost și este, pentru mult timp de aici incolo, "răul cel mai mic" pe care trebuia noi să-l alegem pentru a sta la baza politicilor publice romanești și a guverna pe romani și Romania. Tocmai că nu am avut și nu vom avea, cat timp vom lăsa "unificarea și construcția dreptei" la mana acelorași partide și persoane (Johannis, Băsescu, Tăriceanu...și alții asemenea...), un partid nou și curat, mare ca număr și unit, așa cum este PSD, care să poată reuni și pune la treabă, hotărată, asumată și responsabilă pe aceia dintre noi ca simțim și vrem să facem astfel, avand de partea noastră cetățenii Romaniei, a căror interese le vom realiza, cu orice preț. De ce un nou partid și nu o uniune de partide - tocmai ca să nu mai existe posibilitatea ca unul sau altu, fie partide sau persoane să divizeze și să spună că "numai ei sunt dreapta" și că fac ei "unificarea dreptei", așa cum a făcut-o PNL și PDL, pe de o parte și PMP pe de altă parte, destul de eronat și care vrand-nevrand au făcut și fac in continuare mult rău procesului adevărat și necesar de adevărată unificare și construcție a dreptei. O confirmă rezultatele atăt de slabe ale acestora, in opțiunile electoratului, starea de fragmentare și de agreere reciprocă, al cărui ton il dau PNL și PMP, dar mai ales că pe zi ce trece se constată că chiar nu ne mai putem să ne așteptăm la nimic bun din partea lor, fapt pentru care ii așteptăm să ni se alăture acestui demers, de la egal, la egal.

ba da ! este la fel de usor de condus ca Teleormanul !

----------------------------

 
 

pensionarule , nu exista teleormaneni decat la

tine in familie si ai familie mare !

RALUCA E CONSECVENTA cu dezastrul si o falsa elita aroganta

e incabila ca sa dea azi un lider autentic , acolo unde un fost premier si-a compromis imaginea de european onest cu un surogat de partid aflat in descompunere si cu mare sanse de a pune de un nou USL , sub care se ascunde noua firma intitulata PARTIDUL CONDAMNATILOR ...

 

Foarte just s-adevarat, ce spui dumneata,

"RALUCA E CONSECVENTA cu dezastrul si o falsa elita aroganta e incabila ca sa dea azi un lider autentic , ..."

Da' speranta moare ultima, .......poate ca totusi, totusi. Colegul nostru Teo deja .....a vazut luminita de la capatul tunelului. Iata ce ce ne spune, cu cateva stiri mai in jos - are legatura cu "tinerii frumosi si liberi":

....."dra Mares!
Sper sa deveniti prototipul noii generatii de politicieni la care viseaza toti romanii de la revolutie!
O generatie tanara,onesta ,competenta ,civilizata si combativa! Prioritatea zero a acestei noii generatii: interesele nationale inaintea celor personale!
Oare putem spera?Teo "

Nu ca, e sublim?!

Increderea d-lui Teo este deja intarita, infirbantata, dumnealui ar putea fi un mentor, un invatator, un Aristot pentru .....Printesa (Cartofilor).

Super

Doamna Turcan nu a inteles nimic. Ca politician, nu-ti este permis sa jignesti (nici macar pe teleormaneni). Chiar si cei din Teleorman voteaza.Nu a inteles ca razboiul s-a terminat, ca mesajele PNL nu au avut succes, dar le repeta enervant de mult.Doamna Turcan are un deficit de lectura, de educatie politica. Asta nu il face mai grozav pe dl. Dragnea, care doar a speculat degringolada din PNL. Cred ca va asteapta si ne asteapta o groaza de "succesuri".

 

mai e de munca

"Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul"", dar nici Pnl-ul nu poate fi condus de 2 fatuci, gen gorghiu-dej si tzurcana, care sufera de lap si dau din gura cum dau din... Pnl-ului ii trebuie un lider adevarat, care gandeste cu capul iar a te opune oricarei initiative pozitive a psedistilor, a fugi din parlament cand se voteaza mariri de pensii, salarii si taierea unor biruri, dovedeste reavointa si lipsa de discernamant, care vor fi taxate totdeauna de marea masa a votantilor.

 
 

Auzi ?

" PSD este pe un trend descendent in acest moment." - Judecati si dvs daca fata asta are ....toate tiglele pe mansarda! Daca le are , atunci luati-o cu acte in regula si dati-i stampila partidului!

 
 

"Eu cred ca majoritatea liberalilor .......

.......... se va plasa de partea anticoruptiei".
Pai cine e altfel? Ia zi tu cu capsorul ala blond, cu cuvintele tale.

 

Se rupe PNL? Se rupe, nu se rupe, mi se ...

Pana nu ies din partdidul socilist-comunist, pana nu blesteama toate asicierile cu leprele rosii, pana nu devin liberali cu mentalitate si comportament de liberali, nu ma intereseaza zbaterile lor.

Iar acum, bosumflati ca *** in cotet, va deziceti de Ciolos, care ar putea fi salvarea voastra. Omul are carisma, este corect, a fost un bun premier, etc. Faceti acum a doua greseala fatala. In loc sa il convingeti sa se ocupe de voi, stati cu coada in sus si sunteti suparati ca Nicu Sordan l-a sustinut alaturi de voi.

Liberalilor, daca nu ati invatat nimic din lectia alegerilor parlamentare, atunci va meritati soarta de incapabil.

 
 

 

Dragi liberali,

regret dar va comportati de parca ati fi hipnotizati.
Bun,inteleg faptul ca sunteti -pe drept cuvant-inca paralizati de rusinea de a fi fost faptas,alaturi de PCR,care acum isi spune altfel,dar e doar o figura de stil la magaria numita USL.
Mai inteleg si ca orgoliile desuete,de conti scapatati,din ambele voastre partide ,fac aproape imposibila o linie comuna de actiune.
Ca nu inveti nimic dupa balba candidatilor in capitala,e deja stupefiant.
Dar sa ai sansa unui Ciolos,sa te dezici de el,si sa-ti mai afisezi respingerea lui,precum un blazon-ei,baieti si fete!
Asta-i p.rostie pura.
Mai,voi sunteti hipnotizati?

 
 

Adevărați oameni de dreapta, adevăratele partide de dreapta se

cred in ei și in forțele lor, respectandu-și concurența, dar mai ales iubesc pe romani și Romania și cred in ei.

Sunt oare mixtura asta -"marele și noul PNL", catuși de puțin s-a dorit a fi?
Au avut nevoie de un Președinte de partid, după ce i-au tras preșul de sub picioare d-lui Antonescu - și ce-au făcut...au pus unul ca Johannis - "unificatorul dreptei", atunci cand este in delir...
A venit și vremea ca "marele și noul PNL" să facă o alianță cu toate partidele de dreapta și să susțină un candidat ca Președinte al Romaniei. Alianță nici vorbă...dar ales să se facă preș la ambițiile și aroganța unuia ca Johannis, dacă n-o fi vorba de altceva mult mai grav, făcand jocurile și vrerile celor care au vrut neapărat ca noi romanii să nu mai fim condușii de etnicii romani, in primul rand pentru a nu a putea fi puse in practică soluții naționale de salvare a Romaniei și romanilor, dar și pentru a instaura și mai mult o atitudine de neincredere in noi inșine, ca romani.
Așa se face că, mai ales prin atitudinea PNL, ne-am pricopsit cu un Președinte "gol-goluț...", care ar face bine să ne lase și asta cat mai repede, ca să fie bine pentru toată lumea și să nu mai batem pasul pe loc, făcand in continuare loc ca in continuare să se vrea adus din nou pe rol "guvernul meu", că de "accidente gen Colectiv", mai pot apare și "tinerii frumoși și liberi" sunt pe țeavă pentru ca același Președinte să facă la fel, calcand in continuare pe un PNL fără coloană vertebrală și care intre timp a devenit, in stat și sfat "iobagul Președintelui" și căruia domnul Cioloș vrea să-i devină "vătaf", ca noi romanii să plătim pe mai departe "tribut" unei Uniuni Eauropene ce este cu totul altceva decat "visul european", este "mare dezamăgire" cat și acolo sunt conducători asemenea ca la noi, ce se aleg și se susțin reciproc in fapte ce sunt adevăratele cauze a vremurilor tulburi ce le trăim.
Se fac pregătiri electorale și "marele Mișu Voicu", "liberal de frunte", primește sarcina de a scrie legea electorală ce va da "tonul la cantec" in campania electorală. Și ce-am văzut? O campanie electorală ca o imormantare și la locale și la parlamentare, unde s-a văzut de departe că pentru a rămane in jocul putere-opoziție, PNL face troc cu PSD ca să impiedice să avem cat de cat un mediu politic etic și concurențial, pentru a se putea face viabil și sănătos.
Este vremea localelor - PNL nu se dezminte și ne propune un candidat la Capitală, de undeva de la "naftalina", tot a altora.
A urmat Parlamentarele. Aceiași "poziție de preș", fără de program ce-și aștepta salvarea de la un Guvern Cioloș II...pe care intre timp romanii au ințes mai bine "ce este cu sasul și că sasul nu este neamț", cine și cu cine vrea Soroș să "salveze Romania".

Parafrazare ?

"Raluca Turcan: Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul "
Parcă expresia președintei interimare imi aduce aminte de o sintagmă a unui ex-președinte (n-o fi "tătătucul" doamnei ???)
Vă amintiți??? "Nici iarna nu-i ca vara"

 

Oho,ar fi un pas REAL,spre inainte!

Nu numai a ta ca individ,ci a unei submulțimi al cărui cardinal,din mulțimea debusolată,trecuți și prin regimul comunist volens -nolens,e incă constant,dar dezinteresat!
O reformă de jos in sus,pe criterii total diferite de cele folosite de șefii de cadre de partid!Și,in care să nu mai am in componență,inși cu nume ori bani,precum Roman Becali,Roșca Stănescu,Norica,Meleșcanu...
Nu se găsesc,ori cine ii caută nu sunt ei,adevărate modele?
Tineretul poate fi atras in a participa efectiv la o societate bazată pe meritocrație dar,trebuie să le cunoști relațiile de familie precedente...Altfel,ajungi cu Calul Troian in cetate!
Răbdare de circa doi ani și se naște un PNL ca cel din 1875;va fi carotat de mulți călini,așa fiindu-le obiceiul.
Nu-i mai puțin adevărat doamna Țurcan,că și Băsescu poate avea o PROASTĂ contribuție la asemenea procreieri...

 

Intr-o perioada pe care puteam sa o folosim politic am avut un mesaj

confuz", zice dna Turcan.
Nu stimata Doamna, nu ati avut nici un mesaj. Singurul Dvs. mesaj a fost: "Ciolos, Ciolos, Ciolos, Ciolos...". Asta a fost mesajul Dvs. Pe cealalta parte, PSD a avut un mesaj simplu, razumat la: "vom da, vom mari, vom creste". Pe cine credeti ca va pune stampila un om relativ zdravan la cap? Pe aia care promit Ciolos sau pe aia care promit bani? Nu discut aici ca in 99% din cazuri promisiunile electorale au fost pana acum un mare fas, o imbrobodire a electoratului, dar asa se castiga alegerile in toata lumea. Mintind credibil. Suna cinic? Poate. Dar asa este. Dvs. n-ati avut nici un program electoral. Ditamai partidul, rezultat al fuziunii dintre doua partide mari, n-ati avut program electoral propriu! Ati aderat la programul Ciolos 100 sau cum ii spune! Adica in loc sa il atrageti pe Ciolos langa Dvs., sa va preia ideile si solutiile, ati facut taman pe dos. Ati preluat Dvs. maretele idei ale lui Ciolos. Asta se taxeaza imediat si s-a taxat foarte dur la urne. Dvs. ati admis existenta unui concurent, USR, care v-a injurat serios in campanie si in loc sa-i puneti la punct pe guralivi, ati lasat nasul in jos! Ce sa inteleaga alegatorul? A inteles ca dl Nicu Sordan e seful si a votat in consecinta. Ati pierdut voturi. Electoratul PUTUROS de dreapta, ala care exista numai pe FB dar la urne NU, e tot ala. O parte a votat USR, dar suma voturilor e tot aia. Dvs. n-ati avut candidat la Primaria Bucurestiului. Gresesc, scuze, ati avut patru. A castigat al cincilea, adica Firea. Chiar va gandeati sa castigati alegerile? Pai nici daca se furau 50% din voturi nu mergea. Nici daca il cooptati pe dracnea in echipa Dvs. nu facea fata. Multa bafta, dar tare mi-e teama ca va veti duce dupa PNTCD. Iar il locul Dvs. va vaeni o alta creatie artificiala, anume USR. Atunci sa vezi ce nasol va fi sa alegi intre PSD si USR!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor