Se rupe PNL? Vine Ciolos? Raluca Turcan: Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 11:11
40256 citiri
Se rupe PNL? Vine Ciolos? Raluca Turcan: Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul - Interviu
Foto: Facebook/Raluca Turcan

PNL trebuie sa aiba principii care nu se negociaza. A sustine statul de drept nu poate fi negociat, a ramane ancorat in lupta anticoruptie nu poate fi discutat. In niciun caz nu putem discuta de amnistie si gratiere pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, nu trebuie sa renuntam la ideea de recuperare a prejudiciilor, afirma presedintele PNL Raluca Turcan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Raluca Turcan a explicat cauzele pierderii alegerilor, dar si cum vede redresarea si reconstructia PNL: "doresc alegeri cat mai ample de jos in sus, am lansat ideea unor alegeri generale, in care sa voteze toti membrii, astfel incat partidul sa-si recapete increderea in el".

Raluca Turcan s-a referit si la relatia dintre PNL si Dacian Ciolos: "In momentul de fata, cred ca exista o dezamagire in corpul mare al PNL fata de Dacian Ciolos si ar fi dificil pentru domnia sa sa se gandeasca la presedintia PNL".

PNL a pierdut sever alegerile. Mai grav, intre locale si parlamentare, ati pierdut 1,2 milioane de voturi. Ati facut o analiza interna a cauzelor acestui esec?

Sunt de acord ca a fost un esec major. Am lansat colegilor solicitarea de a se gandi sa sintetizeze ce nu a functionat si in acelasi timp sa punem bazele reconstructiei PNL. Sunt pe punctul de a lansa in discutie interna un document care puncteaza principalele neajunsuri ale actiunii politice a PNL.

Alegerile locale au fost un semnal pe care puteam sa-l intelegem. Nu cred ca declinul PNL s-a realizat doar intre locale si parlamentare, semnale de alarma au inceput sa apara cu mult timp in urma. Dar exista toate premisele sa recuperam pierderea intr-un timp rezonabil.

Ce nu a functionat?

Intr-o perioada pe care puteam sa o folosim politic am avut un mesaj confuz, care i-a facut pe oamenii care structural sunt legati de valorile de dreapta sa se indeparteze de noi: clasa de mijloc, profesori, medici, oameni de cultura. Mesajul acesta confuz ne-a diluat identitatea si am ajuns sa se spuna de multe ori, nedrept, ca PSD a acoperit si dreapta politicii romanesti.

PNL trebuie sa aiba principii care nu se negociaza. De exemplu, a sustine statul de drept nu poate fi negociat, a ramane ancorat in lupta anticoruptie nu poate fi discutat. Daca tu, ca partid, sesizezi derapaje, trebuie sa intervii si sa sanctionezi, dar trebuie sa ramai ancorat in principiile care te definesc.

Majoritatea colegilor dvs gandesc la fel in privinta statului de drept? Eu vad si alte discursuri prin dezbaterile TV. Si sunt semnale ca in PNL se creeaza un curent nu neaparat favorabil statului de drept.

PNL a fost intotdeauna caracterizat prin libertatea opiniilor. Eu nu voi fi niciodata impotriva liberei exprimari, dar deciziile nu pot fi interpretate la nesfarsit. Cand iti asumi un demers politic, te tii de el.

In cazul amnistiei si gratierii, cum credeti ca vor vota colegii dvs?

Eu cred ca majoritatea liberalilor se va plasa de partea anticoruptiei, inclusiv cand s-ar pune problema dezbaterii unui proiect in aceasta privinta. In niciun caz, nu putem discuta de amnistie si gratiere pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, in niciun caz, nu trebuie sa renuntam la ideea de recuperare a prejudiciilor.

Agentia de recuperare a prejudiciilor trebuie sa devina o institutie de forta a statului roman. E sfidator pentru cetatenii simpli din aceasta tara ca nicio avere obtinuta in urma unor fapte de coruptie sa nu fie confiscata.

PNL trebuie sa fie ferm impotriva salvarii prin lege a coruptilor, impotriva unor legi care sa serveasca persoanelor corupte sau anumitor oameni influenti si trebuie sa fie pentru respectarea drepturilor omului.

Se vorbeste mult in perioada aceasta si despre legea raspunderii magistratilor. Care e pozitia PNL?

Am studiat aspectul acesta. In momentul de fata, exista raspunderea administrativa a magistratilor si, daca ea ar functiona cum e prevazuta in lege, abuzurile din Justitie ar putea fi prevenite si sanctionate. Pe legea actuala, in caz de abuz, poti fi exclus din magistratura.

Raspunderea materiala nu exista niciunde in Europa, pentru ca ar fi o presiune care ar putea duce la scaderea calitatii actului de justitie. Nu putem impune raspunderea materiala, cat timp instantele sunt supraaglomerate, nu exista logistica, conditii ca actul de justitie sa se desfasoare sanatos si cu atentie pe fiecare caz. Intai logistica si apoi putem discuta de raspunderea materiala.

Vorbiti de sanctionarea abuzurilor in Justitie. Considerati ca ele exista?

Nu e treaba mea sa spun daca sunt sau nu. Posibil sa da, posibil sa nu. Datoria mea de om politic, lider de partid, este ca institutiile statului sa fie corecte, independente si sa se corecteze reciproc la nevoie. Daca exista abuzuri, statul sa fie atat de puternic incat institutiile sa se regleze.

Parlamentul este cel care poate intari institutiile statului, totul e ca el sa nu fie dominat de o majoritate care sa aiba interese ascunse, cum ar fi ca o persoana condamnata sa poata fi in Guvern sau pana la o lege a amnistiei si gratierii care sa salveze persoane corupte.

Cand interesul de grup, politic, domina in raport cu interesul cetateanului, democratia e zdruncinata.

Ati vorbit de mesajul diluat. Alta cauza a infrangerii PNL?

Lipsa de concentrare pe un program concret de guvernare. PNL are o resursa umana uriasa, are un aparat impresionant, cu exemple de buna practica in administatia publica, a avut un program de guvernare foarte consistent, realizat in 2015.

Nu imi pot explica de ce nu am canalizat atentia pe solutii in versiune liberala si pe niste vectori de imagine credibili. Au lipsit viziunea si strategia de actiune in campanie. A sta sa te ancorezi intr-un om ca Dacian Ciolos, premier din afara partidului, si sa-ti subjugi toata campania in detrimentul masurilor si proiectelor tale mi se pare o greseala strategica uriasa.

A fost o eroare asocierea cu dl Ciolos, care fusese deja asumat de un partid mai mic, USR?

Nu pot spune ca a fost o greseala propunerea dlui Ciolos ca premier. Va spun insa cum vedeam eu aceasta apropiere. Cand PNL isi asuma o propunere de premier, acel om militeaza pentru programul partidului, pentru solutiile respective si face front comun cu partidul respectiv pentru a oferi Romaniei o guvernare.

Cred ca relatia a fost gresit inteleasa de ambele parti. Daca dl Ciolos nu intentiona sa vina cu arme, bagaje si suflet in campania PNL, trebuia sa spuna lucrurile acestea foarte transant. Poate le-a spus, eu nu am participat la decizie. Daca PNL a inteles ca dl Ciolos nu vrea sa faca lucrul acesta, trebuia sa recalibreze imediat discursul, strategia si sa puna accent pe atu-urile partidului.

Se zvoneste ca ati dori sa-l aduceti pe dl Ciolos in PNL, chiar presedinte PNL. E adevarat?

Eu cred ca pentru a fi presedintele PNL trebuie sa ai sustinerea partidului, a membrilor care au crezut in PNL, au tras si au suferit alaturi de el. In momentul de fata, cred ca exista o dezamagire in corpul mare al PNL fata de Dacian Ciolos si ar fi dificil pentru domnia sa sa se gandeasca la presedintia PNL.

Eu iubesc PNL si nu as putea propune pentru partid o persoana care cred ca nu poate sa mobilizeze aceasta mare parte o oamenilor.

Ati vorbit cu dl Ciolos?

Am vorbit de doua ori. Mi-a comunicat ceva de bun simt: ca ar dori sa se intalneasca cu oameni din PNL pentru a clarifica anumite aspecte din campanie. Deci simte ca exista lucruri insuficient explicate. I-am raspuns ca orice intalnire trebuie sa fie intr-un for institutional, cele fracturate, doar cu anumite persoane pot genera neincredere si nemultumire.

Provocarea mea e sa adun oamenii, nu sa-i separ. Eu vreau sa iau partea buna din fiecare lider PNL, sa aduc oameni noi in PNL, asa cum am facut la Sibiu.

Dar e pacat ca se discuta permanent despre relatia dintre PNL si Dacian Ciolos, cand provocarea cea mai mare este sa ai un PNL intarit, independent de Dacian Ciolos.

Asteptarile oamenilor sunt ca PNL sa fie autonom, cu propriile proiecte si propria viziune.

Autonom in raport cu cine?

Autonom in viziune politica.

Deci nu e asa?

Au existat inconsecvente vizibile. Luam o decizie si daca aparea o mica dezbatere in spatiul public o schimbam.

Asta a provocat de multe ori dl Iohannis, de exemplu in cazul Codului Fiscal, al legii darii in plata etc?

Eu cred ca PNL poate sa construiasca un proiect bun pentru oameni in parteneriat cu dl Iohannis. Presedintele e in situatia unui primar care are nevoie de un consiliu local pentru a face proiectele mai bine si mai repede.

Ati spus ca PNL trebuie sa se intareasca, dar imaginea pe care o proiecteaza este a doua partide care functioneaza intr-un sediu comun. Cat de grava este fisura intre PNL vechi si PDL vechi?

N-as spune ca exista o fisura, ci un mod de gandire inca pe paritate. PNL trebuie sa readune energiile si sa le concentreze pe scopul reconstructiei partidului. De cand sunt in aceasta pozitie, am o colaborare foarte buna cu colegi din fostul PNL...

...care se aduna fara pedelisti in Modrogan 22 la sedinte de taina?

E firesc sa fie intalniri, important e ca dupa ele deciziile sa se poata lua si sa fie in avantajul partidului. Voi respinge categoric decizii politice care sa se subjuge unor interese personale. De exemplu, nu voi incuraja existenta unei fracturi intre PNL si BNR doar pentru ca interese personale ale unora au impins decizia in sensul acesta.

Cand ar trebui sa aiba loc conventia partidului?

Atunci cand baza partidului e reasezata. Ma refer la organizatiile din comune, din sectiile de votare, astfel incat baza de membri sa fie functionala, oamenii sa simta ca au un cuvant de spus. Doresc alegeri cat mai ample de jos in sus, am lansat ideea unor alegeri generale, in care sa voteze toti membrii, astfel incat partidul sa-si recapete increderea in el.

Nu am stabilit un calendar, dar daca ar fi sa facem alegeri de jos in sus probabil ca prin mai.

Presedintele unic va fi un fost PNL sau un fost PDL. Nu exista riscul ca perdantii sa se rupa?

In momentele de dupa alegeri se vad caracterele, cine are de plecat va pleca. Imi cunosc colegii si cred ca cei mai multi vor tine aproape si vor pune umarul la aceasta formula. Depinde cat de deschisa, transperenta si unificatoare va fi conventia.

Si PNL ar mai avea nevoie de ceva: sa vedem daca nu ar trebui sa includem in statut sau programul politic respingerea colaborarii cu PSD. E importanta separarea apelor.

Veti candida la presedintia partidului?

Nu am decis inca.

De ce ezitati? Simtiti ca nu aveti suficienta autoritate?

Nu ezit, dar este o analiza, pentru ca nu e vorba de candidatura mea, ci de PNL dupa alegeri. Daca voi simti ca PNL are nevoie de implicarea mea, voi analiza.

Nu imi doresc sa impun autoritate, ea se castiga, am fost aleasa in unanimitate, apoi deciziile au fost luate aproape in unanimitate, deci nu se pune problema unei lipse de solidaritate, ci a unei analize rationale.

Va asteptati la o migratie catre ALDE?

Am inteles ca sunt preocupati sa destructureze organizatiile PNL. Dl Tariceanu trimite scrisori membrilor PNL. Mi s-ar parea imatur politic sa optezi pentru aceasta formatiune, care se va dezintegra in PSD.

De ce?

Dl Tariceanu a obtinut ce a vrut pentru el si pentru apropiati, deci proiectul lor politic pe persoane fizice e satisfacut.

Cum veti face opozitie?

Rational. Daca sunt masuri bune, le vom sustine, dar in paralel vom veni cu proiecte legislative pe programul nostru de guvernare, pe viziunea noastra, de intarire a mediului de afaceri si a clasei de mijloc.

Eu chiar mi-as dori ca unele masuri sa reuseasca si sa fie sustenabile pentru ca romanilor sa le fie bine. Marea mea temere vine din comportamentul feudal inradacinat in PSD si nesustenabilitatea masurilor care muta povara pe investitii, cele care dezvolta si creeaza locurile de munca. Fara investitii, nu te mai poti aseza credibil nici la masa parteneriatelor externe.

Recentele schimbari privind impozitarea si CASS pentru pensii sunt masuri bune?

Discutia trebuie sa fie cu mult mai profunda decat renuntarea la un plafon care creeaza o inechitate dureroasa intre cei scutiti si cei care nu sunt scutiti de impozit. Solutia este recalcularea pensiilor in functie de contributivitate si renuntarea la impozitarea tuturor pensiilor. Asta am propus noi, dar nu s-a inteles corect.

Pentru ca nu va prea auziti. Se aud doar cateva voci liberale si acelea nu intotdeauna in acord.

Imi propun sa reactivam comisiile de specialitate ale PNL, unde sa se cearna vectorii de imagine, care sa duca confruntarile om la om cu ministrii PSD si astfel sa recredibilizam comunicarea publica. Aceasta a fost o alta problema: lipsa unor voci consistente, constante in spatiul public ale PNL. Dar asta nu se poate intampla peste noapte.

E de inteles forta cu care PSD se manifesta in spatiul public, e adrenalina invingatorului. Simt ca ei controleaza tot. Dl Dragnea are in firea sa acest comportament. Dar Romania nu e la fel de usor de condus ca Teleormanul. Este o iluzie sa crezi ca poti replica la nivel national modul feudal si ineficient in care ai condus judetul Teleorman. PSD este pe un trend descendent in acest moment.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Raluca Turcan presedinte PNL, #PNL pierdere alegeri Ciolos , #presedinte PNL