Raluca Turcan, despre pragul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu votat în Senat: „O greșeală care trebuie corectată”

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 16:10
2131 citiri
Raluca Turcan, despre pragul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu votat în Senat: „O greșeală care trebuie corectată”
Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a subliniat că amendamentul reprezintă o greșeală FOTO Facebook / Raluca Turcan

Fostul ministru PNL al muncii Raluca Turcan a reacționat miercuri, 29 martie, după ce Senatul a votat un amendament la un proiect de lege care prevede introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Raluca Turcan susține că respectivul amendament este o greșeală și că trebuie corectat când proiectul ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.

„Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților. Există două decizii ale CCR care prevăd că este nevoie de un 'prag valoric al pagubei' şi o 'anumită intensitate a vătămării' dar SOLUȚIA este să fixăm un plafon modic”, a notat Turcan pe Facebook.

Reacția lui Turcan vine după ce parlamentarii puterii au votat în Senat un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal și introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Pragul introdus amintește de pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13 inițiat în 2017 de către fostul lider PSD Liviu Dragnea și premierul de la acea dată Sorin Grindeanu. Aceasta a dus la proteste masive în țară.

Cum arată amendamentul introdus de putere:

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să ajungă la Camera Deputaților, for decizional.

#Raluca Turcan, #amendamend, #coduri penale, #coalitie de guvernare , #stiri Raluca Turcan