PNL ii cere lui Ciolos mai multi bani pentru Educatie: Riscam sa avem cel mai negru an pentru scoala

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 14:30
2539 citiri
PNL ii cere lui Ciolos mai multi bani pentru Educatie: Riscam sa avem cel mai negru an pentru scoala

Vicepresedintele PNL Raluca Turcan sustine ca educatia si cercetarea din Romania au ajuns la un nivel extrem de scazut, din cauza finantarii insuficiente, motiv pentru care i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa aloce inca 1% din PIB pentru invatamant, la urmatoarea rectificare bugetara.

"In ultimii ani, bugetul pentru invatamant a fost sub 4% din PIB (in 2015 - 3,7%, in 2014 - 3,2%, iar in 2013 - doar 2,5%), in timp ce intreaga cercetare a primit si de 3 ori mai putin decat prevede LEN - in jur de 0,3% din PIB.

Daca sistemul de invatamant nu va primi minimum 1% in plus, riscam sa avem cel mai negru an pentru scoala romaneasca", sustine Raluca Turcan, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Dupa primele bilanturi facute de institutiile de invatamant, educatia si cercetarea au ajuns la cel mai scazut nivel de finantare din ultimii ani. Mai multe scoli, universitati si institute de cercetare sunt la limita subzistentei.

In ultimii ani au crescut gradual salariile cadrelor didactice, insa aceste cresteri salariale nu au fost insotite si de cresterea bugetului pentru fiecare institutie. In mod real, am asistat la o scadere a bugetului efectiv. Din acest motiv, banii care trebuiau investiti in infrastructura, in elevi si studenti, in cheltuielile cu activitati didactice sau cercetare au ajuns sa fie aproape de ZERO, iar cheltuielile cu personalul sa fie o povara de la luna la luna pentru intreg sistemul educational.

In acest moment asistam la o situatie fara precedent: peste 93% din bugetul unei universitati este destinat salariilor. Daca ne dorim universitati care sa ofere calitate si sa fie recunoscute in topurile internationale, Guvernul trebuie sa intervina si sa aloce banii care sunt prevazuti prin lege", mai spune Turcan.

Vicepresedintele PNL ii cere premierului Ciolos sa redirectioneze catre Ministerul Educatiei suma echivalenta a minimum 1% din PIB, bani care vor fi folositi pentru:

1. Cheltuielile salariale prevazute de Legea 85/2016 privind plata diferentelor salariale (doar pentru invatamantul preuniversitar este nevoie de 500 mil. lei) ;

2. Cheltuieli ce tin de hotararile judecatoresti privind restantele salariale (peste 100 mil. lei) ;

3. Procurarea de manuale pentru clasele a XI-a si a XII-a (peste 30 de mil. de lei) ;

4. Finantare pentru cei 60.000 de profesori navetisti, pentru care autoritatile locale nu pot sustine decontul transportului si pentru cei 200.000 de elevi navetisti carora sa li se deconteze integral costul abonamentelor;

5. Finantare pentru programe de insertie scolara pentru cei 700.000 de copii din Romania care nu merg la scoala si pentru cei 19.000 de copii care nu se inscriu anual la clasa pregatitoare prin programul "Fiecare copil in gradinita";

6. Fonduri pentru finalizarea licitatiilor pentru manualele de clasa a IV-a;

7. Finantarea pentru dezvoltarea unui parteneriat interinstitutional pentru obtinerea autorizatiilor sanitare si de functionare pentru toate institutiile de invatamant;

8. Cresterea finantarii pe student de la 2.490 pe lei la minimum 3.200 de lei.

"Partidul National Liberal solicita Guvernului Ciolos asigurari ca in acest an nu vor mai exista scoli fara autorizatie de functionare, catedre fara profesori calificati, elevi care sa nu aiba toate manualele pe banci din prima zi de scoala, tineri carora sa le fie incalcate drepturile garantate prin Constitutie!", incheie Raluca Turcan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#rectificare bugetara Educatie, #Turcan buget Educatie, #Ciolos buget Educatie , #stiri Raluca Turcan
Comentarii
Poza MUCALITUL
MUCALITUL
rank 5
Cu 60 de licee fara nici un absolvent cu CACUL luat, mai are cineva