Centrul de recuperare flotant pentru copiii cu dizabilităţi s-a scufundat vineri la Mahmudia din cauza unei defecţiuni şi a lipsei de personal care să intervină imediat, însă îşi va începe activitatea în noiembrie, a arătat, vineri, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan.
Aceasta a inaugurat centrul plutitor pe 22 septembrie, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai companiei care a gestionat proiectul.
"O menţiune fac pentru că am văzut multe comentarii politice şi toată lumea spune că este o imagine urâtă. Nu imaginea este importantă în acest caz, ce este cu adevărat important şi ceea ce mă preocupă este să avem garanţii, ca autorităţi publice, că acest centru nu prezintă riscuri nici pentru copii şi nici pentru personalul care-l deserveşte", a precizat sursa citată.
Potrivit lui Turcan, pontonul era tras la mal, iar, din cauza unei defecţiuni şi a lipsei de personal care să intervină imediat, s-a produs acest incident.
"Repet, ce mă interesează ca autoritate publică, pentru că în această situaţie este un proiect privat, nu al MMPS, este să nu existe niciun risc de utilizare a pontonului. Centrul de recuperare îşi va începe activităţile în noiembrie", a completat ea.
Pe 22 septembrie, Raluca Turcan a participat, la Mahmudia, la inaugurarea primului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, obiectivul realizat printr-un proiect european iniţiat de fundaţia Sera România şi o companie privată urmând să funcţioneze pe o navă.
Centrul, o premieră pentru România, a fost realizat în cadrul proiectului susţinut financiar de Uniunea Europeană "Întotdeauna în familie - proiect pentru reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din judeţul Tulcea", cu un buget total de 5.954.979,39 lei.
În timpul inaugurării, autorităţile tulcene au solicitat sprijinul Ministerului Muncii pentru a susţine asistenţa socială din judeţ, iar directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Gabriel Marinov, a apreciat că cheltuielile de întreţinere a navei sunt de 20 de ori mai mari decât costul standard al beneficiarilor din centrele de recuperare.
"Centrul ar trebui să circule în Delta Dunării şi să aibă opriri între două-trei săptămâni şi o lună în comunităţile în care există un număr mare de copii cu dizabilităţi. Serviciile de recuperare sunt cele de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, educaţie specială. Sunt servicii de bază pentru recuperare. Cred că prima staţie va fi Măcin, unde există 40-50 de copii, iar acolo vasul va sta probabil o lună", a declarat directorul executiv al fundaţiei Sera România, Bogdan Simion.
Funcţionarea vasului va fi finanţată până în luna septembrie a anului viitor printr-un program european, apoi va trece în finanţarea Consiliului Judeţean Tulcea, conform unei convenţii încheiate între instituţia statului şi fundaţie.
Proiectul "Întotdeauna în familie" are ca obiective reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi asigurarea serviciilor de recuperare pentru persoanele cu nevoi speciale. În cadrul acestuia, 100 de familii beneficiază de subvenţii de cel puţin 1.500 de lei, iar peste 200 de copii primesc sume de peste 1.000 de lei, sprijinul financiar fiind acordat temporar, în funcţie de nevoile fiecărui beneficiar.
Fundaţia Sera România a explicat, vineri, printr-un comunicat de presă, situaţia de la Mahmudia.
“De când a fost inaugurat şi până când îşi va începe propriu-zis activitatea cu beneficiarii, pontonul a fost legat de mal la Mahmudia. Pentru a putea începe activitatea, mai sunt de parcurs câteva etape obligatorii: avem nevoie de rezolvarea transcrierii proprietăţii şi de definitivarea şi avizarea de finanţator a echipei tehnice şi de management necesare (şeful de centru, echipa de terapeuţi şi echipa de supraveghere tehnică). Este o echipă care va fi mobilă, formată din oameni care trebuie să aibă disponibilitatea de a locui o vreme pe ponton, în perioadele cu deplasări în Delta Dunării, ceea ce a generat un proces dificil şi lung de recrutare. Până atunci, am decis ca pontonul să fie menţinut la mal, în Mahmudia”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, vasul a început să se încline.
“De aseară şi până azi dimineaţă, din cauza condiţiilor meteo şi din cauza adâncimii mici a apei din acea zonă, vasul s-a sprijinit de fundul apei şi a început să se încline. În plus, ca urmare a unei defecţiuni la generatorul care asigura alimentarea electrică a pompelor de santină, menite să scoată apa, pontonul a început să ia apă. Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situaţia se va reglementa în câteva zile”, a precizat Fundaţia Sera România.
Seful nazist este garantul Guvernului ce la ales pentru genocidul tarii
... Vezi tot