Turcan propune introducerea taxei de solidaritate pentru Radio-TV

Joi, 12 Martie 2009, ora 21:26
1465 citiri
Turcan propune introducerea taxei de solidaritate pentru Radio-TV

Presedintele Comisiei de Cultura a Camerei, Raluca Turcan, a propus, in dezbaterea privind modificarea Legii de organizare a posturilor publice de radio si televiziune, introducerea unei taxe de solidaritate.

Aceasta ar fi obligatorie pentru intreaga populatie, ipoteza fiind agreata de SRR, SRTV si CNA.

Deputatul PD-L a propus, joi, introducerea unei taxe universale "de solidaritate", pentru a repara o "necorelare" din actuala lege intre obligatiile de plata ale persoanelor fizice si ale celor juridice. Turcan a precizat ca taxa ar putea fi introdusa in proiectul de lege ce va fi depus la Parlament, la finalul lunii martie.

"Am lansat spre dezbatere o problema care mi se pare esentiala pentru functionarea radioului si a televiziunii publice: regandirea unei forme de finantare. In actuala lege, exista niste prevederi prin care persoanele fizice, daca declara pe propria raspundere ca nu detin aparate TV, pot sa nu plateasca taxa Radio-TV, in timp ce persoanele juridice sunt obligate sa o plateasca, indiferent daca au sau nu.

Mi se pare ca exista o necorelare intre statutul si obligatiile pe care le au persoanele fizice fata de cele juridice si in acelasi timp. Taxa ar trebui sa fie platita de toata lumea, astfel incat colectarea sa se faca de la toata populatia, dar cu conditia ca prin lege sa se redefienasca rolul si misiunea SRR si SRTV, astfel incat sa devina cu adevarat institutii care servesc interesul public", a spus Turcan.

Reprezentantii televiziunii publice, ai radioului, ai CNA si ai asociatiilor de jurnalisti au agreat ideea introducerii taxe obligatorii.

Presedintele Federatiei Jurnalistilor MediaSind, Cristian Godinac a obiectat numai in privinta titlului taxei, sustinand ca este "jenant pentru angajatii celor doua institutii sa fie numita "de solidaritate" pentru ca acestia nu cer pomana". Vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a replicat ca titulatura nu este jenanta, fiind in acord cu misiunea publica a institutiilor.

In ceea ce priveste proiectul de modificare a Legii de organizare si functionare a SRR si SRTV, acesta prevede obligativitatea renuntarii la calitatea de membru de partid pentru membrii in Consiliile de Administratie, dar pastreaza posibilitatea ca partidele parlamentare sa-si desemneze reprezentanti in CA.

Turcan a anuntat joi ca a introdus conflictul de interese in proiectul de modificare a Legii de organizare si functionare a posturilor publice, in sensul obligatiei membrilor CA de a renunta la calitatea de membru de partid.

Proiectul, ce va fi depus la Parlament pana la sfarsitul lunii martie, mai prevede imposibilitatea demiterii consiliilor de administratie odata cu analiza rapoartelor de activitate de catre comisiile parlamentare, dar introduce si criterii de competenta si probitate morala pentru membrii CA Documentul aduce modificari si in privinta managementului, prin separarea celor doua functii, de presedinte al consiliului de administratie si director general.

Asadar, presedintele va fi responsabil cu strategia institutiei, iar directorul, ales pe baza de contract de proiect de management, va fi responsabil cu executia strategiilor pentru cele doua institutii. Potrivit proiectului de lege, se mareste si mandatul CA-urilor pentru "a nu fi suprapus cu ciclul electoral".

"Lansarea dezbaterii pe aceasta lege nu vizeaza persoane, nu urmarim sa schimbam conducerile institutiilor, sa sanctionam presedintii sau membrii CA ai institutiilor. Este o discutie pe principii, nu pe persoane. Nu dorim nici sa-l schimbam pe domnul Sassu, nici pe Maria Toghina, ci doar o lege noua. Vrem ca cei care vor fi alesi, sa fie alesi asa cum trebuie si pentru ca sunt competenti si vor binele institutiei", a declarat Turcan.

Pe de alta parte, democrat-liberala a admis ca proiectul nu poate elimina dreptul partidelor parlamentare de a face numiri in CA ale SRR si SRTV intrucat, "o lege ideala", care sa prevada Consilii alcatuite numai din reprezentantii societatii civile si ai angajatilor, nu ar trece niciodata de Parlament.

"Vreau sa-mi pastrez doza de onestitate. Am venit cu o propunere agreata de partide, exista un consens, este imposibil ca Parlamentul sa nu faca numiri in CA, altfel ramanem fara lege", a spus deputatul.

Presedintele Federatiei Jurnalistilor MediaSind, Cristian Godinac, a acuzat faptul ca proiectul nu rezolva problema fundamentala a depolitizarii celor doua Consilii de Administratie, intrucat raportul reprezentarii in CA dintre zona politica si cea a societatii civile este de sapte la trei.

In loc sa reduceti din zona grupurilor parlamentare, a politicului, ati redus in continuare din zona reprezentantilor salariatilor. Dumneavoastra reduceti dreptul angajatilor de a-si alege proprii reprezentanti in aceste consilii" a obiectat Godinac. Atat reprezentanta presedintele SRR; Maria Toghina, cat si reprezentantul SRTV, Rodica Culcer, au apreciat ca Parlamentul nu va renunta niciodata la politizarea consiliilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Raluca Turcan radio Tv, #functionare SRTV interese , #stiri Raluca Turcan