Va reusi Ramona Manescu sa rezolve problemele de la Transporturi? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 31 August 2013, ora 14:41
3474 citiri
Va reusi Ramona Manescu sa rezolve problemele de la Transporturi? - Sondaj Ziare.com

Faptul ca avem in sfarsit un ministru al Transporturilor nu este de natura sa linisteasca neaparat pe cineva cu exceptia premierului Ponta, care a scapat de doua batai de cap - interimatul si problemele aferente functiei. Cele din urma sunt principala sursa de ingrijorare pentru noul ministru, Ramona Manescu.

Europarlamentarul a fost de-abia a treia optiune a PNL pentru functia de ministru, dupa Ovidiu Silaghi si Nini Sapunaru, liberalii fiind nevoiti sa caute pana la Bruxelles pentru a-i putea impaca si pe premier, si pe presedinte.

Ramona Manescu, noul ministru al Transporturilor. Ce sfaturi i-a dat Basescu

Ramona Manescu - fost europarlamentar si sotie de primar de sector

In varsta de 40 de ani, ministrul Transporturilor este sotia primarului liberal al sectorului 6, Rares Manescu. Europarlamentar de sase ani, Ramona Manescu a renuntat astfel la aceasta functie, odata cu proaspata numire.

Jurist de profesie, ministrul are un master in Relatii Internationale si Integrare Europeana si o licenta in drept la Universitatea din Bucuresti, dar si pregatire in domeniile diplomatiei si informatiilor. Liberala inca de la 18 ani, Ramona Manescu a avut, de-a lungul carierei, legaturi cu domeniile relatiilor externe, apararii, afacerilor interne si securitatii europene, dreptului comercial si civil, precum si cu Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Ce i-au cerut presedintele si prim-ministrul

La depunerea juramantului, pe 26 august, presedintele Traian Basescu a felicitat-o pentru numirea in functie si a invitat-o sa priveasca in patru directii: "privatizarea CFR, absorbtia fondurilor europene, autostrada Arad-Nadlac si metroul bucurestean" - cele mai urgente probleme ale Transporturilor.

Predare de stafeta la Ministerul Transporturilor: Ce sarcini ii traseaza Ponta lui Manescu

In schimb, premierul Ponta a declarat ca i-a trasat Ramonei Manescu, sarcini care tin de Transporturi: "Am vazut ca, din graba, presedintele i-a trasat si sarcini care tin de alte ministere". Seful Executivului a facut referire la autostrada Arad-Nadlac - care este impartita cu Ministerul Proiectelor de Infrastracutura.

"Prioritatile le-am stabilit impreuna. Obiectivul numarul unu este desfasurarea in cat mai bune conditii a POS Transport", a spus Ponta, care a adaugat si rezolvarea problemelor de la CFR Infrastructura si CFR Calatori si salvarea Tarom, pe langa absorbtia fondurilor europene si privatizarea CFR Marfa.

Romania atinge un record la atragerea fondurilor europene

In ce priveste absorbtia fondurilor europene, experienta in acest domeniu a fost felul in care liberalii au justificat alegerea fostului europarlamentar pentru nominalizarea la Transporturi. La inceputul lunii iulie, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport era de peste 655 milioane de euro, rata de absorbtie fiind de 19 la suta.

De ce se teme Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa?

Privatizarea CFR Marfa este, insa, probabil cel mai fierbinte subiect nu doar al Transporturilor. Ramona Manescu va trebui sa faca ce n-au reusit nici premierul Ponta in perioada de interimat si nici fostul ministru Relu Fenechiu.

Victor Ponta s-a ferit cat a putut de aceasta privatizare si a refuzat, in calitate de ministru interimar al Transporturilor, sa semneze contractul de privatizare al companiei, cerand aviz din partea CSAT.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, n-a mai calatorit de un deceniu cu trenul sau metroul

Alte doua probleme - finalizarea lucrarilor la metroul bucurestean, incepand cu cartierul Drumul Taberei, din sectorul 6, si finalizarea, continuarea ori demararea lucrarilor la autostrazi, incepand cu tronsonul Nadlac-Arad si cu autostrada Transilvania - sunt printre prioritatile pe termen mediu si lung.

Transporturile, cel mai problematic minister din Guvernul Ponta

Primul dintre ministrii Transporturilor din perioada guvernarii Ponta, Ovidiu Silaghi, a fost declarat incompatibil de catre ANI, la inceputului lunii noiembrie 2012. Pastrat in guvern pana dupa alegerile parlamentare, liberalul a fost inlocuit cu un coleg de partid - Relu Fenechiu. Acesta a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pe 12 iulie, in dosarul Transformatorul, fiind primul ministru in functie condamnat pentru coruptie.

Ulterior, DNA a cerut, pe 19 august, inceperea urmaririi penale impotriva lui Ovidiu Silaghi, care urma sa fie din nou propus pentru functia de ministru al Transporturilor. Aflat in situatia de a fi refuzat de catre Traian Basescu, Silaghi a fost inlocuit de PNL cu Nini Sapunaru, care insa nu a fost pe placul premierului Victor Ponta, astfel ca s-a ajuns la solutia neasteptata - un europarlamentar PNL.

"Cel mai cinstit Guvern al Romaniei", ciopartit de scandaluri de coruptie si integritate

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba daca noul ministru al Transporturilor va putea rezolva problemele cu care se confrunta acest minister, pornind de la absorbtia fondurilor europene si privatizarea CFR Marfa - cele mai urgente - si pana la constructia autostrazilor si chiar si problemele de imagine cu care s-a confruntat ministerul in ultimul an.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Ramona Manescu ministru Transporturi, #Ramona Manescu probleme Transporturi, #Ramona Manescu absorbtie fonduri, #Ramona Manescu privatizare CFR, #Ramona Manescu autostrazi, #Ramona Manescu metrou , #Ministerul Transporturilor