Exclusiv: Guvernarea PSD a pus pe butuci Agentul CEDO: Nu mai are cine sa pledeze in favoarea Romaniei!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 29 August 2019, ora 07:34
27968 citiri
Exclusiv: Guvernarea PSD a pus pe butuci Agentul CEDO: Nu mai are cine sa pledeze in favoarea Romaniei!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Romania a devenit un caz fara precedent in istoria Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), in conditiile in care nu-si mai poate sustine apararile in fata magistratilor europeni.

Motivul: situatia dezastruoasa de la Agentul Guvernamental pentru CEDO, care s-a acutizat in timpul mandatului ultimului reprezentant al Romaniei, fostul secretar de stat, Viorel Mocanu. Este Agentul CEDO care a demisionat dupa ce presa a dezvaluit ca i-a luat apararea fostului lider PSD, Liviu Dragnea, in procesul intentat Romaniei, desi trebuia sa apere interesele tarii.

Cat de grava e situatia? Atat de grava incat ministrul de Externe, Ramona Manescu, a trimis o scrisoare magistratilor CEDO in care cere amanarea proceselor care aveau termene la inceputul lunii septembrie. Iar motivele pe care le invoca sunt incredibile.

"Niciodata in istoria CEDO nu s-a facut o astfel de cerere pe un astfel de motiv", au explicat pentru Ziare.com surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Dezastrul

Motivele invocate de Manescu: Romania nu mai are Agent Guvernamental, co-Agenti Guvernamentali, iar in intreaga directie mai lucreaza doar 8 persoane, desi schema prevede 23 de posturi. Concret: institutia a fost decimata de demisii.

"Institutia este pusa efectiv pe butuci. Agentul Guvernamental pentru CEDO practic nu mai are cu cine sa lucreze. Institutia a fost dinamitata in ultimile sase luni ale mandatului lui Viorel Mocanu", sustin sursele citate.

Iar aceasta situatie are loc in contextul in care CEDO este asteptata sa solutioneze mai multe dosare cu miza. In plus, sunt asteptate o serie de procese pe care Romania mai mult ca sigur le va pierde.

Amintim decizia pilot impotriva Romaniei privind conditiile de detentie, in care CEDO a constatat ca tara noastra are o problema sistemica cu supraaglomerarea si conditiile necorespunzatoare din centrele de detentie. Iar autoritatile din Romania nu si-au indeplinit planul de masuri asumat in fata Curtii, printre care se afla si construirea de noi penitenciare sau modernizarea celor vechi.

Scrisoarea Ramonei Manescu

Sursele citate au explicat ca Ramona Manescu a transmis saptamana trecuta aceasta scrisoare catre oficialii CEDO, in care anunta ca Viorel Mocanu si-a dat demisia de la sefia institutiei, iar in prezent au fost demarate procedurile pentru numirea unui inlocuitor.

De asemenea, co-Agentul Guvernamental, Sorana Popa, si sefa Directiei din MAE care coordoneaza activitatea Agentului CEDO, Oana Ezer, care avea si rol de co-Agent Guvernamental, au demisionat, in aceasta vara, din functii.

In plus, in prezent, Directia Agentului CEDO se confunta cu un deficit sever de personal - are doar 4 referenti si 4 functionari in cadrul secretariatului, in timp ce schema de personal are prevazut un numar total de 23 de posturi.

MAE cauta un Agent Guvernamental

Acestea sunt motivele invocate de ministrul Afacerilor Externe in scrisoarea prin care cere amanarea proceselor de la CEDO in dosarele care au termene pana pe 5 septembrie.

"Manescu arata ca, in formularea acestei cereri, Guvernul este pe deplin constient de nevoia imperioasa de a respecta termenele stabilite de Curte, dar aceasta solicitare este formulata in mod exceptional, deoarece nu a fost finalizata procedura de desemnare a unui nou Agent Guvernamental si in conditiile actuale de functionare ale Directiei Agentului Guvernamental, nicio alta persoana nu are mandatul necesar pentru a reprezenta Guvernul in fata Curtii", explica sursele citate.

"Ministrul mai spune in scrisoare ca o sa anunte CEDO imediat ce o sa desemneze un nou Agent Guvernamental", adauga sursele citate.

Controversele mandatului

Agentul Guvernamental pentru CEDO a ajuns in aceasta situatie dupa demisia lui Viorel Mocanu, cel care a avut unul dintre cele mai scurte mandate la sefia acestei institutii - 6 luni.

El a fost numit in aceasta functie pe 12 februarie si a demisionat pe 14 august, in urma scandalului generat de procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO, in beneficiul caruia Viorel Mocanu a pus concluzii favorabile.

"Plecarile din cadrul Agentului Guvernamental au inceput anterior venirii lui Viorel Mocanu, din mandatul doamnei Catrinel Brumar, dar situatia a devenit alarmanta in ultimele sase luni. Modul sau de lucru nu a convenit multor angajati", au explicat surse din MAE pentru Ziare.com.

Iata motivele pentru care Viorel Mocanu a demisionat: Detaliile din spatele demisiei agentului Romaniei la CEDO, acuzat ca l-a favorizat pe Liviu Dragnea

O parte din cauze

O alta problema care a dus la aceasta situatie a fost incetarea detasarilor magistratilor la aceasta institutie. A fost o problema de sistem care a adus la indepartarea unor specialisti.

"Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a dat prima data semnalul si a spus public ca procurorii si judecatorii nu mai pot fi detasati in Executiv. De altfel, el a incetat rapid detasarile magistratilor din Ministerul Justitiei, prin urmare si pe cele de la Agentul Guvernamental.

Acest lucru a fost consfintit cand au intrat in vigoare, la sfarsitul anului trecut, Legile Justitiei.

Practic, procurorii si judecatorii detasati au avut de ales intre a demisiona din magistratura, pentru a continua la Agentul guvernamantal din cadrul MAE, sau a se intoarce la vechile lor posturi. Toti au plecat. Erau specialisti foarte buni, care cunosteau legislatia", explica sursele citate.

Preluat de MJ?

Pe de alta parte, situatia a ajuns atat de grava incat una dintre variantele de lucru a fost aceea ca Agentul Guvernamental pentru CEDO sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei (MJ).

"S-a ajuns in situatia in care nu mai are cine sa lucreze. Sunt in colaps. S-a discutat, dar in ultimul moment, cei de la MJ au spus nu", mai spun sursele din MAE.

De altfel, institutia a mai fost in subordinea MJ, dar in timpul mandatului fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a fost transferata la MAE: "Era in perioada in care Romania incepea sa piarda in multe dosare la CEDO si nu voia sa aiba o problema in plus la minister".

Ziare.com a transmis o solicitare catre MAE, pentru a se comunica motivele invocate de Ramona Manescu pentru a amana aceste dosare si daca s-au luat masuri pentru remedierea acestei situatii. Pana in acest moment, institutia nu a raspuns. In momentul in care vom primi un raspuns, il vom publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#CEDO procese, #Viorel Mocanu procese, #CEDO Dragnea, #CEDO MAE, #Ramona Manescu CEDO , #ministru de Externe