Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ramona Strugariu, reactie dupa ce avocatul general CJUE si-a publicat concluziile in cazul SIIJ: "Sectia Speciala este o structura profund toxica pentru sistemul de justitie"

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 16:57
4200 citiri
Ramona Strugariu, reactie dupa ce avocatul general CJUE si-a publicat concluziile in cazul SIIJ: "Sectia Speciala este o structura profund toxica pentru sistemul de justitie"
Foto: Facebook/ Ramona Strugariu

Ramona Strugariu, eurodeputata a Aliantei USR PLUS, arata, intr-o postare pe Facebook, publicata miercuri, 23 septembrie, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, este "profund toxica pentru sistemul de justitie din Romania, care este astazi mai dezechilibrat si mai fragil decat oricand."

Reactia Ramonei Strugariu vine dupa ce avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Michal Bobek, si-a prezentat concluziile in cazul primelor sase procese care privesc mai multe modificari aduse Legilor Justitiei din Romania de coalitia PSD-ALDE. In ceea ce priveste Sectia Speciala, Michal Bobek spune ca "reglementarea SIIJ (n.r. - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie) nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale".

Ramona Strugariu trece in revista toate concluzile lui Michal Bobek. "Daca nu facem pasul repede si foarte ferm catre reparatia necesara, vom sfarsi intr-un episod similar cu haosul din perioada de preaderare - prereforme, cu consecinte dramatice si greu de cuantificat pe termen mediu si lung, pentru sistem", mai scrie eurodeputatul USR PLUS.

Postarea Ramonei Strugariu

"Astazi au fost publicate concluziile avocatului general, Michal Bobek, in fata Curtii de Justitie a UE, in cazul primelor 6 procese care privesc modificari aduse Legilor Justitiei din Romania de coalitia PSD-ALDE, printre care si cele privind infiintarea Sectiei Speciale.

Ele confirma ceea ce multe voci din sistem si din afara lui spun de foarte multa vreme, dar nimeni nu face nimic. Pe scurt, o structura ca SIIJ este contrara dreptului Uniunii.

Merg mai departe si afirm ca ea este, in acelasi timp, profund toxica pentru sistemul de justitie din Romania, care este astazi mai dezechilibrat si mai fragil decat oricand. Daca nu facem pasul repede si foarte ferm catre reparatia necesara, vom sfarsi intr-un episod similar cu haosul din perioada de preaderare - prereforme, cu consecinte dramatice si greu de cuantificat pe termen mediu si lung, pentru sistem.

Concluziile avocatului Bobek, pe scurt:

- A propus Curtii sa declare ca dreptul Uniunii se opune dispozitiilor prin care guvernul adopta, prin derogare, un sistem de numire interimara in posturile de conducere al carui efect este reintegrarea in functie a unei persoane al carui mandat a expirat.

- Propune Curtii sa declare ca dreptul Uniunii se opune infiintarii unei astfel de sectii daca infiintarea nu este justificata de motive reale, suficient de importante si nu exista garantii pentru a inlatura riscul influentei politice.

- Tragerea la raspundere pentru erorile judiciare trebuie insotita de suficiente garantii pentru a evita ca magistratii sa fie supusi unor presiuni directe sau indirecte susceptibile sa le afecteze deciziile. Reglementarea SIIJ nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale.

Judecatorii Curtii urmeaza sa delibereze in aceasta cauza tinand cont de aceste propuneri, dar au existat deja consultari informale, voci si informatii ce au avertizat asupra acestui deznodamant.

-Dintr-un numar de 1.934 de procurori respondenti, 1.653 de procurori (85,47%) au solicitat desfiintarea acesteia.

- In ceea ce priveste instantele judecatoresti, 72,22% din judecatorii respondenti au opinat in sensul abrogarii dispozitiilor legale privind infiintarea SIIJ.

- Sectia din cadrul Parchetului General care ancheteaza magistrati costa statul jumatate de milion de lei in fiecare luna, potrivit unui raspuns al Ministerului Public.

- Cei sapte procurori ai SIIJ au finalizat doua rechizitorii in 2019.

- Din 417 dosare solutionate in 2019, 415 au fost clasate si doar in doua cauze s-a dispus trimiterea in judecata a trei inculpati.

- Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus in discutie organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de sef al SIIJ. Propunerea a fost respinsa in plenul CSM cu 11 voturi la 8.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie desfiintata. Rapid si fara ezitari. Iar acesta ar fi doar un prim pas, foarte mic, din lunga lista pe care o avem de parcurs pentru un sistem care sa isi gaseasca parcursul firesc, intr-un stat cu un echilibru real al puterilor."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ramona Strugariu sectia speciala, #Ramona Strugariu CJUE, #Ramona Strugariu , #PLUS