Agitatii sociale si conditii externe dure pentru Grecia - Presa internationala

Luni, 30 Mai 2011, ora 11:52
1642 citiri
Agitatii sociale si conditii externe dure pentru Grecia - Presa internationala

Grecia resimte presiuni atat din partea partenerilor europeni si FMI-ului, pentru implementarea rapida a unor masuri pe care acestia le considera benefice, dar si din partea populatiei care considera ca austeritatea nu poate fi crescuta; nivelul interventiei straine in Grecia poate creste, pana la implicare in procesul de privatizare, iar in Germania s-a luat decizia de a se renunta la energia atomica in urmatorii 10 ani - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Liderii europeni negociaza o intelegere care va duce la o interventie straina fara precedent in economia greceasca, inclusiv implicare internationala in sistemul colectarii taxelor si impozitelor si privatizarea activelor de stat, toate acestea in schimbul unui nou imprumut acordat Atenei.

Conditiile vor include si un sistem de bonusuri pentru investitorii privati care-si plaseaza fonduri in titlurile de stat grecesti - care acorda imprumuturi Greciei - si care sunt de acord ca plata sa le fie facuta reesalonat, informeaza Financial Times.

Oficialii spera ca din banii de care Grecia are nevoie pana in 2013 - 60-70 miliarde de euro - cel putin jumatate sa fie obtinuti fara ca pentru aceasta sa mai aiba nevoie de un nou imprumut; se va incerca obtinerea banilor prin privatizarea activelor de stat dar si prin reesalonarea platilor catre investitorii privati.

Astfel tarile din zona euro si FMI-ul vor fi nevoite sa acorde un imprumut aditonal de 30 - 35 miliarde de euro, pe langa cei 110 miliarde deja acordati, ca parte a programului de interventie financiara externa, agreat in urma cu un an.

UE si FMI vor pronunta sentinta cu privire la situatia din Grecia

Oficialii FMI si cei ai Uniunii Europene vor da un verdict saptamana aceasta cu privire la capacitatea Greciei de a-si aduce deficitele sub control insa populatia din Grecia avertizeaza ca rabdarea lor a ajuns aproape de final.

Principala problema a Greciei, in prezent, este legata de posibilitatea ca aceasta sa-si restructureze datoria externa, ceea ce presupune o reesalonare a platilor catre creditori - costuri de refinantare, dobanzi, parte din principalul imprumutat.

Posibilitatea acestor intarzieri ale platilor genereaza probleme foarte mari, crescand riscul falimentului efectiv, in conditiile in care datoria de stat a Greciei este de 327 miliarde de euro - echivalentul a 150 de procente din PIB, noteaza Reuters.

Oficialii si analistii financiari avertizeaza ca posibilitatea unei restructurari a datoriei grecesti se transpune imediat in pietele financiare prin cresterea foarte mult a dobanzilor la care statul grec poate accesa imprumuturi - atat de mult incat Grecia nu va mai putea folosi acest instrument pentru a obtine imprumuturi.

Zeci de mii de protestatari s-au strans in centrul Atenei duminica pentru a denunta intreaga clasa conducatoare a tarii, orientandu-si furia si catre FMI si solicitarile acestora pentru o austeritate si mai mare.

De celalata parte, autoritatile europene si FMI sunt in situatia de a impune Greciei conditii inca si mai aspre pentru accesarea fondurilor de care aceasta are nevoie pentru supravietuirea statului. Masurile ar putea merge pana la administrarea externa a programelor de provatizare.

Germania renunta la energia nucleara

Germania isi va inchide toate reactoarele nucleare pana in 2022, ca reactie la dezastrul de la Fukushima, fapt ce marcheaza o modificare politica drastica pentru coalitia de guvernamant a cancelarului Angela Merkel.

Coalitia intentioneaza sa mentina 8 dintre cele mai vechi 17 reactoare nucleare, inchise. 7 dintre acestea au fost temporar inchise in martie, imediat dupa cutremurul din Japonia. Alte 6 vor fi scoase din functiune pana in 2021, informeaza France24.

Astfel, vor ramane in functiune doar 3 reactoare, cele mai recent construite, insa si acestea vor fi inchise pana in 2022. Inchiderea se va face progresiv pentru ca sistemul de furnizare a energiei sa nu fie afectat.

Totusi, unii politicieni au solicitat o clauza care sa le permita reconsiderarea acestei decizii in viitor, astfel incat sa poata fi reactivat un reactor in situatii de urgenta. Miscarea politica este posibila din cauza fortei politice pe care au dobandit-o ecologistii in Germania, in cadrul alegerilor locale din martie. Marcheaza, de asemenea, un moment foarte important de cotitura politica, in conditiile in care creste presiunea pe identificarea resurselor alternative de energie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza financiara, #criza Grecia, #faliment Grecia, #proteste Grecia, #energie atomica Germania, #energie alternativa Germania , #stiri Rapid
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
dupa vinzarea Greciei, urmeaza vinzarea Romaniei de gatre guvernul Boc-Udrea!!!
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Da, Grecia are probleme foarte mari, si numai faptul ca au intrat fraudulos in zona Euro i-a amanat un an de zile falimentul! Nu trebuie sa ne miram de atitudinea cetatenilor greci, sunt destui romani care considera ca daca ei isi vad de serviciul lor