Angajatorii vor plati contributii de asigurari sociale mai mari, in 2009

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 08:14
8513 citiri
Angajatorii vor plati contributii de asigurari sociale mai mari, in 2009

Contributiile de asigurari sociale pentru conditii de munca vor fi majorate pentru angajatori de la 1 ianuarie 2009, iar facilitatile prevazute de fostul Guvern pentru plata rapida a obligatiilor bugetare, printr-o bonificatie de 5%, si angajarea somerilor, cu o prima de 1.000 euro acordata firmelor, vor fi anulate.

Printr-o ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta, Guvernul a decis ca nivelul contributiei de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca sa fie de 33%, din care 9,5% pentru angajati si 23,5% pentru angajatori, iar contributia de asigurari sociale pentru conditii speciale de munca sa se ridice la 38%, din care 9,5% pentru angajati si 28,5% pentru angajatori.

Contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca a fost stabilita la 28%, din care 9,5% pentru angajati si 18,5% pentru angajatori.

Contributia angajatului a ramas astfel neschimbata, in timp de cota aferenta angajatorului a fost usor majorata, relateaza Mediafax.

Contributia de asigurari sociale este calculata la fondul total de salarii brute lunare si la veniturile brute lunare ale angajatilor.

Ordonanta abroga un act similar al fostului Guvern prin care contributia de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca a fost redusa cu 1,5 puncte procentuale, de la 32,5% la 31%, contributia pentru conditii speciale de munca a fost diminuata cu 0,5 puncte, de la 37,5% la 37%, iar cota de CAS pentru conditii normale de munca a fost mentinuta la 27,5%.

Pentru 2009, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate au fost mentinute la 5,5% pentru angajat si 5,2% pentru angajator, situatie similara si la bugetul asigurarilor pentru somaj, unde angajatorii si angajatii vor aceeasi contributie, de cate 0,5%.

Ordonanta abrogata de Guvern prevedea si acordarea unei bonificatii de 5% pentru plata cu cel putin zece zile inainte de termen a obligatiilor bugetare, precum si plata unei prime de cate 1.000 euro firmelor care angajau persoane intrate in somaj de cel putin trei luni.

Ordonanta aprobata in ultima sedinta de Guvern prevede abrogarea acestui act normativ cu masuri de relaxare fiscala.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#angajatori contributii asigurari, #majorare contributii asigurari, #majorare asigurari sanatate , #stiri Rapid