Ar trebui Obama sa doboare avioanele israeliene?

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 20:32
4057 citiri
Ar trebui Obama sa doboare avioanele israeliene?
Foto: hyscience.com

Desi este vechi de zeci de ani, programul nuclear iranian si-a facut loc pe agenda controverselor abia in anul 2006. El a urcat rapid pana in varful clasamentului dupa ce Statele Unite a eliminat doua regimuri demonizate si l-a lasat singur sa domine regiunea.

Declaratiile inflacarate ale lui Mahmoud Ahmadinejad au ajutat in privinta asta probabil mai mult decat faptul ca Iranul a reusit sa obtina uraniu imbogatit si a intrat in clubul tarilor cu tehnologie nucleara in aprilie 2006.

Intalnirile, declaratiile, sanctiunile, analizele, previziunile si, nu in ultimul rand, amenintarile care au urmat de atunci sunt greu de urmarit pentru ca, saptamana dupa saptamana, s-au intrecut intre ele.

Declaratia saptamanii a fost facuta de Zbigniew Brzezinski, consilierul pe probleme de securitate al fostului presedinte american Jimmy Carter, si a ridicat probabil mai multe sprancene decat oricare alta.

Intr-un interviu acordat site-ului The Daily Beast, Brzezinski a afirmat ca Statele Unite trebuie sa apere Iranul in cazul unui atac aerian din partea Israelului si i-a cerut presedintelui Obama sa ordone ca avioanele israeliene sa fie oprite.

"Nu suntem niste bebelusi impotenti. Vor trebui sa zboare peste spatiul nostru aerian din Irak. Vom sta pur si simplu si vom privi? Trebuie sa fim seriosi si sa le negam acest drept. Asta nu inseamna doar sa le spui. Daca zboara pe deasupra, zbori sus si ii confrunti. Vor avea de ales intre a se intoarce sau nu", a declarat fostul consilier de la Casa Alba.

Brzezinski a precizat ca in cazul unui atac israelian asupra Iranului, ar putea avea loc un "Liberty inversat". El facea referire astfel la nava USS Liberty care a fost atacata de israelieni in timpul Razboiului de sase zile din 1967 din cauza unei erori, potrivit versiunii oficiale.

E destul de greu ca cineva sa nu isi dea seama ca Brzezinski sugereaza doborarea avioanelor israeliene. Totusi, cateva zile mai tarziu el a revenit asupra declaratiei spunand ca a fost inteles gresit si ca vroia sa spuna doar ca ar putea avea loc un incident.

Presa si blogosfera conservatoare din SUA l-au criticat dur pe fostul consilier pentru afirmatiile facute, insa blogul liberal Huffington Post ii da pe jumatate dreptate lui Brzezinski si nu ezita sa spuna ca avioanele israeliene ar putea sa confunde obiectivele militare iraniene cu trupele americane din Irak la fel cum au confundat si nava USS Liberty.

USS Liberty, o eroare cusuta cu ata alba

USS Liberty, despre care se spune ca a fost atacata din greseala timp de doua ore de catre fortele navale si cele aeriene ale Israelului, a fost numita cea mai usor de identificat nava americana. Totusi, nici cele trei steaguri americane nu au ajutat-o sa nu fie confundata cu una egipteana.

Pe 9 iunie 1967, nava americana se afla in apele internationale in dreptul peninsulei Sinai, unde urmarea desfasurarea razboiului dintre Israel si natiunile arabe. Avioanele israeliene au zburat de 13 ori pe deasupra ei in zilele dinaintea atacului si de opt ori chiar in ziua respectiva.

Marturiile neoficiale spun ca aceste avioane au zburat atat de aprope incat pilotii le-au facut cu mana marinarilor americani.

Comandantul USS Liberty refuzase anterior propunerea superiorilor sai ca nava sa fie escortata de un distrugator spunand ca toate insemnele de pe ea si cele trei steaguri ale SUA o fac cea mai usor de identificat nava.

Cu toate acestea, intre orele 14:00 si 16:00 USS Liberty aproape ca a fost scufundata din cauza atacurilor repetate ale aviatiei israeliene si ale navelor care lansau torpile. Unul dintre steagurile americane a fost inlocuit cu unul si mai mare, dar, potrivit versiunii oficiale, niciunul dintre ele nu a fost vizibil. 34 de membri ai echipajului au murit si 171 au fost raniti.

Chiar daca nu vor reactiona in niciun fel si vor sta deoparte in cazul unui atac al Israelului asupra Iranului, Statele Unite vor fi oricum la mijloc si au toate sansele sa retraiasca experienta USS Liberty.

Indiferent cine ii va confunda de data asta, americanii vor fi priviti ca responsabili pentru ce se intampla in zona, inclusiv de catre iranienii care nu vor intarzia sa le ofere un raspuns pe masura.

Avand in vedere starea proasta si moralul trupelor americane din Irak si Afganistan, este imposibil ca SUA sa reziste unui alt conflict in regiune. Asa ca cea mai buna solutie pentru americani este si cea mai dureroasa pentru orgoliul lor. Ei trebuie sa stranga din dinti la fiecare declaratie sau anunt care vine dinspre Teheran si sa faca tot posibilul ca situatia sa nu devina si mai complicata.

Din pacate, mostenirea lasata de Bush in Orientul Mijlociu il tine pe Barack Obama cu mainile legate, iar istoria il va face raspunzator pentru altele tocmai din aceasta cauza.

Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul dorește reluarea negocierilor în domeniul nuclear și este în contact cu Statele Unite, afirmă presa iraniană preluată duminică, 21 aprilie, de dpa. Sub titlul "Salvarea acordului...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#programul nuclear iranian, #Iran program nuclear, #Obama program nuclear Iran, #Israel Iran atac, #Zbigniew Brzezinski, #Zbigniew Brzezinski Iran Israel , #stiri Rapid