Banca Mondiala: Din cauza pandemiei, guvernele au cheltuit sume mari de bani in sistem de urgenta. Eradicarea coruptiei in mijlocul pandemiei este mai importanta decat oricand

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:47
1984 citiri
Banca Mondiala: Din cauza pandemiei, guvernele au cheltuit sume mari de bani in sistem de urgenta. Eradicarea coruptiei in mijlocul pandemiei este mai importanta decat oricand
FOTO: Pixabay

Din cauza pandemiei Covid-19, guvernele au cheltuit sume mari de bani in sistem de urgenta, cu o viteza rapida pentru a revigora economiile, uneori fara respectarea sistemelor obisnuite de control si echilibru, arata un raport elaborat de Banca Mondiala, potrivit caruia eradicarea coruptiei in mijlocul pandemiei este mai importanta decat oricand.

"Progresele impotriva coruptiei se pot inregistra chiar si in conditiile cele mai dificile", arata un nou raport elaborat de Banca Mondiala. Intr-o perioada in care au fost mobilizate finantari fara precedent pentru a face fata pandemiei COVID-19, raportul ofera o perspectiva noua asupra unora dintre cele mai eficiente abordari si instrumente destinate sporirii responsabilitatii guvernelor.

"Sporirea eficacitatii si transparentei guvernelor: Lupta impotriva coruptiei" se concentreaza asupra modalitatilor de a creste eficacitatea strategiilor anticoruptie in sectoarele cel mai grav afectate. Documentul a fost elaborat ca un ghid de referinta pentru personalul insarcinat cu elaborarea politicilor si pentru campionii in domeniul anticoruptiei, deoarece sunt necesare demersuri suplimentare pentru a intensifica aplicarea instrumentelor traditionale.

"Din cauza pandemiei COVID-19, guvernele au cheltuit sume mari de bani in sistem de urgenta, cu o viteza rapida pentru a revigora economiile, precum si pentru a-i proteja pe cei saraci si vulnerabili, care sufera intr-o maniera invers proportionala. Pe masura ce tarile se indreapta spre o recuperare mai rezilienta si mai incluziva, este esentiala utilizarea prudenta a resurselor limitate intr-o maniera transparenta. Progresul este posibil in toate mediile si ne angajam sa lucram indeaproape cu partenerii nostri din guverne, societatea civila si sectorul privat pentru a aborda subiectul coruptiei si impactul coroziv al acesteia", a declarat Mari Pangestu, director executiv, Banca Mondiala.

Ca reactie la pandemia COVID-19, guvernele au cheltuit fonduri de urgenta pe scara larga, uneori fara respectarea sistemelor obisnuite de control si echilibru, mai arata raportul.

"Chiar daca este de inteles necesitatea de a actiona fara intarziere, in absenta unor mijloace de control adecvate, aceasta expune guvernele la o multitudine de riscuri privind coruptia, care pot submina eficacitatea raspunsului la pandemie", spun autorii raportului.

Pentru a incuraja un nivel sporit de responsabilitate, raportul recomanda guvernelor sa isi structureze in mod clar masurile, sa puna in aplicare normele corespunzatoare, sa solutioneze cazurile in care se constata incalcari si sa remedieze problemele cat mai rapid cu putinta, de o maniera transparenta.

Raportul cuprinde cinci domenii tematice principale: achizitiile publice, infrastructura, intreprinderile de stat, autoritatea vamala si prestarea serviciilor, precum si teme transversale, cum sunt initiativele privind guvernarea deschisa si GovTech, exemplificate prin studii de caz din intreaga lume.

Studiile de caz prezentate in raport arata ca masurile destinate eradicarii coruptiei sunt adesea oportuniste, vizand domenii specifice de vulnerabilitate, in locurile si in momentele in care spatiul politic le permite. Insa chiar si atunci cand masurile au un impact aparent limitat, acestea pot constitui o piatra de temelie pentru progresele ce urmeaza a se realiza.

In Bangladesh, implementarea sistemului de achizitii publice prin e-government, alaturi de cresterea transparentei si a participarii cetatenilor, a injumatatit numarul procedurilor de licitatie cu un singur ofertant, ceea ce a condus la o imbunatatire semnificativa a caracterului competitiv, la sporirea numarului de contracte acordate societatilor comerciale internationale si la o mai buna negociere a preturilor cu ofertantii declarati castigatori.

Columbia si-a actualizat sistemul de achizitii publice electronice pentru a publica in mod deschis datele, potrivit standardelor internationale. In consecinta, proportia procedurilor de licitatie cu un singur ofertant organizate de agentia pentru drumuri publice, INVIAS, a scazut de la 30% la 22%, in timp ce orase precum Cali au constatat o crestere a procedurilor competitive de la 31% la 56%, in decurs de aproximativ doi ani.

In Ucraina, publicarea online a declaratiilor de avere ale functionarilor publici a fost apreciata atat de cetateni, cat si de comunitatea internationala ca un instrument esential in lupta impotriva coruptiei. Cele mai recente date arata ca sunt accesibile public aproape 5,3 milioane de documente in sistemul de e-declaratii. Incepand cu jumatatea anului 2020, Inalta Curte Anticoruptie din Ucraina a instrumentat 19 cazuri impotriva unor functionari publici acuzati de transmiterea de informatii false in sistemul AID sau de netrimiterea declaratiei, cu buna-stiinta.

In Afganistan s-a implementat la nivel national un sistem computerizat de pentru punctele vamale. Desi exista vulnerabilitati insemnate, iar pierderile de venituri la granite raman o provocare majora, veniturile colectate de autoritatile vamale au crescut de sapte ori intre 2004 si 2019, iar timpul necesar procesului si transparenta tranzactiilor comerciale s-au imbunatatit semnificativ.

Programul de reforma funciara din Rwanda a contribuit la gestionarea conflictelor privind proprietatea funciara si a condus la cresterea eficientei, transparentei si implicarii cetatenesti si la dezvoltarea unor institutii cadastrale functionale. Automatizarea cartilor funciare a redus mita platita functionarilor cadastrali, deoarece informatiile au devenit publice.

Raportul va pune la dispozitia functionarilor publici si societatii civile un set modular de abordari si instrumente din care se pot inspira, adaptandu-le la contextul national specific.

"Institutiile sunt incredibil de importante pentru implementarea politicilor guvernamentale, implicarea societatii civile si asigurarea unui nivel mai mare de transparenta a actiunilor guvernamentale. Raportul global evidentiaza importanta completarii metodelor traditionale de combatere a coruptiei cu altele mai avansate tehnici de eradicare a acesteia, precum GovTech si e-achizitii, chiar si in mediile cele mai dificile si mai fragile", a afirmat Ed Olowo-Okere, director pentru guvernanta al Bancii Mondiale.

Grupul Bancii Mondiale, una dintre cele mai importante surse de finantare si de cunostinte pentru tarile in curs de dezvoltare, va mobiliza un ajutor financiar in valoare de pana la 160 miliarde dolari in decurs de 15 luni, pentru a ajuta peste 100 de tari sa isi protejeze populatia saraca si vulnerabila, sa sprijine mediul de afaceri si sa sustina relansarea economica. Aceasta include 50 miliarde dolari reprezentand noi resurse IDA, prin granturi si imprumuturi acordate in conditii foarte favorabile.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Agenţia ucraineană anticorupţie îl tratează pe ministrul Agriculturii Mikola Solski ca suspect într-o investigaţie asupra achiziţiei ilegale de teren în proprietatea statului în valoare...
#banca mondiala, #coruptie, #covid, #coronavirus, #raport, #cheltuieli , #stiri Rapid