Ce rol are Biserica in campania electorala?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Mai 2008, ora 13:15
3304 citiri
Ce rol are Biserica in campania electorala?

Biserica Ortodoxa Romana este profund implicata in campania electorala, probabil fara voia, ci, mai degraba, prin imprudenta inaltilor sai ierarhi. Permisiunea, experimentala, acordata preotilor de a candida pentru consiliile locale si judetene a avut efecte rapide.

Multi slujitori ai Domnului s-au inscris si in batalia pentru primarii, cu binecuvantarea episcopilor. Unii au fost amenintati ca vor fi dati afara din BOR pentru fortarea deciziei Sfantului Sinod, dar primisera deja aprobarea superiorilor.

Si-uite asa ne-am trezit cu zeci, daca nu sute, de preoti candidati independenti, mai ales prin Moldova. Ce cauta ei in politica? Binele comunitatii, desigur. Nu orice preot a primit aprobarea sa candideze, ne spune purtatorul de cuvant al Bisericii, parintele Stoica.

"E vorba de acei preoti care dovedesc spirit organizatoric si gospodaresc realmente. Si care pot face treaba buna pentru comunitate." Ma intreb si eu, ca o pacatoasa ce sunt, cati dintre acesti preoti gospodari s-au remarcat mai intai prin activitatea legata de Biserica - sa fi facut poate cateheza cu copiii, sa fi predat orele de religie la scoala sau, poate, sa fi organizat un sistem de ajutorare a celor nevoiasi, sa zicem cantine ale saracilor- si abia apoi, prisosindu-le totusi timpul si energia sa fi tintit si o functie publica?

Si apoi, odata intrat in hora politica, cat de independent se poate tine parintele? Politica, fie ea la primarie, in consiliu sau in Parlament, functioneaza dupa aceleasi reguli - negocieri, aliante, ideologie, compromisuri. Se potrivesc ele cu sutana? Si care vor fi criteriile dupa care preotii vor utiliza aceste instrumente ale politicii.

Pe la inceputul campaniei electorale de anul acesta, intr-un sat din Muntenia, un preot, candidat cu aprobare pentru functia de primar, pornise cu Crucea prin sat. La fiecare oprire, mai o binecuvantare, mai o vorba despre binele pe care vrea sa-l faca pentru comunitate, inca una sfanta, inca una electorala. Si tot asa, pe la toti credinciosii cu drept de vot. ,,Si credeti ca puteti reusi ca independent, parinte?". ,,Cat de independent se poate, ca fara putin sprijin politic nimic nu se misca? " a raspuns binevoitor, cu un zambet larg, slujitorul Domnului.

Un mare pericol

Si daca preotii pot candida, de ce n-ar fi trimise si simbolurile religioase la produs voturi, desigur tot cu binecuvantare? La Sibiu, doi preoti candidati pentru functii de consilieri impart iconite care, pe spate, au numele lor si indemnuri electorale.

La Arad, ne-am trezit cu un sinistru afis electoral, care blasfemiaza Cina de Taina, pictata de Da Vinci, avandu-i pe post de Isus si apostoli, cu exceptia lui Iuda, pe unul dintre candidati si echipa lui. Afisul a primit binecuvantarea unor episcopi, sustine candidatul cu pricina.

Intrebat cum e posibil asa ceva, acelasi parinte Stoica a declarat senin ca Biserica nu are exclusivitate asupra simbolurilor religioase, iar afisul cu pricina oricum nu este decat un kitsch, asa ca nici nu merita bagat in seama. Adica batjocorirea electorala a unei scene biblice esentiale, cu binecuvantare unor inalti ierarhi, nu merita bagata in seama?

Atunci de ce ne-am supara atat de tare ca 35 de preoti olteni si-au facut Sindicatul independent "Pastorul cel Bun", l-au inregistrat la Judecatoria Craiova si se pregatesc de greva? Sindicalistii in sutana sunt nemultumiti de salarii si vor sa aiba dreptul de a candida dupa cum doresc la o functie publica. Teoretic, preotii vor putea face greva cu asigurarea unei treimi din activitate.

Care treime, ca despre cea Sfanta nici nu mai poate fi vorba? Se vor face doar inmormantari, dar vor fi amanate cununiile si botezurile pana dupa incheierea negocierilor? Ce ne facem cu ultimele impartasanii? Muribundul trebuie sa astepte si el pana dupa satisfacerea revendicarilor. Iar daca patronatul si sindicatul nu cad la pace pana la Inviere, poate sa astepte si Isus insusi, nu-i asa?

Nu e de ras, e foarte trist. Asistam, de fapt, la o secularizare interna a Bisericii Ortodoxe Romane. Preotia devine o meserie ca oricare alta, iar preotul este un om indrituit la toate cele lumesti dupa ce-si dezbraca sutana.

In plus, derograrile devin incet regula, nu exceptia. Prin derogare, a ajuns sa se poata orice - nasi de cununie necununati, nunti in zile nepermise, recasatoriri fara numar, ingroparea cu slujba a sinucigasilor.

Spovedania mirilor inainte de casatorie a devenit optionala ca si obiceiul de a pupa mana nasului, ambele considerate, nu-i asa, demodate. Regulile Bisericii incep sa fie din ce in ce mai flexibile, dupa cererea clientului.

Romania este si asa o tara cu putine repere, saracie care se vede in toate derapajele din societate. Sa ne fereasca Dumnezeu de momentul in care si Biserica, pana acum un simbol de incredere, va cobori de pe acest soclu din cauza unei modernizari gresit intelese! Iar pericolul, ma tem, nu e deloc de neglijat.

Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Încântat de primirea entuziastă de care a avut parte miercuri, 24 aprilie, la un eveniment de campanie, Joe Biden și-a luat peste picior adversarul din cursa pentru prezidențiale. Biden l-a...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#preoti, #BOR, #sindicat, #campanie electorala , #stiri Rapid