Cum vor sa scoata prezidentiabilii tara din criza?

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 12:15
1361 citiri
Cum vor sa scoata prezidentiabilii tara din criza?
sursa foto: Antena 3

Dupa un an de criza economica, liderii politici, atat cei care conduc actualmente tara, cat si cei care isi doresc sa preia fraiele puterii, nu au sau nu vor sa prezinte nicio solutie reala pentru traversarea mai usoara si rapida a acestei perioade.

Daca arunci o privire peste materialele de campanie ale principalilor candidati la alegerile prezidentiale, printre numeroasele atacuri politice, cu greu mai gasesti si referiri la masurile anticriza care se impun si cu atat mai putin la modul cum s-ar putea ele implementa.

Traian Basescu - Este necesar sa dam atentie urgenta constructiei de autostrazi

Astfel, pe site-ul oficial al lui Traian Basescu se fac la fel de multe referiri despre criza si referendum, sub aspectul ca reducerea numarului de alesi si trecerea la un Parlamentul Unicameral se justifica prin economisirea banului public, necesara in vremuri de criza.

Cat priveste "masurile anticriza", acestea sunt amintite o singura data, in transcrierea discursului sustinut de presedinte in timpul unei intalniri cu reprezentanti ai administratiei publice locale, ai cadrelor didactice si ai mediului de afaceri din judet Iasi. Oficial, pentru Traian Basescu, singura masura anticriza este imprumutul de 20 de miliarde de euro pe are Romania l-a contractat in primavara.

"Romania nu si-a propus iesirea din criza pentru ca nu are cum, nu are o economie de tip locomotiva, care sa tracteze celelalte economii, are o economie dependenta de ce se intampla pe piata Germaniei, de ce se intampla pe piata Frantei, pe piata Marii Britanii, pe piata Spaniei si a Italiei, toate tari aproape in criza economica si cu o puternica contractie a pietelor lor.

De fapt, aici este cheia problemei - reducerea masiva a comertului catre aceste piete a generat in Romania o reducere de productie si somaj. Aceasta ar fi poza generala. Noi am anuntat oficial ca programul anticriza al Romaniei este cel legat de imprumutul cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International", a precizat, la sfarsitul lunii trecute, Traian Basescu.

In rest, seful statului vrea mai multa eficienta, stabilitate si predictibilitate in economie, ceea ce se traduce printr-o "utilizare mai eficienta a resurselor".

"Sunt urgente masuri pentru restructurarea cheltuielilor publice si stabilirea unui cadru de cheltuiala pe termen mediu, adoptarea unei metodologii de planificare si executie bugetara multianuala, intarirea finantelor publice pe termen mediu si lung precum si revederea regulilor de ajutor de stat. Neindeplinirea acestor obiective pune in pericol insasi indeplinirea obiectivului de aderare a Romaniei, la orizontul anului 2014, la moneda euro".

De asemenea, Traian Basescu vrea mai multa competitivitate, constatand ca "astazi, lipsa infrastructurilor de transport a devenit o frana in calea cresterii competitivitatii firmelor din Romania. Ca urmare, consider ca este necesar sa dam atentie urgenta si pe termen lung constructiei de infrastructuri de transport - in mod deosebit autostrazilor".

Nu in ultimul rand, viziunea presedintelui asupra Romaniei urmatorilor ani include si "politici coerente de reducere accelerata a populatiei ocupate in agricultura".

"In agricultura, muncesc inca prea multi oameni - aproape 30% din populatia ocupata a tarii - iar randamentele la hectar si productivitatea muncii sunt prea mici. Romania are, deci, nevoie de politici coerente de reducere accelerata a populatiei ocupate in agricultura. Consider ca este posibil ca in 10-15 ani sa mai avem in agricultura doar cel mult de 8-10% din populatia ocupata".

Mircea Geoana - reducerea cu o treime a consumului de energie la nivel national

Pentru Mircea Geoana, Romania poate iesi din criza daca statul va investi in "crearea a cat mai multe locuri de munca sigure si bine platite", fara a mentiona insa care sunt acele domenii spre care ar trebui sa se indrepte "resursele limitate" ale statului.

Liderul PSD mai propune acordarea de stimulente si bonificatii, precum si scutirea de la plata contributiilor sociale pentru intreprinzatorii care creaza cat mai multe slujbe sau le pastreaza pe cele deja existente. De asemenea, mai intentioneaza sa esaloneze obligatiile bugetare restante ale IMM-urilor si amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani.

La capitolul agricultura, ca presedinte al Romaniei, Geoana vrea sa sustina incheierea unui acord de bune practici intre guvern si marile retele de retail pentru promovarea alimentelor romanesti pe rafturile marilor magazine, iar in 10 ani in supermarketurile din Europa sa se gaseasca rosii si branzeturi romanesti.

"Pentru a reusi acest lucru, statul trebuie sa demareze un vast program national de investitii in agricultura. Acesta trebuie sa priveasca repararea si punerea in functiune a sistemului de irigatii, incurajarea investitiilor in centre de prelucrare a produselor agricole si mestesuguri, precum si reconversia profesionala a populatiei din mediul rural in meserii specifice spatiului rural".

Mircea Geoana mai vrea investitii masive si strategice pentru modernizarea infrastructurii de transport, incepand cu autostrazile si incheind cu caile ferate, precum si in energie. Un prim pas pentru ca Romania sa poata deveni "un lider regional in domeniul energiei" ar fi "reducerea cu cel mult o treime a consumului de energie la nivel national", fara a preciza daca aceasta economie trebuie sa o faca populatia, institutiile bugetare sau agentii economici, fie ei privati sau de stat.

Pentru a putea asigura resursele necesare investitiilor promise, Mircea Geoana vrea sa reduca risipa in cheltuirea banilor publici si sa cresca veniturile la bugetul statului. Cum ne-am obisnuit, nici de data aceasta nu ni se spune clar daca acest lucru presupune cresterea taxelor si impozitelor.

Crin Antonescu - TVA redus pentru alimente si cota unica de 10%

Mult mai rezervat in numarul de promisiuni, dar la fel de lapidar in ceea ce priveste modul cum s-a putea pune acestea in practica este si Crin Antonescu. Pe scurt, asa cum sunt ele prezentate pe site-ul oficial si pe materialele de campanie, solutiile liderului PNL sunt: inghetarea preturilor la utilitati, TVA redus la alimente, taxe mai mici si renegocierea imprumutului cu FMI.

Potrivit presedintelui liberal, blocarea cresterii pretului la curent pentru o perioada de un an se poate face, fara multe cheltuieli, ci doar cu interes pentru populatie si nu pentru baietii destepti, prin modificarea mixul de energie, astfel incat ponderea energiei hidro - mai ietina, sa fie mai mare in cosul pentru populatie.

Reducerea taxei pe valoare adaugata ar urma sa se realizeze pentru carne, lapte, paine, oua sau branza, produse care sunt cumparate indiferent de contextul economic si care pot fi asigurate cu usurinta de producatorii autohtoni.

In ceea ce priveste cota unica, Crin Antonescu isi doreste ca aceasta sa scada la 10% dupa aproximativ un an de zile, scadere care sa fie corelata si cu alte micsorari de taxe si impozite, reduceri care ar urma sa fie facute in acord cu FMI.

Nici Antonescu nu explica in ce masura este posibila reducerea fiscalitatii in contextul in care statul are nevoie de resurse pentru continuarea investitiilor si, mai ales, pentru achitarea celui mai mare imprumut extern din istoria Romaniei.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#promisiuni economice candidati presedintie, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Rapid