Poettering se opune unei aderari rapide a Islandei la UE

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 15:20
654 citiri
Poettering se opune unei aderari rapide a Islandei la UE
Foto: Parlamentul European

Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, se opune propunerilor de aderare rapida a Islandei la UE, potrivit unui interviu publicat miercuri de un cotidian finlandez.

"Nu este un moment bun pentru a ne gandi la extinderea UE", a spus el pentru Aamulehti, scrie AFP, citata de NewsIn, subliniind ca Cei 27 nu au reusit sa adopte Tratatul de la Lisabona, care ar facilita functionarea UE dupa cea mai recenta extindere.

Tratatul trebuie ratificat de toti membrii, dar Irlanda l-a respins la un referendum in 2008, ceea ce a dus la un blocaj institutional.

Comisarul european pentru extindere, finlandezul Olli Rehn, a spus recent ca, daca Islanda, care trece printr-o grava criza economica, decide sa adere la UE, negocierile ar putea fi accelerate pentru o aderare in acelasi timp cu Croatia, in 2010 sau 2011.

Rehn a spus in octombrie ca "daca Islanda isi depune candidatura, ea ar putea incheia rapid negocierile", tara indeplinind deja majoritatea criteriilor.

"Tarile care sunt impotriva Tratatului de la Lisabona trebuie sa-si asume responsabilitatile legate de blocarea extinderii UE", a spus Poettering.

Noul premier al Islandei, Johanna Sigurdardottir, a declarat marti ca aderarea la UE si adoptarea euro este "cea mai buna optiune" pentru tara sa, dupa prabusirea economiei, provocata de criza financiara mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Parlamentul European, #Hans Gert Poettering, #Islanda aderare , #stiri Rapid