Predoiu propune un Pact National pentru Justitie

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 15:48
1024 citiri
Predoiu propune un Pact National pentru Justitie

Ministerul Justitiei propune incheierea rapida a unui Pact National pentru Justitie, care sa garanteze indeplinirea unor obiective, indiferent de evolutiile politice si economice interne, si care sa vizeze problema Codurilor, a salarizarii si evaluarea Comisiei Europene.

Potrivit unui comunicat semnat de ministrul Catalin Predoiu, o serie de luari de pozitie recente si evolutii ingrijoratoare in sistemul judiciar impun formularea unui punct de vedere al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) pe marginea unor subiecte de interes.

Primul subiect vizat il reprezinta proiectele de Coduri, despre care Predoiu sustine ca au fost inaintate Guvernului, dupa finalizarea lor, in urma unor dezbateri publice desfasurate pe parcursul anului trecut.

Ulterior proiectele au fost inaintate in Parlament pentru dezbatere parlamentara. Potrivit comunicatului, "calitatea" si modalitatea dezbaterii au fost stabilite in cadrul unei intalniri de lucru desfasurate in prezenta sefului statului, la care au mai luat parte presedintele Senatului, primul ministru, presedintele Camerei Deputatilor, presedintii Comisiilor Juridice din cele doua Camere, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele CSM, procurorul General, procurorul-sef al DNA, parlamentari din partidele Coalitiei, membri ai Guvernului si ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Predoiu precizeaza, prin comunicat, ca, in cadrul intalnirii, a avansat propunerea unei a doua dezbateri publice a proiectelor Codurilor, urmata de adoptarea lor prin asumarea raspunderii de catre Guvern asupra unui proiect unic care sa inglobeze textele celor patru Coduri.

Aceasta metoda ar fi permis adoptarea proiectelor inainte de raportul din vara si asigurarea unei a doua dezbateri publice, sustine comunicatul MJ, care precizeaza ca hotararea luata in final, pe baza consultarii participantilor, a fost de a se transmite proiectele in Parlament pentru dezbaterea lor pana la 15 mai 2009, urmata de asumarea raspunderii Guvernului pe proiectele rezultate din lucrarile Comisiilor parlamentare speciale.

Pe parcursul ultimelor doua luni, lucrarile comisiilor au avansat substantial la Codurile civil si penal, iar continuarea dezbaterilor in acest ritm ar fi creat premisele finalizarii tuturor proiectelor pana la raportul de tara din vara, chiar daca termenul fixat initial ar fi fost usor depasit, sustine Catalin Predoiu.

Conform acestuia, termenul de 15 mai a fost reconfirmat prin decizia de miercuri a Coalitiei, in legatura cu Codurile civil si penal. Astfel, MJLC a luat act de decizia Coalitiei de a se decala dezbaterea Codurilor de procedura in toamna, anunta Predoiu, care subliniaza ca obtinerea unor texte de calitate, intr-un orizont previzibil de timp, pe cat posibil inainte de raportul din vara, ar fi fost situatia ideala. De asemenea, adoptarea unor Coduri de calitate va contribui la "avansarea modernizarii sistemului judiciar si in final la schimbarea la fata a Justitiei".

Problemele salarizarii

Ministrul Justitiei face precizari si in ceea ce priveste sistemul de salarizare, acuzand ca, de mai multi ani, sistemul judiciar se confrunta nu numai cu proceduri greoaie, dar si cu incoerenta in aceasta privinta. Aceasta incoerenta provine deopotriva din modificarile legislative frecvente si necorelate si din jurisprudenta neunitara si excesiva in materie. Depasirea limitelor autoritatii judecatoresti in aceasta privinta a pus Guvernele in imposibilitatea estimarii sumelor necesare salarizarii si a condus la aparitia arieratelor, sustine Predoiu prin comunicatul remis miercuri.

Potrivit aceluiasi comunicat, MJLC a luat act si de decizia Coalitiei de a se adopta o lege unica de salarizare pe intreg sectorul bugetar si va continua sa participe activ la grupul de lucru constituit in acest sens la Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale. In acest context, ministrul arata ca sistemul judiciar are nevoie urgenta de reguli privind salarizarea pentru a se pune capat valului de procese intentate statului de catre magistrati si alti salariati.

In continuare, MJLC sustine ca este nevoie de un dialog urgent Executiv - Legislativ - CSM pentru a se stabili modalitatea si termenele de stingere a arieratelor acumulate in ultimii ani in sistemul judiciar. Sistemul judiciar trebuie in acelasi timp sa accepte faptul ca toate categoriile socio-profesionale trebuie sa se incadreze in eforturile bugetare impuse de actuala situatie economica, arata Predoiu.

Evaluarea CE pe justitie

Ultima chestiune la care face referire mesajul ministrului Justitiei este evaluarea Comisiei Europene, aratandu-se ca, in curand, vor avea loc vizitele de evaluare ale CE. Asadar, spre deosebire de alti ani, vor avea loc trei misiuni de evaluare, in lunile mai si iunie. Aceasta arata importanta deosebita pe care Comisia Europeana o acorda raportului de vara din vara, avertizeaza din nou Predoiu. Astfel, MJLC considera ca se impune concentrarea si concertarea actiunilor tuturor institutiilor statului pentru obtinerea unui raport de tara pozitiv, care sa deschida perspectiva ridicarii monitorizarii intr-un orizont previzibil.

Codul Civil si cel Penal vor fi inaintate Senatului pana pe 15 mai, in timp ce pentru Codurile de Procedura dezbaterile au fost prelungite pana in toamna, Guvernul renuntand la posibilitatea asumarii raspunderii pe cele patru legi, a anuntat, miercuri, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Tot miercuri, liderii partidelor de guvernamant au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta legea salarizarii in sectorul bugetar, stabilindu-se ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, reducere substantiala fata de proportia de pana acum, de 1 la 72.

Legea salarizarii a nemultumit mai multi magistrati. Astfel, UNJR a cerut, la Curtea de Apel Bucuresti, suspendarea procesului de elaborare a legii unice de salarizare, pe motiv ca i s-ar fi refuzat dreptul de a participa la discutiile pe marginea acestei legi.

Subiectul va fi discutat, joi, intr-o sedinta speciala a CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pact national justitie, #adoptare coduri Parlament, #raport UE justitie , #stiri Rapid