Odata cu cresterea sperantei de viata si scaderea drastica a numarului de nasteri, aproape o treime dintre locuitorii tarilor din Uniunea Europeana vor avea varsta de peste 65 de ani pana in 2050, fapt care va bulversa toate aspectele vietii europenilor, comenteaza AFP.
Astfel, imbatranirea populatiei europene este in plina accelerare, avand in vedere ca in urma cu trei ani, doar 16,5 % dintre locuitorii tarilor UE aveau peste 65 de ani, insa aceasta cifra ar putea ajunge la 18% incepand cu 2010, la 25% in 2030 si 30% in 2050, potrivit celor mai recente prognoze ale Institutului European de Statistica, Eurostat.
Pentru prima data in Europa, numarul celor de peste 65 de ani l-a depasit pe cel al tinerilor de mai putin de 15 ani, la inceputul acestui deceniu.
In doar 15 ani, intre 1990-2005, speranta de viata pentru populatia in varsta a crescut cu aproximativ doi ani.
Cand implinesc varsta de 65 de ani, barbatii din UE mai pot spera sa mai traiasca in medie 17 ani, iar femeile 20 de ani.
Solutia? Imigratia
In paralel, nasterile au continuat sa scada. Nivelul fertilitatii, care reprezinta numarul ipotetic de copii pentru o femeie aflata la varsta procrearii, a scazut in UE de la 1,6 in 1990 la mai putin de 1,5, in conditiile in care sunt necesari putin mai mult de doi copii pentru o femeie in vederea stabilizarii populatiei, in afara de imigratie.
Aceasta scadere este in special mare in fostele tari comuniste din Europa Centrala si de Est, care inainte de caderea comunismului in 1989 aveau un nivel circa doi copii de femeie.
Pentru a incerca o intinerire a populatiei, tari precum Spania au contat pe imigratie. In ultimii ani, milioane de tineri imigranti s-au stabilit in aceasta tara, majoritatea din America Latina.
Economia de argint
Pentru comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, europenii nu trebuie sa interpreteze imbatranirea populatiei in termeni de costuri sau de amenintari.
"Economia trebuie sa profite de oportunitatile noilor piete legate de nevoile unei populatii mai imbatranite", a explicat el. Se discuta deja de o "economie de argint", care ar oferi noi servicii, dar si noi produse populatiei in varsta.
Mereu pioniera in plan industrial in Europa, Germania, tara cu populatia cea mai imbatranita din UE, alaturi de Italia (20% din populatie are peste 65 de ani), se mobilizeaza deja pentru a deveni liderul acestei noi piete.