Peste 5 milioane de oameni au devenit milionari în 2021. Țările unde trăiesc bogații lumii

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 23:53
4403 citiri
Peste 5 milioane de oameni au devenit milionari în 2021. Țările unde trăiesc bogații lumii

Numărul oamenilor bogați din lume a crescut într-un ritm rapid în anul 2021, stimulat de câștigurile bursiere și de prețurile caselor. Aproximativ 5,2 milioane de oameni au devenit milionari anul trecut, aproape jumătate fiind doar în Statele Unite.

”Aceasta este cea mai mare creștere a numărului de milionari înregistrată pentru orice țară în orice an din acest secol”, potrivit ultimului raport anual al averilor, Credit Suisse.

Deloc surprinzător, primele două economii - Statele Unite și China - au înregistrat cele mai mari câștiguri în averea gospodăriilor, urmate de Canada, India și Australia.

Fiecare țară a fost probabil ajutată de creșteri semnificative ale producției economice în 2021, combinate cu o activitate ”viguroasă” pe piețele lor imobiliare.

Acest lucru a exacerbat din nou inegalitatea globală, care s-a agravat deja semnificativ pe parcursul pandemiei.

Anul 2020 a cunoscut un regres istoric în lupta împotriva sărăciei globale, numărul celor mai săraci oameni din lume a crescut pentru prima dată în peste 20 de ani, potrivit Băncii Mondiale.

La nivel mondial, numărul total de milionari era de 62,5 milioane la sfârșitul anului 2021, a estimat Credit Suisse, citat de El Pais.

Raportul, care a fost lansat marți, a constatat că averea globală totală a însumat 463,6 trilioane de dolari la sfârșitul anului trecut, în creștere cu 9,8%, propulsată în principal de o creștere puternică a activelor financiare, care a agravat inegalitatea în 2021, potrivit unui nou raport al Crédit Suisse.

Statele Unite, China și Canada conduc, se arată în raport, menționând că fiecare a înregistrat o creștere de 19,5 trilioane de dolari, 11,2 trilioane de dolari și, respectiv, 1,8 trilioane de dolari.

Numărul ultrabogaților a crescut cu 46.000 anul trecut

Numărul indivizilor „cu valoare netă ultramare” (UHNW) a crescut cu 46.000 anul trecut, până la un record de 218.200, deoarece cei mai bogați oameni din lume au beneficiat de venituri mult mai mari în timpul redresării din pandemie.

Numărul persoanelor UHNW, cei cu active de peste 50 de milioane de dolari, a crescut în 2021, deoarece cei superbogați au beneficiat de creșterea prețurilor la locuințe și de expansiunea piețelor de valori, potrivit unui raport al băncii de investiții Credit Suisse. Numărul de persoane din categoria UHNW a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani. Creșterea uriașă a averilor celei mai bogate 0,00004% din populația adultă a lumii are loc în timp ce miliarde de oameni cu venituri mici și medii, mulți dintre care și-au văzut economiile distruse în timpul pandemiei, se luptă să facă față creșterii prețurilor la alimente și energie. „Creșterea puternică a activelor financiare a dus la o creștere a inegalității în 2021”, se arată în raportul Credit Suisse.

Raportul Global Wealth al Credit Suisse a constatat că „redresarea activității macroeconomice într-un mediu de dobândă scăzută a produs condiții excepțional de favorabile pentru creșterea averii gospodăriilor în 2021”. Creșterea bogăției nu a fost distribuită în mod corect.

Numărul milionarilor americani a crescut cu 2,5 milioane, aproape jumătate din toți milionarii noi în lume.

China este pe locul doi, cu 10% din milionarii lumii, înaintea Japoniei, cu 5,4%, Marea Britanie, (4,6%) și Franța (4,5%). Elveția a fost din nou numită cea mai bogată țară în ceea ce privește averea medie pe adult la 700.000 de dolari, înaintea SUA cu 579.000 de dolari. Țara cu cea mai mare creștere a averii medii a fost Noua Zeelandă, care a înregistrat o creștere medie de 114.000 dolari la 472.000 dolari.

Numărul milionarilor chinezi este de așteptat să se dubleze până în 2026, potrivit Credit Suisse, în ciuda eforturilor naționale ale Beijingului de a reduce inegalitatea și a unei economii care încetinește.

Averea totală a gospodăriilor din China a ajuns la 85,1 trilioane de dolari în 2021, în creștere cu 15,1% sau 11,2 trilioane de dolari față de 2020.

În 2021, China avea 6,2 milioane de milionari, în creștere cu peste un milion față de 2020, în timp ce numărul total de milionari la nivel global a crescut cu 5,2 milioane. Acest număr din China este de așteptat să se dubleze la 12,2 milioane în cinci ani, se arată în raport.

Perspectivele optimiste de creștere a bogăției din China apar chiar dacă a doua cea mai mare economie a lumii a evitat cu puțin contractia în al doilea trimestru, deoarece blocajele pe scară largă legate de COVID-19 și sectorul imobiliar în scădere au afectat încrederea consumatorilor și a întreprinderilor.

În timp ce, de atunci, sărăcia generală a scăzut ușor din nou, instituția estimează că mai multe zeci de milioane de oameni ar putea trăi în continuare în sărăcie extremă în acest an, ”din cauza efectelor persistente ale pandemiei, războiului din Ucraina și inflației în creștere".

„Probabil este prea devreme pentru a evalua pe deplin impactul inflației, crizei din Ucraina, crizei lanțului de aprovizionare, dar probabil vom vedea unele inversări ale câștigurilor la nivel global” în 2022, a declarat Axel Lehmann, președintele consiliului de administrație al Credit Suisse.

Cu toate acestea, banca privată elvețiană rămâne optimistă cu privire la perspectivele de creștere pe cinci ani, bogăția gospodăriilor globale estimată să crească cu 169 de trilioane de dolari până în 2026.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#raport, #bogatie, #Credit Suisse, #avere, #pandemie, #criza, #razboi, #Ucraina, #SUA, #China , #stiri internationale