Sorin Ioniță despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „Melanj de kitsch istoric și revanșism provincial; ne face de râs pe toți”

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 15:10
8247 citiri
Sorin Ioniță despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „Melanj de kitsch istoric și revanșism provincial; ne face de râs pe toți”
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a susținut un discurs dur în Parlamentul European FOTO Facebook / Rares Bogdan

Analistul politic Sorin Ioniță a comentat joi, 6 octombrie, discursul pe care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan l-a susținut în Parlamentul European cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

Analistul precizează că discursul europarlamentarului PNL „ne face de râs pe toți” și că face apel la clișee istorice vechi.

„Melanjul de kitsch istoric și revanșism provincial pe care l-a vărsat Rareș Bogdan în Parlamentul European ne face de râs pe toți: am văzut mare consens național că le-a zis-o, domnule, iată niște adevăruri care trebuiau spuse... Memorabil clișeul romantic-ceaușist cu valahii care au apărat Europa de nu-ș ce sultan (fake news), ca și manipularea lansată de Johannis în SUA că "pe la noi trec xx% din cerealele Ucrainei etc", notează Sorin Ioniță.

Mai departe, acesta deconstruiește retorica lui Rareș Bogdan, susținând că orice transfer de cereale care trece prin țara noastră este în primul rând un business și că discursul europarlamentarului activează electoratul AUR.

„Păi și dacă trec, ce? Nu plătesc taxe de drum, de operare portuară, nu-i un business? Nu ne văitam noi că ne ocolesc marile coridoare de transport, că vrem mai mult trafic către Constanța, că ne fură bulgarii și sârbii caimacul? În toată istoria omenirii n-a căutat toată lumea să fie pe căi de comunicație, că acolo era prosperitatea? Acuma brusc toate astea au devenit o povară? Adică Ungaria face filantropie că "ne lasă să trecem" spre vest, trebuie să le trimitem mulțumiri că permit xx% din fluxurile românești, ăsta e spiritul în Europa, după Joha&Rareș? Jenant, discurs pentru electoratul AUR”, conchide analistul.

„Nu ne obligați să jucăm și noi dur”

În urmă cu o zi, Rareș Bogdan a afirmat la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României în afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european, întrebând retoric ce trebuie să mai facă România pentru a fi tratată de la egal la egal şi respectată de toţi membrii UE.

”De 11 ani, 2 ţări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări. Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect.

Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a afirmat europarlamentarul iberal.

El a precizat că nu suntem mai puţin europeni decât cei Vest. ”Nu-i trimiteţi pe alegătorii români către populişti si eurosceptici”, a cerut el. Rareş Bogdan a mai afirmat că ”blocarea României în afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european”.

Eveniment Quarterly Report

Dosarul șpăgii lui Buzatu: "Totuși ce faci cu un milion și ceva cash?"/ "Sunt bani de buzunar. Ba o mașină, ba un corp nou de casă"
Dosarul șpăgii lui Buzatu: "Totuși ce faci cu un milion și ceva cash?"/ "Sunt bani de buzunar. Ba o mașină, ba un corp nou de casă"
Știrea despre arestarea președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu după ce acesta a primit mita de 1,25 milioane de lei este de interes în contnuare în mediul online. Sorin...
Primărița din Câmpulung, pe lista de posibili candidați USR la prezidențiale. Elena Lasconi: "Tot ceea ce fac în fiecare zi este pentru România"
Primărița din Câmpulung, pe lista de posibili candidați USR la prezidențiale. Elena Lasconi: "Tot ceea ce fac în fiecare zi este pentru România"
Elena Lasconi este luată în calcul de către liderii USR ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024, însă o decizie nu a fost încă luată, au declarat mai multe surse din partid...
#rares bogda, #europarlamentar PNL, #aderare romania la schengen, #sorin ionita , #stiri Rares Bogdan
Comentarii
Poza CaCasCaval
CaCasCaval
rank 1
Guvernul generalului plagiator iese in evidenta prin inteligenta