Cum i-a suparat Orban pe "greii" din PDL si pe "reformistii" din PNL. Scandalul care mocneste intre liberalii romani

Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 06:33
9414 citiri
Cum i-a suparat Orban pe "greii" din PDL si pe "reformistii" din PNL. Scandalul care mocneste intre liberalii romani
Robert Sighiartau, Ludovic Orban, Rares Bogdan

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan si secretarul general al PNL Robert Sighiartau i-au cerut demisia lui Orban, aratandu-se nemultumiti de rezultatele obtinute la alegerile parlamentare si de felul in care au fost impartite ministerele in actuala formula de guvernare.

Tabara reformistilor si a vechilor PDL-isti si-au gasit un punct comun: lupta impotriva lui Orban

Rares Bogdan, prim-vicepresedintele PNL si unul dintre apropiatii presedintelui Klaus Iohannis, a anuntat, duminica, intr-un interviu pentru Aleph News, ca o grupare reformista isi va desemna candidatul la sefia PNL si l-a criticat dur pe Ludovic Orban.

Bogdan i-a cerut demisia lui Orban de la sefia PNL si a spus ca gruparea reformista va avea un candidat unic pentru functia de presedinte al partidului.

El a avertizat ca fara o reforma interna, PNL poate ajunge sub 20% la urmatoarele alegeri. Rares Bogdan s-a plasat printre reformatori, alaturi de Emil Boc, Ilie Bolojan, Robert Sighiartau, Florin Roman, Mircea Hava, Gheorghe Falca, Romeo Dunca, Cristian Busoi si Dan Motreanu.

"In spatele nostru se afla zeci de filiale. Vrem reformarea si repozitionarea partidului, luarea deciziilor de catre forurile interne, democratizarea totala a partidului, promovarea oamenilor in functii pe baza meritelor", a spus Rares Bogdan.

Si secretarul General al PNL, Robert Sighiartau, a declarat, marti, intr-o interventie la Digi24, ca presedintele PNL, Ludovic Orban ar trebui sa-si dea demisia.

El l-a acuzat ca in ultimul an ar fi condus partidul discretionar si ca a cedat ministere importante in negocierile cu USRPLUS pentru a obtine pentru sine functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Secretarul General al PNL mai spune ca Orban ar fi dorit sa-l retraga din nou pe Florin Citu drept propunere pentru functia de premier.

Si Alin Tise, presedintele CJ Cluj, fost PDL-ist, a cerut schimbarea lui Ludovic Orban de la sefia partidului, dar si a Biroului National PNL care "i-au girat hotariile".

Adevarata miza a organizatiilor din Ardeal

Organizatiile PNL din Ardeal sunt nemultumite de felul in care Ludovic Orban a impartit functiile din partid. Mai precis, acestea sustin ca trebuiau impartite functiile dupa rezultatele obtinute la alegerile parlamentare.

In PNL, fiecare organizatie din tara a primit cate o functie de secretat de stat, ceea ce a nemultumit organizatiile din Ardeal care au obtinut rezultate bune la alegerile parlamentare.

Clujul a dat un singur ministru in actualul guvern, dar fara sa fie consultata organizatia. "Nu a fost intrebata organizatia PNL Cluj daca vrea sa il sustina sau nu pe acel ministru", a spus Alin Tise pentru Ziare.com.

De altfel, PNL Cluj si alte organizatii din Ardeal il sustin pe Mircea Abrudean, actualul prefect al judetului Cluj, pentru functia de Secretar General al Guvernului. In schimb, Orban si-ar dori sa il numeasca pe Tanase Stamule pentru aceasta functie.

De altfel, nici Florin Citu nu l-ar vrea pe Stamule secretar general al Guvernului, numirea acestuia fiind vazuta ca o incercare a lui Orban de a-l supraveghea pe premier, dupa cum au sustinut surse din PNL, pentru Adevarul.ro.

In perioada in care Orban a fost premier, Tanase Stamule nu a fost doar consilier de stat, ci a primit si doua sinecuri, adica a fost numit in Consiliul de Administratie al Loteriei Romane, dar si in Consiliul de Administratie al IPROCHIM S.A., acolo unde i-a incetat mandatul la 28 august 2020.

Klaus Iohannis, cel care a dezamorsat conflictul

Ruptura intre tabara lui Ludovic Orban si cea din jurul lui Rares Bogdan si Robert Sighiartau s-a produs la finele anului trecut, in timpul negocierilor pentru formarea guvernului Citu.

Pierderea alegerilor in fata PSD si rezultatul negocierile cu USR-PLUS pentru formarea noului guvern au divizat PNL, iar un grup s-a revoltat impotriva lui Ludovic Orban. Printre cei mai vocali exponenti sunt actualul secretar general, Robert Sighiartau, dar si prim-vicepresedintele Rares Bogdan. Lor li s-au alaturat mai multe organizatii din Transilvania, nemultumite ca ministrii sustinuti de ele si-au pierdut portofoliile.

Atunci, Robert Sighiartau si Rares Bogdan au convocat, pe 19 decembrie, Biroul Permanent National pentru a-l trage la raspundere pe Ludovic Orban. Presedintele Klaus Iohannis l-a sunat direct pe "pucist" si astfel s-a anulat BPN-ul.

Surse Ziare.com au sustinut ca presedintele a intervenit din nou in conflictul din PNL si ca acesta ar fi motivul pentru care Rares Bogdan a revenit asupra declaratiilor initiale si a sustinut ca "e tardiv" ca Ludovic Orban sa isi dea demisia acum, si mai degraba asteapta pana la alegeri.

O schimbare de putere in PNL prin Congres ar rezolva problemele interne, fara a pune in pericol guvernarea.

Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a dat de înțeles, luni, 18 martie, într-o declarație de presă, că nu-l cunoaște pe medicul Cătălin Cîrstoiu, cel care este vehiculat pe surse...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#Orban, #PNL, #ludovic, #rares bogdan, #Robert Sighiartau, #Emil Boc , #PNL