Războiul din Ucraina schimbă în sus estimările BNR legate de inflație. Banca Națională decide o nouă majorare a dobânzilor

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 15:57
2067 citiri
Războiul din Ucraina schimbă în sus estimările BNR legate de inflație. Banca Națională decide o nouă majorare a dobânzilor
BNR a hotărât marți majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României - BNR a hotărât marți majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022, confirmând așteptările analiștilor financiari.

În plus, de la nivelul BNR s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4%pe an, de la 3,50% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2%, de la 1,50% pe an.

BNR mai stipulează necesitatea păstrării controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și a mai hotărât menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Pasul de creștere a dobânzii, mărit

Trebuie precizat că este a doua măsură consecutivă similară de creștere a dobânzii de politică monetară adoptată de BNR în acest an, după cea de la începutul lunii februarie.

BNR a mărit pasul de majorare a dobânzii monetare, prin aceste două hotărâri, în încercarea de a tempera inflația fără precedent în ultimii 20 de ani cu care se confruntă economia României.

În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, Banca Națională a optat pentru mai multe majorări ale dobânzii cu pași mici, de 0,25%, aducând-o de la nivelul de 1,25% la 2%.

Principalul efect negativ al politicii de majorare a dobânzilor va fi resimțit de cei sunt nevoiți să apeleze la creditare, persoane fizice sau companii, care se vor confrunta cu un cost majorat al finanțării. Prin urmare, este probabil ca avansul produsului intern brut să aibă de suferit.

Dar BNR arată că, ”potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei”.

Războiul din Ucraina, rol hotărâtor

Determinante pentru noua înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de prețul combustibililor, și mai ales de prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența creșterii mai puternice a cotațiilor țițeiului și a materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale instituite.

Efectele inflaționiste astfel exercitate sunt așteptate să prevaleze pe orizontul apropiat de timp, față de impactul dezinflaționist substanțial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii casnici, mai precizează sursa citată.

Incertitudinile și riscurile la adresa previziunilor pe termen mediu cresc însă considerabil în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, ce reprezintă un nou șoc global amplu pe partea ofertei, de natură să exercite efecte divergente asupra inflației și a activității economice pe plan intern, în principal pe calea agravării crizei energetice și a blocajelor în lanțuri de producție.

Creșterea costurilor de finanțare

Dinamica economiei și a inflației la nivel european/mondial, încrederea consumatorilor și a investitorilor, precum și percepția de risc față de regiune, cu impact asupra costurilor de finanțare, vor influența deasemenea creșterea prețurilor.

O sursă importantă de incertitudini și riscuri rămâne, de asemenea, absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, se mai arată în Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR.

Totodată, incertitudini și riscuri sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale, dată fiind cerința continuării consolidării fiscale corespunzător angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic și social dificil pe plan intern și global, marcat de implicațiile războiului din Ucraina și ale sancțiunilor impuse Rusiei, însă și de tendința de înăsprire a condițiilor de finanțare.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#rata dobanda politica monetara , #BNR