Fost ministru al Economiei, după noua majorare a ratei dobânzii: "E vina BNR că a acționat ca un pompier piroman"

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 17:07
4493 citiri
Fost ministru al Economiei, după noua majorare a ratei dobânzii: "E vina BNR că a acționat ca un pompier piroman"
Claudiu Năsui FOTO / Facebook Claudiu Năsui

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi, 10 ianuarie, o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară.

Dobânda-cheie a fost majorată la 7% pe an, de la 6,75% anterior, începând cu data de 11 ianuarie 2023.

Printre cei care au comentat vestea este și Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, într-o postare pe Facebook.

Acesta a explicat măsura, dar și efectele acesteia.

"BNR crește din nou dobânda.

Asta înseamnă că cresc toate ratele. Pentru că ROBOR urmărește dobânda BNR. Iar IRCC este doar un ROBOR întârziat cu 6 luni. Deci dacă crește dobânda BNR, crește ROBOR și apoi întârziat crește și IRCC.

BNR face asta pentru a reduce banii din piață pe care tot ei i-au tipărit. Mai țineți minte pandemia? Afaceri închise și tone de bani tipăriți. Calea sigură către distrugerea puterii de cumpărare. Prea mulți bani care urmăresc prea puține bunuri și servicii.

Nu e vina BNR că crește acum dobânda. E, însă, vina BNR că a acționat ca un pompier piroman. Ei dau foc, după care tot ei vin să-l stingă. Foarte bine că îl sting, dar mai bine nu dădeau foc de la început. Și chiar și stingerea asta a focului a început mult prea târziu și mult prea anemic. Iar asta din motive 100% politice. Mai grav, chiar și acum, acțiunea BNR e în contradicție cu cea a guvernului, care el încă dă foc. Îndatorarea masivă a statului continuă, iar pentru asta BNR și sistemul bancar tot mărește masa monetară. Unul apasă pe frână, celălalt pe accelerat."

"Cine pierde din toate astea?"

"În primul rând toți cei care s-au îndatorat. Ei vor trebui să strângă cureaua, adică să-și reducă consumul, ca să poată plăti ratele. Dacă nu plătesc rata la bancă își vor pierde casa/terenul/investiția.

În al doilea rând vor suferi investițiile din privat. O dobândă mai mare înseamnă un cost al capitalului mai mare, ceea ce înseamnă mai puține investiții private. Ba chiar investițiile începute nu se vor mai termina. Vor falimenta și va veni acel val de falimente specific recesiunii.

Nu era mai bine doar să nu-și crească statul cheltuielile în halul în care a făcut-o? Nu era mai bine să nu mai facă toate PNDL-urile, toate agențiile noi de stat și toate cheltuielile pe care le-au tot crescut?

Factura pentru toate acestea încă nu a venit. Dar creșterea dobânzii de azi grăbește momentul în care va veni", a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rata dobanda politica monetara, #majorare, #consecinte, #Claudiu Nasui , #BNR