După câteva luni de stagnare, economia Statelor Unite raportează mult mai multe locuri de muncă disponobile decât anticipau specialiștii.
Piața forței de muncă americană a raportat o explozie de angajări în ianuarie 2023, producând un val neașteptat de creștere robustă, chiar dacă ratele dobânzilor continuă să crească.
Angajatorii au scos la concurs 517.000 de locuri de muncă pe o bază ajustată sezonier, a declarat vineri, 3 februarie, Departamentul Muncii, o creștere de la 260.000 de joburi în decembrie 2022, arată New York Times.
Subliniind dinamica extraordinară a pieței muncii a fost rata șomajului, care a scăzut la 3,4%, cea mai coborâtă din 1969 încoace.
Chiar dacă întreprinderile din SUA arată un zel neașteptat, creșterea salariilor a încetinit ușor - cu 0,3% în plus față de decembrie, un indiciu că o parte din presiunea de a atrage angajații cu creșteri de salariu s-ar putea reduce.
Cu toate acestea, cifrele mari de angajare au sfidat așteptările și au subliniat provocările cu care se confruntă Rezerva Federală, care încearcă să răcească piața muncii în efortul de a îmblânzi inflația rapidă. Prin creșterea ratelor dobânzilor – miercuri, oficialii Fed au făcut acest lucru pentru a opta oară într-un an – factorii de decizie politică speră să oblige companiile să își retragă cheltuielile, inclusiv angajările.
Cu toate acestea, piața muncii a rămas extraordinar de strânsă. În plus față de raportul de vineri, guvernul a publicat în această săptămână date care arată că numărul de locuri de muncă afișate pentru fiecare șomer disponibil - o măsură pe care factorii de decizie au urmărit-o îndeaproape - a crescut din nou în decembrie. Și în ciuda unei cavalcade de concedieri în sectorul tehnologiei, numărul total de concedieri a rămas extrem de scăzut.
Oferta de locuri de muncă este amplă, inclusiv în unele industrii la care economiștii se așteptau să dea semne de încetinire. Angajatorii din industriile de distracție și ospitalitate, inclusiv restaurante și baruri, au adus o mulțime de muncitori noi.
Rata de participare a americanilor în câmpul muncii este de 62,4%, foarte aproape de nivelul de 63%, înregistrat înainte de pandemia de COVID. Oficialii FED au sperat să vadă o creștere a numărului celor disponibili să muncească, fapt care ar putea atenua constrângerea de a crește salariile, aspect care generează inflație.
Sectorul IT a pierdut 5.000 de locuri de muncă, o problemă minoră în context, în ciuda știrilor captivante despre disponibilizări la giganți din tehnologie precum Microsoft și Google.
În același timp, unele măsuri sugerează că ratele mai mari ale dobânzilor par să încetinească alte părți ale economiei. Tranzacțiile de pe piața imobiliară, care este deosebit de sensibilă la creșterea ratelor, au scăzut anul trecut, deoarece ratele ipotecare relativ ridicate au făcut achizițiile prea scumpe pentru mulți potențiali proprietari de case.
Cheltuielile de consum au scăzut la sfârșitul anului trecut, semn că americanii au devenit mai precauți în fața creșterii prețurilor, a economiilor în scădere și a temerilor de recesiune.
Mulți economiști americanai se așteaptă ca și piața muncii să încetinească în acest an, deoarece mișcările ratelor FED se filtrează prin economie.
Aviz amatorilor! Vezi tot