Cum a influențat varianta Omicron internările copiilor și adulților. Epidemiologul șef al României: ”Copiii fac forme ușoare de boală. Rata de spitalizare nu este foarte crescută la ei”

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 15:34
1743 citiri
Cum a influențat varianta Omicron internările copiilor și adulților. Epidemiologul șef al României: ”Copiii fac forme ușoare de boală. Rata de spitalizare nu este foarte crescută la ei”

Varianta Omicron a crescut numărul spitalizărilor atât la adulți, cât și la copii. Epidemiologul șef al României, dr. Doina Azoicăi, a spus luni, 24 ianuarie, că tot mai multe persoane au ajuns la spital în ultima săptămână.

Situația pe ultimele două săptămâni arată o creștere a spitalizărilor atât la copii, cât și la adulți.

Dr. Doina Azoicăi: Rata de spitalizare la adulți a crescut cu 6,1% în ultimele 7 zile, la copii - cu 2%

”În ultimele 7 zile, în România, față de 7 zile anterioare, rata de spitalizare la adulți a crescut cu 6,1%, iar la copii cu 2%”, a explicat dr. Doina Azoicăi pentru Ziare.com.

Președinta Societății Române de Epidemiologie a mai explicat că se discută la nivel global că rata de spitalizare cu varianta Omicron la copii ar fi mai mare față de cea cu varianta Delta.

”Infecția la copil este mai frecventă decât la adult față de situația celorlalte valuri epidemice în care au circulat celelalte tulpini. Incidența nu este atât de mare la copil nici cu Omicron. Dar se constată că față de variantele Alpha sau Beta, care au circulat în valurile anterioare, infecția este mai mare la copii pentru că ei nu au niciun fel de protecție”.

De aceea este recomandată vaccinarea copiilor, inclusiv a celor de 5-11 ani, la nivel global. Și la noi a început campania de vaccinare pentru această categorie de vârstă. Astfel că putem să le oferim protecție și prin administrarea serurilor.

În principiu, copiii fac forme ușoare de boală și dacă se înregistrează cazuri rata de spitalizare nu este foarte crescută la ei”, a mai spus dr. Azoicăi.

Octavian Jurma, afirmații panicarde: Omicron cruță adulții în schimbul copiilor

Declarațiile epidemiologului-șef Doina Azoicăi contrazic afirmațiile recente făcute public de biostatisticianul Octavian Jurma, care susține că Omicron a crescut numărul spitalizărilor la copii, mai mult decât cel al adulților.

”Omicorn odată ajuns în casele noastre spitalizează adulții de 2x mai încet decât Delta, dar spitalizează copiii de 2x mai repede decât Delta.

Altfel spus, Omicron a devenit populist și cruță adulții în schimbul copiilor. Iar noi îl aplaudăm și îl îmbrățișam. Dezgustător!”, scrie Jurma pe pagina sa de Facebook.

El a mai arătat că, ”până la finalul lunii școlile vor fi decimate de Omicron și cele care mai sunt deschise, vor fi relativ sigure pentru 3-4 luni după infectarea în masă”.

Conform celui mai recent raport privind pandemia, transmis de autorități luni, 24 ianuarie, în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 6.370, cu 412 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 629 de persoane, cu 30 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 629 de pacienți internați la ATI, 547 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 620 sunt minori, 613 fiind internați în secții, cu 67 mai mult decât în ziua anterioară și 7 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.

Citeste si:
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...
Ce prevede pachetul de măsuri sociale adoptat de coaliția de guvernare . Suma cheltuielilor din programul ”Sprijin pentru România”
Ce prevede pachetul de măsuri sociale adoptat de coaliția de guvernare . Suma cheltuielilor din programul ”Sprijin pentru România”
Coaliția de guvernare a decis astăzi lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Pe scurt, acest pachet...