Scad ratele la credite! Legea PSD de protecție financiară a românilor împotriva abuzurilor intră de azi în vigoare

Publicitate electorala
Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 11:58
9887 citiri
Scad ratele la credite! Legea PSD de protecție financiară a românilor împotriva abuzurilor intră de azi în vigoare
Imagine ilustrativă FOTO Pexels

De luni, 11 noiembrie, scad ratele maxime pentru creditele de consum, dar și o serie de schimbări care vizează creditele ipotecare. Măsurile sunt prevăzute în legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir și sunt destinate să protejeze cetățenii împotriva practicilor abuzive atunci când accesează credite de la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), reconfirmând angajamentul social-democraților pentru bunăstarea românilor.

Începând de luni, 11 noiembrie, își face efectul legea privind plafonarea dobânzilor la creditele IFN, propusă și votată de PSD, care vine cu măsuri ferme menite să-i protejeze pe români în fața abuzurilor și să le asigure condiții de împrumut echitabile și sustenabile.

Noile condiții: suma rambursabilă, maximum dublul creditului

Potrivit noii legi, suma totală rambursată de cei care iau un credit nu va mai putea depăși dublul sumei împrumutate. Până acum, existau IFN-uri care practicau dobânzi și de peste 1000%, care presupuneau returnarea unor sume de zeci de ori mai mari decât valoarea creditului.

Noul cadru legislativ se aplică pentru împrumuturile de consum de până în 25.000 de lei, dar are prevederi care vizează și creditele de alt tip, cum ar fi cele ipotecare.

Care sunt efectele concrete ale legii

Nicio dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate. Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituții financiare și au clauze și dobânzi abuzive vor scăpa de ele.

În cazul celor de maximum 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi, la cele de 5.000-10.000 nu poate depăși 0,8% pe zi, iar la cele de 10.000-25.000 lei, maximum 0,6% pe zi.

Dobânzi plafonate și pentru creditele ipotecare bancare

Legea are impact și asupra creditelor bancare. Pentru creditele ipotecare pentru investiții imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăși cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, iar în cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Protejarea banilor românilor, o prioritate pentru PSD

Această măsură legislativă reprezintă un nou exemplu concret că protejarea banilor românilor este o prioritate pentru PSD. Efectele măsurilor implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, concretizate în creșterea veniturilor salariale și a pensiilor, reducerea inflației și măsurile-cheie de plafonare a prețurilor la alimentele de bază și la energie se simt deja în buzunarele tuturor familiilor.

În plus, creșterea economiei și declinul constant al ratei inflației au determinat Banca Națională a României (BNR) să ia decizia reducerii dobânzii de politică monetară, concretizată în ieftinirea creditelor pentru populație. Astfel, românii au avut la dispoziție mai mulți bani nu doar pentru un trai mai bun, ci și pentru achiziția de bunuri prin intermediul creditelor bancare.

PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010

Revista presei germane: ”Triumful iraţionalului"
Revista presei germane: ”Triumful iraţionalului"
Alegerile prezidențiale și parlamentare din România stârnesc în continuare ecouri puternice în presa din Germania. Promisiunile extremiștilor care se dau apostoli ai păcii se vor dovedi a...
Prima întâlnire comună PSD-PNL-USR-UDMR. Marea provocare: Dacă nu se înțeleg ”peste patru ani extremiştii vor fi la 80%”
Prima întâlnire comună PSD-PNL-USR-UDMR. Marea provocare: Dacă nu se înțeleg ”peste patru ani extremiştii vor fi la 80%”
Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR vor avea miercuri, 4 decembrie, în clădirea Parlamentului, prima lor întâlnire comună, în vederea formării viitoarei coaliții de guvernare. Misiunea...
#rate credit, #economie, #credit ipotecar, #PSD , #PSD
  1. Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
  2. Cum poate bloca Parlamentul eventualele derapaje ale lui Călin Georgescu, dacă ajunge la Cotroceni. Devenim republică parlamentară din semi-prezidențială?
  3. Rețeta prin care poți diviza complet o țară deja vulnerabilă. „Dezamăgirile și-au găsit o nișă de refulare în partidele anti-sistem”
  4. Artiștii ies în stradă pentru democrație. Joi, la Universitate, "România SPERĂ!", vor spune într-un glas Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț sau Marius Manole
  5. Călin Georgescu nu pare să fi citit Constituția. Cum ar numi premierul: "Să putem negocia programul". Ce spune însă legea fundamentală
  6. Planurile lui Georgescu pentru România sunt realizabile doar pe TikTok, atacă Elena Lasconi. "Cred că ar trebui să îl vadă specialiști, inclusiv medici psihiatri"
  7. Lasconi dezminte că vrea să impună ”dictatura LGBT”: "M-am născut creștin-ortodoxă. Căsătoria pentru mine este între o femeie și un bărbat"
  8. Avertisment dur din partea unui fost premier. Stolojan: "Dacă partidele pro-europene nu se înțeleg acum, peste 4 ani vor ajunge în lada de gunoi"
  9. Simion a lansat "Mişcarea pentru Reconstrucţia României". Candidatul la președinție care i-ar face irealizabile măsurile promise
  10. "De 1 decembrie am trăit Deșteptarea", anunță Călin Georgescu. Ce poziție va avea față de Ucraina dacă ajunge șef de stat VIDEO