Cu cât scad ratele românilor de la 1 iulie, ca urmare a modificării indicelui IRCC

Marti, 25 Iunie 2024, ora 10:01
1453 citiri
Cu cât scad ratele românilor de la 1 iulie, ca urmare a modificării indicelui IRCC
Ratele românilor vor scădea FOTO Facebook/ Bani 100% real

Începând cu 1 iulie, indicele IRCC ar trebui să înregistreze o scădere cu 0,16%, o veste apreciată de românii cu împrumuturi, deși impactul asupra ratelor este considerat minor.

IRCC, indicele de referință pentru calculul ratelor în lei, va marca a doua scădere în acest an, ajungând la 5,8%, arată Antena 3 CNN.

Chiar dacă scăderea este modestă, de doar 0,16%, aceasta aduce o mică alinare pentru cei împovărați de rate care au crescut constant în ultimii ani. De exemplu, la începutul anului 2022, pentru un credit de 250.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară era de aproximativ 1.420 lei. În 2024, aceeași sumă ar fi crescut la 2.084 lei pe lună, o creștere semnificativă determinată de fluctuațiile dobânzilor.

Cu scăderea IRCC din iulie, cei care au același credit de 250.000 de lei ar putea vedea o reducere a ratei lunare la aproximativ 2.077 lei, o diminuare de doar 7 lei.

Perspectivele pentru o reducere mai substanțială a ratelor ar putea depinde și de decizia Băncii Naționale a României în ședința din 5 iulie, când se va discuta despre dobânda de politică monetară. Până în prezent, însă, această dobândă a rămas neschimbată, dat fiind contextul inflaționist în care România se află, fiind printre primele în Europa în ceea ce privește inflația.

Astfel, în ciuda scăderii IRCC, impactul asupra ratelor de credit rămâne limitat în contextul actual al economiei românești.

Samsung Galaxy ar putea primi în curând conectivitate prin satelit
Samsung Galaxy ar putea primi în curând conectivitate prin satelit
După ce Apple a introdus conectivitatea prin satelit pe iPhone 14 în septembrie 2022, utilizatorii de telefoane Android au așteptat cu nerăbdare ca această funcționalitate să devină...
Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
Un incendiu declanșat de un laptop a provocat o evacuare dramatică de urgență pe un avion de pasageri vineri. Zborul American Airlines 2045, care se pregătea să decoleze de la San Francisco...
#rate credite, #imprumuturi bancare, #indice IRCC Prima Casa , #rate
  1. Samsung Galaxy ar putea primi în curând conectivitate prin satelit
  2. Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
  3. Google ar putea aduce suportul pentru rețeaua Find My Device pe Pixel Watch
  4. Undă verde pentru opt pasaje rutiere şi pietonale noi la Oradea. Când vor începe lucrările și cât costă proiectele
  5. Cel mai mare proiect rezidențial din nordul capitalei, vândut peste 75%. La ce sumă s-a ridicat investiția pe 23 de hectare
  6. Cum îmbunătățești procesul de ambalare pentru a economisi timp și bani? 5 sfaturi
  7. Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
  8. Suma uriașă pe care o vor plăti românii pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva pe vreme de pace!"
  9. 5 funcții avansate ale Windows 11 care îmbunătățesc performanța PC-ului
  10. România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor