Grecia, ”recomandată pentru investiții” pentru prima dată de la criza din 2010. S&P a ridicat ratingul țării

Sambata, 21 Octombrie 2023, ora 07:07
1837 citiri
Grecia, ”recomandată pentru investiții” pentru prima dată de la criza din 2010. S&P a ridicat ratingul țării
Imagine din Grecia FOTO facebook/ Forum Grecia

S&P Global este prima dintre cele trei mari agenţii de rating care a îmbunătăţit ratingul Greciei la categoria "recomandat pentru investiţii" de la criza datoriilor ţării din 2010. Aceasta a ridicat vineri seara târziu ratingul datoriei pe termen lung în monedă locală şi valutară al ţării la 'BBB-/A-3', cu perspectivă stabilă, citând o poziţie bugetară mai solidă, relatează Reuters.

Celelalte două agenţii, Fitch şi Moody's, evaluează ţara cu o treaptă sub categoria de investiţii. Luna trecută, DBRS Morningstar a îmbunătăţit ratingul Greciei la gradul de investiţie BBB (scăzut).

S&P a declarat că se aşteaptă ca obiectivul de excedent bugetar să contribuie la reducerea datoriei publice a ţării şi a adăugat că este precaută cu privire la presiunile politice care împiedică capacitatea Greciei de a susţine excedente bugetare primare mari.

Grecia şi-a pierdut ratingul care o recomanda pentru investiţii - ceea ce implică un risc scăzut de incapacitate de plată - în 2010, când a izbucnit criza datoriilor, ce dura de zece ani şi care a obligat-o să semneze acorduri internaţionale de salvare în valoare de 260 de miliarde de euro pentru a rămâne pe linia de plutire. A ieşit din criza datoriilor în 2018, dar a devenit singura ţară din zona euro cu un rating de "junk" (nerecomandat investiţiilor).

S&P se aşteaptă acum ca "reformele economice şi bugetare structurale suplimentare, împreună cu fonduri europene importante, să susţină o creştere economică robustă în perioada 2023-2026".

Grecia se aşteaptă ca producţia economică să-i crească la 3% în 2024, după o expansiune de 2,3% în acest an, mai mult decât dublul mediei din zona euro. De asemenea, estimează un excedent bugetar primar de 2,1% din PIB anul viitor, datorită creşterii investiţiilor şi a veniturilor solide din turism.

Guvernul conservator speră acum că actualizarea de rating va declanşa mai multe intrări de capital şi reducerea costului împrumuturilor pentru firmele din ţară.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani ale Greciei s-a situat vineri la 4,38%, cu aproximativ 58 de puncte de bază sub echivalentul din Italia .

Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
România deține cea mai mică pondere din Uniunea Europeană a persoanelor care au continuat să lucreze în primele 6 luni de la primirea primei pensii pentru limită de vârstă. Dacă în...
O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
CEC Bank a decis, în urmă cu două luni, să închidă 15 conturi bancare aparținând lui Horațiu Potra și celor patru societăți administrate de acesta. Instituția financiară a invocat...
#rating Grecia, #investitii Grecia, #rating S P , #rating
  1. Românii și accesul la internet – TradeVille
  2. Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
  3. O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
  4. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
  5. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
  6. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  7. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal
  8. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
  9. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  10. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”