Lovitură cumplită pentru Rusia: A retrogradat șase trepte la ratingul privind investițiile. Ce înseamnă categoria "junk" la care a ajuns

Joi, 03 Martie 2022, ora 12:35
4156 citiri
Lovitură cumplită pentru Rusia: A retrogradat șase trepte la ratingul privind investițiile. Ce înseamnă categoria "junk" la care a ajuns
Banca Centrală a Rusiei FOTO: Bank of Russia

Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii). Acesta și-au motivat acțiunile spunând că sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia, transmite Reuters.

Pieţele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulenţe semnificative din cauza evenimentelor din această săptămână, după ce forţele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală - cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni dure Moscovei.

Invazia a dus la o serie de acţiuni de credit şi avertismente privind impactul sancţiunilor asupra economiei ruse. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria "junk", iar Moody's a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare.

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe.

Miercuri, Fitch a retrogradat Rusia la "B", de la "BBB", şi a plasat ratingul sub supraveghere, cu implicaţii negative. Şi Moody's a retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la "B3", de la "Baa3".

"Severitatea sancţiunilor internaţionale, ca răspuns la invazia militară a Ucrainei de către Rusia, sporesc incertitudinile privind riscurile de stabilitate macrofinanciară, reprezintă un şoc imens pentru fundamentele de credit ale Rusiei şi ar putea submina capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile", se arată în comunicatul Fitch.

Moody's apreciază că domeniul de aplicare şi severitatea sancţiunilor au fost mult peste aşteptările iniţiale ale agenţiei şi vor avea implicaţii asupra ratingului de credit.

#rating rusia retrogradat, #investitii financiare, #incapacitate plata , #Rusia
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Un junk, un garbage a fost mereu
T
TaicaBelcu
rank 2