Procesul lui Ratko Mladici - Anatomia unui masacru (Galerie foto)

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 09:26
4946 citiri
Procesul lui Ratko Mladici - Anatomia unui masacru (Galerie foto)
Foto: Foreign Policy

La 17 ani dupa ce a fost acuzat de cele mai mari atrocitati din Europa, de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial - in 1995, 7.000 de oameni au fost omorati, in Bosnia - Ratko Mladici compare, incepand de miercuri, in fata curtii internationale.

Acuzatiile impotriva lui Mladici, fostul comandant militar al sarbilor bosniaci, includ doua capete de acuzare legate de genocid, in timpul unui conflict care a provocat moartea a peste 100.000 de persoane.

Capturarea celui supranumit "Macelarul din Bosnia" a fost considerata atat de critica, incat a devenit o conditie pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, comenteaza The Foreign Policy.

Ceea ce s-a intamplat la Srebrenita - si cine este vinovat - ramane un mister, dupa mai bine de 20 de ani. Michael Dobbs, jurnalist american, a facut o ancheta, cu ajutorul specialistilor de la Muzeul Holocaustului din SUA, in care a incercat sa faca "anatomia unui masacru", mergand pe urmele lui Mladici.

Probabil ca unul dintre cele mai importante semne de intrebare din cadrul procesului ce va fi prezidat de judecatorul Alphons Orie este legat de ceea ce s-a intamplat, cu adevarat, la Srebrenita.

Fotografia de mai jos arata cadavrul unui musulman din Srebrenita, descoperit intr-o groapa comuna in apropierea raului Drina. Asa cum se vede din explicatii, exista dovezi potrivit carora barbatul a fost executat.

Pe baza numarului de disparuti raportati dupa caderea Srebrenitei, se pare ca 7.000 de musulmani au fost executati. Cu toate acestea, in gropile comune au fost gasite cadavrele a catorva sute de oameni. Mai jos este fotografiat locul in care au fost descoperite zeci de cadavre, langa satul Cancari, iar victimele se presupune ca au fost executate la ferma militara din Branjevo.

Procurorii au la dispozitie doua zile pentru a prezenta capetele de acuzare. Apoi, pana la 29 mai, Curtea de la Haga va lua o pauza, dupa care incep audierile martorilor.

Atunci cand Mladici va aparea in fata tribunalului penal international pentru crime de razboi va fi un test important pentru institutia creata special pentru a ancheta atrocitatile din Bosnia.

Mladici este singurul comandant care ar urma sa fie condamnat, avand in vedere ca procesul lui Slobodan Milosevici s-a incheiat in martie 2006, odata cu moartea acuzatului in inchisoare, in urma unui atac de cord.

Apararea fostului lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a cerut, in urma cu cateva zile, ca magistratul olandez care prezideaza Camera responsabila cu judecarea fostului general sa fie recuzat din cauza subiectivitatii sale.

Potrivit apararii fostului general, judecatorul Alphons Orie, care a prezidat de asemenea Camera responsabila de pregatirea procesului, nu poate fi impartial deoarece a condamnat deja in trecut mai multi fosti subordonati ai lui Mladici.

Ratko Mladici a fost arestat la 26 mai 2011 in Serbia dupa ce s-a ascuns de justitia internationala timp de 16 ani. El este acuzat de comiterea unor crime de catre trupele sale in timpul razboiului din Bosnia, care s-a soldat cu aproximativ 100.000 de victime, intre 1992 si 1995. Pe seama sa s-au formulat 11 capete de acuzare, printre care genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, iar Mladici pledeaza nevinovat.

Mladici trebuie sa raspunda pentru masacrul de la Srebrenita atunci cand au fost ucisi 8.000 de barbati si baieti musulmani de catre fortele sarbe din Bosnia. Acest masacru este cel mai grav din Europa dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. De asemenea, Mladici este judecat si pentru rolul sau jucat in timpul asedierii orasului Sarajevo, in timpul caruia 10.000 de civili si-au pierdut viata.

In timpul audierilor, Mladici s-a plans de mai multe ori de probleme de sanatate, el suferind atacuri cerebrale in 1996, 2008 si 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proces Mladici Haga, #proces Ratko Mladici, #acuzatii Ratko Mladici , #proces