Brudina, utilajul arhaic folosit de sute de ani pentru traversarea râului Mureș a devenit piesă de muzeu VIDEO

Autor: N.G.
Vineri, 31 Martie 2023, ora 04:03
5411 citiri
Brudina, utilajul arhaic folosit de sute de ani pentru traversarea râului Mureș a devenit piesă de muzeu VIDEO
Brudina a fost amplasată în centrul satului Acmariu

Brudina sau bacul, singurul mod de traversare a râului Mureș, timp de sutei de ani, pentru cei care călătoreau pe DC 57, între Balomiru de Câmp și Acmariu, județul Alba, a devenit piesă de muzeu.

Brudina a fost renovată și pusă la loc de cinste pentru a fi admirată de către cei ce vor veni în comuna Blandiana.

„După 50 de ani de muncă în folosul comunității Acmariu și nu numai, am îmbrăcat-o în straie de sărbătoare!! Apoi am așezat-o, cum se zice pe la noi, la loc de cinste în semn de recunoaștere și mulțumire ca generațiile viitoare să vadă și să știe ce a fost înaintea podului pe Mureș la Acmariu”, au transmis reprezentanții Primăriei Blandiana.

Numită de localnici brod sau brudina, era o instalație veche care folosea curenții Mureșului pentru a se propulsa până pe cealalta parte a râului, cu tot cu încărcătura de pe ea. Aceasta putea transporta orice vehicul sau încarcatură, cu o sarcină utilă de pâna la 10 tone, iar traversarea dura câteva minute.

Brudina era folosită de locuitorii din zonă

Instalația era deservită de o singură persoană care percepea o taxă în funcție de greutatea încărcăturii. Iarna, cand Mureșul era umflat și înghetat, folosirea brudinei nu era posibilă, iar deplasarea localnicilor devenea foarte dificilă. În lipsa acestei variante locuitorii comunei ocoleau mai mulți kilometri prin comuna Vințu de Jos. Brudinele erau, de obicei, elemente de la fostele poduri plutitoare utilizate, în trecut, în armată.

Uneori, traversarea Mureşului cu brudina este o aventură periculoasă, care se poate încheia tragic. În urmă cu mai mulți ani, un bărbat de 49 de ani din comuna Blandiana s-a răsturnat cu o autoutilitară de pe brudina de la Şibot, după ce siguranţa de susţinere a mecanismului de antrenare a podului s-a rupt.

Brudina, piesă de muzeu

Pentru a încerca să se salveze, victima a sărit din maşină în râul Mureş, unde a înotat pe o distanţă de câţiva metri în aval, după care a dispărut în apele râului. În județul Alba, mai funcționeaază brudina la Șibot, unde se face trecerea râului Mureș spre satul Băcăinți.

#raul Mures, #brudina, #muzeu, #Alba , #transport