Cine îi pregătește discursurile lui Zelenski. Abilitățile sale retorice "s-au dovedit a fi o armă puternică pentru apărarea Ucrainei"

Luni, 29 Mai 2023, ora 03:45
5719 citiri
Cine îi pregătește discursurile lui Zelenski. Abilitățile sale retorice "s-au dovedit a fi o armă puternică pentru apărarea Ucrainei"
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a sedus lumea cu discursuri personalizate pentru fiecare ocazie. Deși sunt pregătite de o echipă mică, există un singur autor principal.

Cuvinte bine alese, fraze potrivite, comparații captivante, asocieri vii. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski nu îi lasă pe ascultători indiferenți. În special publicul străin, căruia trebuie să i se vorbească într-un mod care să le permită să înțeleagă prin cuvinte prin ce trec ucrainenii și că au nevoie de ajutorul lumii întregi în războiul împotriva Rusiei.

Discursurile lui Zelenski sunt întâmpinate cu aplauze în Europa, Statele Unite și în întreaga lume. Fără exagerare, multe dintre discursurile Președintelui au devenit deja istorice, scrie Kyiv Post.

Jeremy Rosner, un consultant politic internațional, fost redactor de discursuri de politică externă pentru președintele american Bill Clinton, crede că discursurile lui Zelenski adresate străinătății au demonstrat o abilitate extraordinară de scriere și o subtilitate politică. În ele, Zelenski atinge subiecte dureroase pentru ucraineni și transmite curaj oamenilor. Și proiectează, de asemenea, imaginea unui lider de război.

„În calitate de scriitor profesionist de discursuri, sunt impresionat de sofisticarea și măiestria acestor mesaje majore”, a spus Rosner pentru Kyiv Post.

Cine face parte din echipă

Kyiv Post a vorbit exclusiv cu membrii echipei de redactare a discursurilor lui Zelenski.

„Este amuzant pentru mine să citesc despre grupul de scriitori de discursuri al președintelui”, a declarat unul din echipa lui Zelenski pentru Kyiv Post. El arată clar că discursurile sunt de fapt pregătite de un număr mic de oameni.

„Aceasta nu este creativitate colectivă”, a adăugat un alt membru.

Potrivit surselor Kyiv Post, grupul de redactori de discursuri îl include pe Dmitro Litvin, care pregătește discursuri politice și texte zilnice, și Iuriy Kostiuk, care a lucrat cu președintele pe când făcea actorie. Kostiuk pregătește discursuri pentru evenimente speciale, cum ar fi festivaluri de film sau discursuri adresate studenților. Aceste două persoane sunt responsabile pentru mesajul semnificativ al discursurilor. Ei au refuzat să comenteze public cu privire la cooperarea lor cu președintele.

Munca lor este bine primită de anturajul Președintelui. „Sarcina principală a unui scriitor de discursuri este să-ți dezactivezi complet ego-ul și să devii o reflectare a unei alte persoane. O pot face”, a declarat un oficial din biroul președintelui pentru Kyiv Post.

În general, nu sunt mulți oameni la astfel de întâlniri. Președintele, Litvin, din când în când Andri Ermak, șeful de cabinet, sau Andri Sibiha, adjunctul său pentru afaceri internaționale. Ministrul de externe Dmitro Kuleba, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare Oleksi Danilov, ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar mai sunt, de asemenea, uneori implicați în scrierea discursurilor pentru informații suplimentare.

Dacă vorbim de discursuri pentru audiențe străine, uneori Președinția poate comunica cu ambasadele pentru a înțelege agenda dintr-o anumită țară, lucru care trebuie subliniat. Echipa Președintelui monitorizează, de asemenea, mass-media și liderii de opinie străini.

Principalul scriitor de discursuri este Zelenski însuși

Și totuși, așa cum notează unul dintre cei care scriu discursurile, Zelenski se implică personal. Sarcina lor este să șlefuiască textul și să adauge câteva fapte istorice. Principalul autor și ideolog este Zelenski însuși.

„Proiectantul șef este președintele însuți. De fapt, vine cu 80 la sută din discurs pregătit. Știe mereu ce vrea să spună și îl formulează imediat în propoziții și fraze. El își expune gândurile, redactorul de discursuri trebuie să asculte, să ia notițe și, eventual, să adauge ceea ce nu a spus președintele”, a declarat sursa pentru Kyiv Post.

Oamenii din jurul lui Zelenski adaugă că are un bun simț al publicului și ce trebuie spus în mod specific acestuia. Președintele pune multe întrebări și citește mult. Provine dintr-o familie educată: tatăl său profesor și informatician, mama sa inginer. Experiența sa în industria divertismentului joacă, de asemenea, un rol major prin faptul că știe să-i mulțumească pe ceilalți prin comunicare.

Drept urmare, pregătirea pentru intervențiile sale nu necesită mult timp. Cu toate acestea, înainte de discursurile principale majore, cum ar fi în fața Parlamentului britanic sau a Congresului SUA, este nevoie de mai mult timp.

Rosner, redactorul de discursuri al lui Clinton, este un admirator al lui Zelenski. El a subliniat că președintele folosește cu înțelepciune comparațiile istorice. De exemplu, președintele l-a onorat pe Franklin Roosevelt în Statele Unite și pe Winston Churchill în Marea Britanie. „Înainte de Congresul SUA, el a comparat lupta pentru Bahmut cu Bătălia centrală de la Saratoga din timpul Războiului pentru independență american și lupta infanteriștilor americani în Bătălia de la Bulge din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a menționat Rosner.

Ca toți vorbitorii politici moderni buni, Zelenski demonstrează că înțelege importanța scenei, a imaginilor și a recuzitei, a adăugat Rosner, vorbind despre importanța drapelului de la Bahmut cu semnăturile soldaților ucraineni pe el, pe care Zelenski l-a dăruit Congresului SUA.

„La fel ca în majoritatea aparițiilor președintelui, atât în ​​interiorul, cât și în afara Ucrainei, el a ales cu înțelepciune să poarte puloverul militar de culoare măslinie, mai degrabă decât un costum și cravată”, a spus Rosner.

„Războaiele dezvăluie întotdeauna ceva despre conducerea națională. Aceasta se extinde dincolo de strategia militară și include foarte mult diplomația publică. Ca atare, abilitățile retorice ale lui Zelenski s-au dovedit a fi o armă puternică pentru apărarea Ucrainei”, a adăugat Rosner.

Eveniment Quarterly Report

Volodimir Zelenski, după un vot nefavorabil Ucrainei în Congresul SUA: „Vom lupta atât timp cât este nevoie”
Volodimir Zelenski, după un vot nefavorabil Ucrainei în Congresul SUA: „Vom lupta atât timp cât este nevoie”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs difuzat duminică, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat un...
Ambiția lui Zelenski de a face din Ucraina unul dintre principalii producători mondiali de arme şi sisteme de apărare. „Poate deveni un donator de securitate global”
Ambiția lui Zelenski de a face din Ucraina unul dintre principalii producători mondiali de arme şi sisteme de apărare. „Poate deveni un donator de securitate global”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, 30 septembrie, în discursul său zilnic, că Ucraina va deveni unul dintre principalii producători mondiali de arme şi sisteme...
#razbboi, #Ucraina, #Volodimir Zelenski, #discursuri, #echipa , #Razboi Ucraina