Putin anunță cu ce fel de rachetă a lovit orașul ucrainean Dnipro. Liderul de la Kremlin se laudă că niciun sistem antirachetă din lume nu poate să o oprească

Joi, 21 Noiembrie 2024, ora 20:27
12224 citiri
Putin anunță cu ce fel de rachetă a lovit orașul ucrainean Dnipro. Liderul de la Kremlin se laudă că niciun sistem antirachetă din lume nu poate să o oprească
Putin spune că racheta rusească nu poate fi oprită de nici un sistem occidental/ FOTO: kharkov.ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că în timpul atacului de joi dimineață, 21 noiembrie, asupra orașului Dnipro, rușii au folosit o rachetă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik.

Anunțul a fost făcut într-o declarație publicată pe canalul de Telegram al Kremlinului.

„Testele au fost reușite și obiectivul lansării a fost îndeplinit”, a spus Putin, subliniind că racheta a lovit o instalație industrială de apărare din orașul Dnipro, Ucraina.

Putin susține că acum nu există mijloace de contracarare a rachetelor Oreșnik. „Rachetele atacă ținta la o viteză de Mach 10, adică 2,5-3 kilometri pe secundă. Apărarea aeriană modernă disponibilă în lume și sistemele de apărare antirachetă create de americani în Europa nu interceptează astfel de rachete. Acest lucru iese din discuție”, a spus Putin.

”Teritoriul nostru a fost atacat cu arme de fabricație occidentală. Din acel moment, conflictul regional din Ucraina, provocat de Occident, a căpătat elemente de unul global. Permiteți-mi să subliniez: utilizarea acestor arme nu poate schimba situația din zona Districtului Militar de Nord.

Ca răspuns, am atacat o instalație a complexului militar-industrial al Ucrainei. Am testat în condiții de luptă unul dintre cele mai noi sisteme de rachete cu rază medie de acțiune cu racheta balistică Oreșnik fără încărcătură nucleară.

Testele Oreșnik sunt efectuate ca răspuns la acțiunile agresive ale NATO. Desfășurarea ulterioară va fi decisă în funcție de acțiunile Statelor Unite și ale sateliților săi. Considerăm că avem dreptul de a folosi arme împotriva acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva noastră.

Dacă decidem să folosim în continuare Oreșnik în Ucraina, vom invita în mod proactiv civilii să părăsească zonele periculoase. Nu există mijloace pentru a contracara astfel de arme; apărarea antiaeriană nu interceptează aceste rachete. Nu Rusia, ci Statele Unite au distrus sistemul internațional de securitate. Ei împing lumea către un conflict global, continuând să se agațe de hegemonia lor”, se spune în declarația lui Putin.

Președintele rus a declarat că Rusia a efectuat testele ca răspuns la atacurile forțelor armate ucrainene asupra unor ținte din regiunile Briansk și Kursk la 19 și 21 noiembrie, folosind rachete ATACMS americane și Storm Shadow (SCALP) franco-engleze. El a declarat că au existat morți și răniți în atacul Ucrainei asupra unui post de comandă din regiunea Kursk, în timp ce nimeni nu a fost rănit în atacul din regiunea Briansk.

Putin a adăugat că Rusia va avertiza civilii atunci când testează sisteme precum „Oreșnik”.

Putin a numit utilizarea Oreșnik un răspuns la planurile SUA de a produce și desfășura rachete cu rază intermediară și cu rază mai scurtă.

Credem că Statele Unite au făcut o greșeală distrugând unilateral Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și rază de acțiune mai scurtă în 2019, sub un pretext exagerat. Astăzi, Statele Unite nu numai că produc astfel de echipamente, dar, după cum vedem, în cursul pregătirii trupelor sale, au rezolvat problemele transferului sistemelor lor promițătoare de rachete în diferite regiuni ale lumii, inclusiv în Europa. Mai mult, în timpul exercițiilor, aceștia desfășoară antrenamente cu privire la utilizarea lor.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au anunțat în dimineața zilei de 21 noiembrie că trupele ruse au atacat Ucraina folosind o rachetă balistică intercontinentală. Potrivit armatei ucrainene, atacul nu a dus la consecințe semnificative. Autoritățile americane, la rândul lor, au spus că Rusia a lansat o rachetă experimentală cu rază medie de acțiune de-a lungul Niprului.

Aceasta a fost prima utilizare în luptă a unei rachete balistice intercontinentale și ar fi putut fi o repetiție pentru un atac nuclear, scrie Defence.ua.

Câte rachete intercontinentale are Rusia?

În acest context, se pune în mod logic întrebarea câte rachete balistice intercontinentale ar putea avea la dispoziție Rusia. Răspunsul la această întrebare ne va permite să înțelegem, în special, cât de costisitoare ar fi putut fi utilizarea rachetelor balistice intercontinentale pentru ruși în timpul atacului din 21 noiembrie 2024 și în ce măsură aceștia pot produce rachete balistice intercontinentale.

Publicația ucraineană spune că s-a bazat pe date din trei surse - The Military Balance 2024 (ghidul privind arsenalul nuclear rusec), SIPRI Yearbook 2024 și World nuclear forces 2023.

În toate cele trei cazuri, datele sunt de la începutul anului 2024, deci este logic ca aceste calcule să nu includă date privind posibila disponibilitate a RS-26 Rubej la dispoziția rușilor.

Potrivit acestor date, la începutul acestui an, Rusia dispunea de un total de 521 de rachete balistice intercontinentale terestre și maritime, iar industria militară rusă a avut nevoie de mai mult de două decenii pentru a acumula un astfel de arsenal.

Mai precis, de la începutul acestui an, Forțele ruse de rachete strategice dispuneau în total de 34 de ICBM-uri RS-20 Voievoda (desfășurate în 1988), 60 de ICBM-uri RS-12M Topol-M (desfășurate în 1997), 18 RS-12M1 Topol-M ICBM (desfășurate în 2006), 180 RS-24 Iars ICBM în versiune siloz (desfășurate în 2010) și 24 de astfel de rachete în versiune mobilă (din 2014), un număr necunoscut de Sarmat ICBM și aproximativ opt rachete Avangard.

Acest arsenal de rachete a fost organizat în următoarea structură: 14 regimente de rachete cu versiunea siloz a rachetei Iars și patru regimente de rachete cu versiunea mobilă a acestei ICBM, opt regimente de rachete cu Topol-M și două regimente de rachete cu Avangard, precum și șase regimente de rachete cu RS-20 Voievoda.

În ceea ce privește componenta maritimă, Rusia dispune de 192 de rachete balistice pentru desfășurarea pe 12 submarine cu propulsie nucleară.

Dintre acestea, 112 sunt RSM-56 (sau R-30) Bulava, care au început desfășurarea în 2012, și 80 sunt RSM-54 Sineva, care au început desfășurarea în 2007.

Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare ale Iranului. De ce se teme guvernul
Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare ale Iranului. De ce se teme guvernul
În urma slăbirii grupurilor susținute de Teheran în Orientul Mijlociu și a prăbușirii regimului lui Bashar al-Assad în Siria, forțele de Apărare ale Israelului consideră că s-a ivit o...
Ucraina lansează un război psihologic împotriva trupelor nord-coreene
Ucraina lansează un război psihologic împotriva trupelor nord-coreene
Armata ucraineană a demarat o campanie de război psihologic împotriva trupelor nord-coreene care luptă alături de forțele ruse, încercând să le convingă să se predea și să nu își...
#razbi ucraina, #rusia invazie, #atac, #racheta balistica intercontinentala, #Dnipro, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina
  1. Impact devastator pe o autostradă acoperită cu zăpadă. Un camion derapează și lovește puternic o mașină de pompieri VIDEO
  2. Rusia nu a fost în stare să termine mai multe fregate foarte avansate, fără motoare din Ucraina. Toate navele au fost vândute Indiei VIDEO
  3. Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare ale Iranului. De ce se teme guvernul
  4. România și Olanda extind colaborarea la Centrul F-16 de la Fetești. Ce a anunțat ministrul Apărării
  5. Absență de marcă de la ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump. Liderul mondial care a refuzat invitația
  6. Incident tragic la un târg de Crăciun. Un leagăn dintr-un carusel s-a rupt, mai multe persoane au fost rănite grav
  7. O pensionară din Austria și-a pierdut averea de 2 milioane de euro, după ce a fost păcălită că urmează să fie jefuită de români
  8. Au vrut să afume șuncă și cârnați, dar și-au dat foc la case. Gospodării distruse din cauza afumătorilor improvizate puse la treabă înainte de Sărbători VIDEO
  9. Condiții greu de privit într-un adăpost improvizat de o femeie de 52 de ani. Zeci de câini au fost găsiți de polițiști
  10. Decizia României după ce Republica Moldova a declarat stare de urgență: "Frații noștri de peste Prut nu trebuie să fie lăsați să ajungă iar la mâna Rusiei"