10 conflicte care vor lovi lumea în 2023: Undele de șoc se transmit pe tot globul

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 03:29
12064 citiri
10 conflicte care vor lovi lumea în 2023: Undele de șoc se transmit pe tot globul
Pe lângă războiul din Ucraina mai există încă 9 conflicte în lume FOTO: FP

În 2022 invazia Ucrainei ordonată de Vladimir Putin a trimis unde de șoc în întreaga lume, care au bulversat piețele financiare și energetice globale, dar și economiile tuturor țărilor. International Crisis Group, un think tank specializat în expertize mondiale, cu sediul la Bruxelles, a realizat o analiză privind crizele care se profilează în 2023. Organizația avertizează că există, în afara războiului dus de Rusia, și alte conflicte care pot produce convulsii internaționale.

Dacă la începutul anului 2022, lumea se întreba dacă Putin va declanșa războiul în Ucraina, după ce comasase aproape 200.000 de militari lângă granița țării vecine acum, în 2023, omenirea așteaptă ca acest conflict sângeros să se termine, potrivit Crisis Group.

Putin a luat în derâdere deschis identitatea și suveranitatea națională ucraineană și a ordonat pornirea războiului, cel mai mare conflict global de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Dincolo de distrugerile din Ucraina și de zecile de vieți omenești pierdute, războiul a aruncat o undă de șoc gravă asupra afacerilor globale. Pentru Rusia, până acum a fost un dezastru. O ofensivă care trebuia să subjuge Ucraina, să slăbească Occidentul și să întărească Kremlinul a făcut, până acum, contrariul.

Totuși, războiul este departe de a se termina. Economia Rusiei s-a adaptat la sancțiunile occidentale masive. Kremlinul pare convins că Rusia deține puterea. Moscova ar putea încă să forțeze o înțelegere și să creeze un precedent îngrozitor pentru agresiunea în altă parte a Europei.

Dacă, pe de altă parte, Putin se simte cu adevărat în pericol, din cauza avansurilor ucrainene sau a altor motive, nu este imposibil – improbabil, dar greu de exclus complet – că va folosi o armă nucleară ca o ultimă aruncare a zarurilor.

Pentru China, războiul a fost în mare parte o durere de cap. În ciuda îmbrățișării publice de către președintele chinez Xi Jinping a lui Putin și a comerțului continuu dintre cele două țări, care a ajutat Rusia la diminuarea efectelor sancțiunilor, sprijinul material al Beijingului a fost lipsit de strălucire. Xi Jinping nu a trimis arme. Pare deranjat de greutățile lui Putin și de perspectiva nucleară. Beijingul nu vrea să submineze Moscova și este puțin probabil să-l oblige pe Putin să ajungă la o înțelegere. Dar nici nu dorește să provoace capitalele occidentale prin susținerea invaziei.

În ceea ce privește relația dintre SUA și China, care va domina următoarele decenii, războiul Rusia-Ucraina nu a schimbat fundamental legătura, susțin experții.

Va rămâne Taiwanul în conflict cu China?

Acum, în 2023, toată lumea așteaptă cu sufletul la gură verdictul sau mai degrabă evoluția războiului lui Putin din Ucraina. Așadar, în acest an, marile puteri vor intra în război sau vor rupe un tabu nuclear de aproape 80 de ani? Crizele politice, dificultățile economice și catastrofa climatică vor provoca colapsul social nu doar în țări individuale, ci într-o anumită regiune a lumii?

Experții de la Crisis Group avertizează că în anul 2023 lumea va fi lovită de numai puțin de 10 conflicte, care pot trimite unde de șoc pe tot globul. Dacă cel mai important rămâne, fără îndoială, războiul Rusiei din Ucraina, mai există alte 9 conflicte la orizont.

Un al 2-lea conflict care se poate transforma într-un război este cel dintre Armenia și Azerbaijan. Pericolul escaladării este posibil și el ar duce spre un alt război, de astă-dată în Asia, care ar antrena și alte state din regiune.

Un diplomat britanic a deslușit tactica lui Putin: Care sunt liniile roșii ale președintelui rus

Celelalte conflicte care pot degenera sunt: Iranul, unde protestele masive anti-regimului de la Teheran se înmulțesc, Yemenul, măcinat de lupte interne, Etiopia, care a fost scena unui război în regiunea Tigray, care s-a oprit momentan.

În Republica Democrată Congo, M23 un grup rebel face ravagii în estul țării. Luptele au alungat zeci de mii de oameni de la casele lor, ele putând transforma conflictul într-un război pe scară largă.

Zona Sahel rămâne una explozivă, spun experții. Burkina Faso, Mali și Niger nu dau semne că înving insurgențele islamiste. Violența continuă în aceste țări și pacea este departe de a se restabili.

Alte zone de conflict în 2023 sunt Haiti, paralizat de violențe, Pakistan, care intră într-un an electoral plin de dispute politice și Taiwanul, un teritoriu care creează puncte mari de divergență între China și SUA.

#razboaie, #razboi Rusia, #razboi Ucraina, #conflict global, #conflicte, #conflicte regionale, #Taiwan, #Taiwan China , #stiri internationale