Răspunsul Beijingului la tarifele impuse de Bruxelles ar putea lovi un sector crucial pentru Europa."Poate duce la modificarea pieţelor globale"

Joi, 13 Iunie 2024, ora 09:23
2300 citiri
Răspunsul Beijingului la tarifele impuse de Bruxelles ar putea lovi un sector crucial pentru Europa."Poate duce la modificarea pieţelor globale"
Principalele exporturi de lactate au adus 1,7 miliarde de euro producătorilor europeni FOTO Pexels

Industria alimentară se simte amenințată, după decizia Comisiei Europene de a crește semnificativ taxele vamale pe importurile de autovehicule chineze. Producătorii de alimente, în mod special cei care se ocupă de lactate și de exportul de carne de porc, se tem că vor fi țintele represaliilor comerciale ale Chinei.

Presa de stat din China a dezvăluit că firmele locale se pregătesc să ceară demararea de anchete asupra unor importuri de lactate şi carne de porc din UE, pe motiv că beneficiază de subvenţii, o măsură care ar duce la suspendarea îndelungată a schimburilor comerciale, conform Agerpres.

"Dacă ai bariere suplimentare în calea schimburilor comerciale asta ar putea duce la modificarea pieţelor globale", spune Kimberly Crewther, director la Asociaţia producătorilor de lactate din Noua Zeelandă. Această ţară este cel mai mare exportator mondial de lactate dar şi o oază de producţie pentru companii străine, inclusiv pentru grupul francez Danone.

În 2023, UE a fost a doua mare sursă de produse lactate pentru China, cu cel puţin 36% din valoarea totală a importurilor, fiind devansată doar de Noua Zeelandă, potrivit datelor vamale chineze. Australia a fost al treilea mare exportator.

Chiar dacă nu este clar deocamdată care sunt produsele pe care China ar putea să le ia în vizor pentru represalii, laptele praf, smântâna şi laptele proaspăt au fost principalele produse de export pe segmentul lactate, în valoare de 1,7 miliarde de euro, pe care UE le-a exportat anul trecut spre China, potrivit datelor Eurostat.

State membre UE precum Ţările de Jos, Franţa, Germania, Irlanda şi Danemarca au cea mai mare expunere pe piaţa chineză când vine vorba de industria lactatelor.

Ţările de Jos, Danemarca şi Franţa sunt şi mari furnizori de carne de porc, chiar dacă Spania a fost anul trecut principalul furnizor al Chinei, fiind responsabilă pentru aproape 23% din importurile totale de carne de porc ale Chinei, urmată de Brazilia şi SUA.

Pe măsură ce tensiunile comerciale dintre blocul comunitar şi China se intensifică, unii oficiali europeni au tras un semnal de alarmă împotriva introducerii de tarife suplimentare la produsele alimentare.

Cu prilejul unei vizite în China care a avut loc la finele lunii aprilie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a spus că intenţia sa este "de a evita, atât cât este posibil, ca agricultura să plătească pentru problemele din alte sectoare". "Poziţia Uniunii Europene este aceea că liberul schimb de alimente est un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial", a adăugat Wojciechowski.

Istoric, China a avut o poziţie diferită când vine vorba de produse alimentare, care au fost vizate deseori de tarife retaliatorii în cadrul precedentelor dispute comerciale. În luna ianuarie, coniacul a fost vizat de o anchetă demarată de Beijing, o măsură percepută ca fiind o reacţie la sprijinul exprimat de Franţa pentru o investigaţie a UE asupra automobilelor electrice produse în China. De asemenea, în luna aprilie autorităţile chineze au adoptat o lege care le sporeşte capacitatea de a reacţiona dacă SUA sau UE vor impune tarife la exporturile din a doua economie a lumii.

Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
La nivelul Ministerului Finanţelor nu s-au purtat niciun fel de discuţii pentru ca impozitul pe venit să crească la 16% şi nici pentru creşterea TVA din 2025, susține Marcel Boloş. "La...
Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent
Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent
Asociația Energia Inteligentă a analizat evoluția consumului și producției de energie electrică, conform datelor Transelectrica la nivelul României în 2024 față de 2023, demers care a...
#razboi comercial UE China, #taxe vamale, #taxe vamale China, #masini electrice china, #agricultura, #lactate, #carne porc , #stiri economice
  1. Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
  2. Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent
  3. TikTok se confruntă din nou cu probleme legate de adolescenți. Ce au observat autoritățile
  4. Motivul pentru care Elon Musk protestează și mută sediile SpaceX și X din California în Texas
  5. Funcția de pe WhatsApp care îmbunătățește comunicarea cu persoanele dragi
  6. 5 sfaturi utile ca să reușești să îți crești mica afacere
  7. România a cedat rușinosul loc 1 la rata inflației în UE. Cine ne-a depășit după cinci luni
  8. Google și Microsoft consumă mai multă energie electrică decât unele țări
  9. De la idee, la leadership regional – Klarwin aniversează 20 de ani de impact pozitiv cu o imagine 360 grade asupra tehnologiilor din portofoliu
  10. FMI: Zona euro, încă un an de stagnare în 2024. Rusia va avea un nou an cu avans economic de peste 3%