Europa trebuie să fie gata pentru un război comercial cu SUA, spun mai-marii BCE. „Este ultimul lucru pe care-l vrem. Măsurile lui Trump vor afecta economia globală.”

Marti, 12 Noiembrie 2024, ora 16:05
1488 citiri
Europa trebuie să fie gata pentru un război comercial cu SUA, spun mai-marii BCE. „Este ultimul lucru pe care-l vrem. Măsurile lui Trump vor afecta economia globală.”
Oficialii Băncii Centrale Europene îndeamnă la pregătiri pentru o epocă a rivalităților comerciale. FOTO: Pexels

Europa trebuie să fie mai pregătită acum decât a fost în primul mandat al președintelui american, Donald Trump, pentru a face față politicilor protecționiste venite de peste ocean, au spus marți, 12 noiembrie, decidenți din Banca Centrală Europeană. Aceste măsuri vor încetini creșterea economică globală, au avertizat aceștia.

Președintele ales Trump a promis o creștere consistentă a barierelor comerciale, inclusiv o taxă vamală universală de 10% pe toate importurile și un tarif de 60% pe importurile din China, cu scopul de a reduce deficitul comercial al SUA, informează Reuters. Economiștii europeni argumentează că acțiunile ar putea avea efecte negative pe plan global.

„Ce știm este că taxele de import semnificative discutate ar putea avea ramificații dăunătoare pentru economia mondială. Un nou război comercial, în special între aliați, este ultimul lucru de care avem nevoie în mijlocul rivalităților geopolitice de azi,” a spus guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, la Londra.

O astfel de politică comercială, dacă ar fi implementată, ar ține ratele dobânzilor și inflația sus, transmițând un efect de creștere și pe prețurile din alte țări, a spus Robert Holzmann, șeful Băncii Centrale Austriece.

„Este serios în ceea ce spune și probabil va pune în aplicare mai repede decât ne așteptăm. Dacă e așa, la ce se așteaptă piețele? Ca ratele dobânzilor să rămână mai sus și ca inflația să fie de asemenea mai mare,” a spus Holzmann, la Viena, adăugând că aceste lucruri pot duce și la creșterea inflației în zona euro.

Guvernatorul Băncii Naționale din Austria a argumentat că, dacă dolarul se întărește și se apropie de paritatea cu euro, acest lucru ar avea un impact însemnat pe costurile de import, în special pe energie. Toate aceste lucruri ar complica eforturile BCE de a aduce inflația la ținta de 2% și ar putea întârzia procesul, mai transmite agenția de presă.

Tensiunile comerciale au început să crească între SUA și Uniunea Europeană în primul mandat al lui Trump, iar Europa s-a chinuit să găsească un răspuns comun. O astfel de greșeală nu ar mai trebui repetată, a subliniat Rehn.

„Dacă este să înceapă un război comercial, Europa nu trebuie să fie nepregătită, cum a fost în 2018. BCE trebuie, în măsura mandatului său, să acționeze ca o ancoră pentru stabilitate economică și financiară în acest peisaj al marilor provocări. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască că ne vom asuma complet această responsabilitate,” a mai declarat guvernatorul finlandez.

„O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
„O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
"Eliminarea controalelor la frontierele terestre va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse româneşti cu TIR-urile şi camioanele,...
Mișcare-surpriză din partea unei țări cu monedă mai puternică decât euro. Decizia i-a prins pe nepregătite pe speculanți
Mișcare-surpriză din partea unei țări cu monedă mai puternică decât euro. Decizia i-a prins pe nepregătite pe speculanți
Banca Națională a Elveției a decis joi, 12 decembrie, o reducere a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază, mai mare decât așteptările analiștilor, accelerându-și relaxarea pentru a stopa...
#razboi comercial, #razboi comercial SUA UE, #Donald Trump presedinte SUA, #Banca Centrala Europeana, #rata dobanzii, #inflatie, #importuri , #comert
  1. Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
  2. România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
  3. Ce se pregătește la nivelul UE pentru mașinile electrice în 2025. România, direct vizată
  4. Inovație în curierat: eAWB reduce costurile pentru IMM-uri
  5. NATO ar putea cere bugete mult mai mari pentru armată. Prinși între presiunea lui Trump și războiul din Ucraina, oficialii europeni au intrat în negocieri
  6. Turabo inaugurează prima fabrică de cafea de specialitate și capsule de cafea din România a brandului, cu o investiție de peste 1 milion de euro
  7. De la ruină la producător de energie. Începe licitația pentru construirea unei centrale termoelectrice noi în București, pe ruinele unui CET vechi
  8. BELLEMONDE - un stil de viață complet în nordul Bucureștiului
  9. „O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
  10. Industriile în care angajații câștigă mult mai mult decât media națională. Scad ușor veniturile în IT