Nouă membri ai aceleiași familii, uciși la Rafah în urma unui atac israelian

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 17:06
1821 citiri
Nouă membri ai aceleiași familii, uciși la Rafah în urma unui atac israelian
Nouă membri ai aceleiași familii, uciși la Rafah în urma unui atac israelian FOTO X/Abdallah Alattar

Tragedie, vineri seara, 19 aprilie, la Rafah, în sudul îndepărtat al Fâşiei Gaza. Nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, au fost ucise în urma unui atac israelian, a anunţat Apărarea Civilă a acestui teritoriu palestinian.

"Nouă martiri, dintre care şase copii, au fost scoşi de sub dărâmături după ce avioanele de război israeliene au lovit o casă aparţinând familiei Radwan din Tal al-Sultan, în Rafah", a precizat purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Bassal, într-un comunicat transmis AFP.

Şase copii cu vârste cuprinse între un an şi 16 ani se numără printre morţi, precum şi două femei şi un bărbat, a informat spitalul Al-Najjar unde au fost internaţi.

În afara spitalului, un jurnalist al AFP a văzut rude care îi plângeau pe decedaţi şi se reculegeau în faţa unor saci mici mortuari de plastic şi albi. O femeie mângâia fruntea unui băiat mort în timp ce avioanele bubuiau deasupra capului.

"Oamenii dormeau liniştiţi", a spus vecinul Abu Mohammed Ziyadah. "După cum puteţi vedea, nu erau luptători, nici măcar bărbaţi adulţi, cu excepţia capului familiei. Erau doar femei şi copii", a declarat el pentru AFP la faţa locului.

La scurt timp după începerea războiului din Fâşia Gaza, la 7 octombrie, Israelul le-a cerut palestinienilor care trăiesc în nordul teritoriului să meargă în "zone sigure" din sud, cum ar fi Rafah.

Şase luni mai târziu, Rafah este ameninţat de o ofensivă terestră iminentă. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este hotărât să lanseze un asalt asupra oraşului, unde spune că sunt concentrate patru batalioane ale mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar ONG-urile şi un număr tot mai mare de ambasade străine se opun operaţiunii, temându-se că aceasta va provoca multe victime civile, în contextul în care 1,5 milioane de locuitori din Gaza, rezidenţi sau strămutaţi, se află în Rafah.

Purtătorul de cuvânt al Apărării Civile a subliniat că atacurile au lovit mai multe zone din Rafah în cursul nopţii, inclusiv cartierul Salam, unde o persoană a fost ucisă şi alte câteva rănite.

El a adăugat că armata a lovit o casă şi o grădiniţă. "A fost o noapte foarte grea pentru guvernoratul Rafah", a spus el.

Loviturile israeliene şi ofensiva terestră asupra Fâşiei Gaza au ucis 34.049 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii al Hamas publicat sâmbătă.

Războiul a fost lansat ca represalii pentru atacul fără precedent al mişcării islamiste pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe datele oficiale israeliene.

Quarterly Report - Editia 4

Scriitorul Salman Rushdie despre protestele pro-Palestina ale studenților progresiști: ”Dacă ar exista acum un stat palestinian, ar fi condus de Hamas și ar fi taliban”
Scriitorul Salman Rushdie despre protestele pro-Palestina ale studenților progresiști: ”Dacă ar exista acum un stat palestinian, ar fi condus de Hamas și ar fi taliban”
Scriitorul Salman Rushdie susține, într-un interviu pentru publicația germană Bild, că în organizațiile studențești care desfășoară proteste pro-Palestina ”nu prea are loc acolo...
Se redeschide punctul de trecere de la Kerem Shalom. Președintele Egiptului i-a promis omologului său american că o să "lase să treacă asistenţa umanitară"
Se redeschide punctul de trecere de la Kerem Shalom. Președintele Egiptului i-a promis omologului său american că o să "lase să treacă asistenţa umanitară"
Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele egiptean, s-a angajat, într-o discuţie cu omologul său american Joe Biden, să "lase să treacă asistenţa umanitară" în Fâşia Gaza prin punctul de...
#razboi Gaza Hamas Israel, #razboi Gaza, #atac israelian, #morti , #Razboi Gaza