Teroriștii Hamas le-ar fi dat tranchilizante ostaticilor înainte de a-i elibera: ”Pentru a-i face să pară fericiți”

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 18:11
3443 citiri
Teroriștii Hamas le-ar fi dat tranchilizante ostaticilor înainte de a-i elibera: ”Pentru a-i face să pară fericiți”
Persoană luată ostatică de Hamas FOTO Nexta/X

Hamas le-a administrat tranchilizante unora dintre ostaticii israelieni înainte de a-i elibera ”pentru a-i face să pară fericiţi” şi mai relaxaţi, a declarat marţi, 5 decembrie, un oficial al Ministerului Sănătăţii israelian în faţa unei comisii din Knesset, potrivit agenţiilor de presă TPS şi EFE.

Dr. Hagar Mizrahi, şeful diviziei medicale în Ministerul israelian al Sănătăţii, a declarat în faţa Comisiei de sănătate din Knesset (parlamentul) că unora dintre ostatici li s-a administrat un tranchilizant, pe care l-a identificat ca fiind Clonazepam, înainte ca aceştia să fie predaţi în custodia Crucii Roşii, care i-a evacuat din Fâşia Gaza.

Acest medicament, a adăugat el, le-ar fi fost administrat pentru a-i face să pară calmi, fericiţi şi optimişti în timpul eliberării lor după mai mult de o lună şi jumătate de captivitate.

Clonazepamul este utilizat în mod obişnuit pentru a trata anumite tipuri de convulsii şi tulburări de panică. Se administrează în mod normal pe cale orală, medicamentul având un efect calmant asupra sistemului nervos. Printre efectele secundare sunt menţionate somnolenţa, ameţeala, tulburări de coordonare şi oboseala.

Se mai comercializează şi sub numele de Klonopin sau Rivotril.

Utilizarea pe termen lung sau abuzivă a acestui medicament poate duce la dependenţă, toleranţă şi simptome de sevraj.

Cu toate acestea, Mizrahi nu a precizat dacă utilizarea tranchilizantelor a fost confirmată de analizele de sânge ale ostaticilor sau de mărturiile celor eliberaţi.

Preşedintele comisiei, Yoni Meshariki, a cerut ministerului să trimită un raport oficial cu constatări detaliate şi dovezi altor organizaţii de sănătate din întreaga lume.

Aceste declaraţii intervin la doar câteva zile după încheierea unui armistiţiu de o săptămână între Israel şi Hamas, în timpul căruia au fost eliberaţi 105 ostatici răpiţi de gruparea islamistă palestiniană şi 240 de deţinuţi deţinuţi în închisorile israeliene.

Hamas deţine în prezent 138 de ostatici în interiorul Fâşiei Gaza, deşi 15 dintre ei au fost confirmaţi ca fiind morţi.

Cel puţin 1.200 de persoane au fost ucise în atacurile Hamas asupra comunităţilor israeliene din apropierea graniţei cu Gaza, la 7 octombrie. Unele persoane sunt în continuare date dispărute, în timp ce autorităţile israeliene continuă să identifice cadavre şi să caute rămăşiţe umane.

În acelaşi timp, 80 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul ofensivei lansate de armata israeliană în Fâşia Gaza cu scopul de a ”anihila Hamas”, a anunţat marţi biroul de comunicare al armatei israeliene, informează AFP.

După trei săptămâni de bombardamente intense, Israelul a lansat la 27 octombrie o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, ca răspuns la atacul comis la 7 octombrie în sudul Israelului de gruparea islamistă palestiniană Hamas, soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene. Operaţiunile israeliene din Gaza au făcut aproape 16.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii coordonat de Hamas.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comandant al Jihadului Islamic eliminat într-un atac țintit. Acesta ar fi pregătit un alt atac
Comandant al Jihadului Islamic eliminat într-un atac țintit. Acesta ar fi pregătit un alt atac
Un palestinian, un membru de rang înalt al Jihadului Islamic, acuzat de implicare în mai multe atacuri antiisraeliene, a fost ”eliminat” într-un atac cu dronă, joi seara, în tabăra de...
Spitalul Colentina ar putea finaliza noua Banca de Țesut în 2024. Nicușor Dan: ”Un proiect extrem de important pentru sistemul medical din România”
Spitalul Colentina ar putea finaliza noua Banca de Țesut în 2024. Nicușor Dan: ”Un proiect extrem de important pentru sistemul medical din România”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, începerea lucrărilor la o bancă de ţesut în interiorul Spitalului Colentina şi a menţionat că aceasta ar putea fi gata la sfârşitul...
#razboi Gaza Hamas Israel, #ostatici hamas, #tranchilizant , #Razboi Gaza