ONU a acceptat planul SUA pentru încheierea conflictului din Gaza și eliberarea ostaticilor

Luni, 10 Iunie 2024, ora 23:56
2714 citiri
ONU a acceptat planul SUA pentru încheierea conflictului din Gaza și eliberarea ostaticilor
Consiliul de Securitate ONU FOTO /PalestineChron

Propunerea SUA pentru încetarea focului în Fășia Gaza a fost susținută luni, 10 iunie, de toți membri Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Singura abținere a venit din partea Rusiei. Războiul de opt luni din Gaza s-ar putea încheia în sfârșit, dacă amebele părți acceptă planul.

Hamas a salutat adoptarea rezoluţiei redactate de SUA şi a declarat într-un comunicat că este gata să coopereze cu mediatorii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a principiilor planului.

Rusia s-a abţinut de la votul de la ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei, care susţine un plan de încetare a focului în trei etape prezentat de Joe Biden la 31 mai şi pe care l-a descris ca fiind o iniţiativă israeliană.

"Astăzi am votat pentru pace", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Rezoluţia salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu ea şi "îndeamnă ambele părţi să implementeze pe deplin termenii acesteia, fără întârziere şi fără condiţii".

Algeria, singurul membru arab al Consiliului de Securitate, a sprijinit rezoluţia deoarece "credem că poate reprezenta un pas înainte spre o încetare a focului imediată şi de durată", a declarat în faţa Consiliului ambasadorul algerian la ONU, Amar Bendjama. "Oferă o licărire de speranţă palestinienilor", a spus el. "Este timpul să oprim crimele", a îndemnat diplomatul.

Negocieri de șase săptămâni cu încetarea focului

Rezoluţia intră, de asemenea, în detalii cu privire la propunere şi precizează că "dacă negocierile durează mai mult de şase săptămâni pentru prima fază, încetarea focului va continua atât timp cât negocierile continuă".

Ambasadoarea SUA Thomas-Greenfield a comentat că votul demonstrează mişcării Hamas că, în această privinţă, comunitatea internaţională este unită. "Unită în spatele unui acord care va salva vieţi şi va ajuta civilii palestinieni din Gaza să înceapă să reconstruiască şi să se vindece. Uniţi în spatele unui acord care va reuni ostaticii cu familiile lor, după opt luni de captivitate", a spus ea.

În martie, Consiliul a cerut o încetare imediată a focului şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas.

Egipt și Qatar au eșuat în negocierea unei soluții

De luni de zile, negociatori din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului. Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a războiului din Fâşia Gaza şi retragerea Israelului din enclava cu 2,3 milioane de locuitori.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma atacului comis de militanţii săi la 7 octombrie 2023. Peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 au fost luate ostatice de către Hamas la 7 octombrie, potrivit unui bilanţ israelian. Se crede că mai mult de 100 de ostatici au rămas captivi în Gaza. Israelul a lansat un asalt aerian, terestru şi maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând peste 37.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Cristian Vasilcoiu, înlocuit de la Ministerul Muncii: ”Ca să nu aflaţi din Monitorul Oficial”
Cristian Vasilcoiu, înlocuit de la Ministerul Muncii: ”Ca să nu aflaţi din Monitorul Oficial”
Cristian Vasilcoiu a anunţat că a fost informat vineri, 21 iunie, că reprezentanţii organizaţiei PSD Dolj i-au retras sprijinul politic şi urmează să fie înlocuit din funcţia de secretar...
AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul
AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul
AEP anunţă organizarea, duminică, 23 iunie, a unui nou tur de scrutin pentru funcţia de primar pentru candidaţii aflaţi în balotaj din comunele Cheţani, judeţul Mureş, şi Poşaga,...
#razboi Gaza Israel, #ONU, #Consiliul de Securitate ONU, #negocieri Gaza Egipt , #Razboi Gaza
  1. Un lider dintr-o țară NATO îl „liniștește” pe Putin. „Istoria milenară“ a Rusiei nu va fi întreruptă, pentru că nu a existat niciodată
  2. Băiatul de 10 ani dispărut în apele Siretului a fost găsit mort. Trupul lui, recuperat de scafandri după 24 de ore de căutări
  3. ”Zi mare pentru Ucraina”. Cu ce se mândrește Kievul, în plin război
  4. Trump încearcă să-i fure ideile lui Biden. Migranții nu mai sunt acum "animale" care "otrăvesc sângele" ţării, ci viitori "miliardari" VIDEO
  5. Amenda uriașă primită de o companie aeriană pentru că a refuzat îmbarcarea unei pasagere care era „în costum de baie”
  6. Dronele ucrainene au făcut prăpăd în Rusia și în Crimeea FOTO/VIDEO
  7. Restaurantul legendar care își închide porțile după 91 de ani de activitate. "Am putea continua încă 40 de ani, dar a venit timpul"
  8. Un copil 3 ani a murit după ce a fost prins sub roțile unui vagon de tren. Unde s-a produs tragedia
  9. Canicula oprește furnizarea apei potabile în mai multe localități din România. De când nu va mai curge apă la robinete
  10. Decizie fără precedent a Statelor Unite. Amână cu 16 luni onorarea contractelor de armament, pentru a reface stocurile Ucrainei