Misiunea Iranului la Naţiunile Unite a negat informaţiile din New York Times, conform cărora Hamas a discutat cu Teheranul şi cu Hezbollahul, înainte de atacurile sângeroase de la 7 octombrie 2023.
Într-o declaraţie pentru CNN, aceasta a spus: „În timp ce oficialii Hamas aflaţi la Doha au declarat ei înşişi că nici ei nu au avut cunoştinţe prealabile despre operaţiune şi că toată planificarea, luarea deciziilor şi dirijarea au fost executate exclusiv de aripa militară a Hamas cu sediul în Gaza, orice afirmaţie care încearcă să o lege de Iran sau Hezbollah - parţial sau în totalitate - este lipsită de credibilitate şi provine din documente fabricate”, a anunţat misiunea iraniană la ONU pentru CNN.
Şi Hezbollah a negati informaţiile, prin intermediul unui purtător de cuvânt: „După cum a spus secretarul general martir al Hezbollah (Hassan Nasrallah), Hezbollah nu ştia despre operaţiunea Al Aqsa executată de Hamas pe 7 octombrie.”
La un an de la atacurile sângeroase din 7 octombrie 2023, soldate cu 1.200 de morţi în Israel, documentele confiscate de armata israeliană şi consultate de New York Times oferă o mai bună înţelegere a planificării îndelungate şi meticuloase a acestor atacuri.
Timp de mai bine de doi ani, Yahya Sinwar, liderul Hamas, s-a întâlnit cu comandanţii săi de vârf pentru a orchestra ceea ce spera el să fie cel mai devastator atac comis vreodată împotriva Israelului şi „prăbuşirea” statului evreu.
Procesele-verbale ale acestor zece reuniuni secrete arată că, pentru a realiza acest lucru, el ar fi încercat să îşi convingă aliaţii, Iranul şi Hezbollahul libanez, să se alăture operaţiunilor sau cel puţin să se angajeze într-o luptă mai amplă împotriva Israelului în urma atacului său.
Denumite „marele proiect”, atacurile din 7 octombrie au fost planificate iniţial pentru toamna anului 2022, dar Hamas le-ar fi amânat în speranţa creării acestei alianţe.