Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi, 21 noiembrie, mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al fostului ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat instanța pe X/Twitter, potrivit Jerusalem Post.
„Camera preliminară I a CPI respinge contestațiile statului Israel privind competența și emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant”, se arată în mesaj. Cei doi sunt acuzați de crime împotriva umanității și crime de război comise din cel puțin 8 octombrie 2023 până cel puțin 20 mai 2024, ziua în care Procuratura a depus cererile de mandat de arestare.
Situation in the State of Palestine:#ICC Pre-Trial Chamber I rejects the State of Israel’s challenges to jurisdiction and issues warrants of arrest for Benjamin Netanyahu and Yoav Gallant. Learn more ⤵️ https://t.co/opHUjZG8BL
— Int'l Criminal Court (@IntlCrimCourt) November 21, 2024
Mandatele de arestare sunt clasificate drept „secrete”, pentru a proteja martorii și pentru a asigura desfășurarea anchetelor. Cu toate acestea, Camera a decis să dezvăluie informațiile de mai jos, deoarece un comportament similar cu cel abordat în mandatul de arestare pare să fie în curs. În plus, Camera consideră că este în interesul victimelor și al familiilor lor ca acestea să fie informate cu privire la existența mandatelor.
Documentul complet poate fi consultat aici.
La început, Camera a considerat că presupusa conduită a lui Netanyahu și a Gallant intră în competența Curții. Camera a reamintit că, într-o componență anterioară, a decis deja că competența Curții în această situație se extinde la Gaza și Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est. În plus, Camera a refuzat să-și folosească puterile discreționare proprio motu (din proprie inițiativă) pentru a determina admisibilitatea celor două cauze în această etapă. Acest lucru nu aduce atingere oricărei determinări cu privire la competența și admisibilitatea cauzelor într-o etapă ulterioară.
În ceea ce privește crimele, Camera a găsit motive întemeiate să creadă că Netanyahu, prim-ministru al Israelului la momentul comportamentului în cauză, și Gallant, ministru al Apărării al Israelului la momentul presupusei conduite, poartă răspunderea penală pentru următoarele infracțiuni în calitate de coautori pentru săvârșirea faptelor în comun cu alții: crime de război, foame ca metodă de război, crime împotriva umanității, persecuție și alte acte inumane.
Camera a găsit, de asemenea, motive rezonabile să creadă că Netanyahu și Gallant poartă fiecare responsabilitate penală în calitate de superiori civili pentru crime de război, dirijând în mod intenționat un atac împotriva populației civile.
Presupuse crime
Camera a găsit motive întemeiate să creadă că în perioada relevantă s-a aplicat dreptul internațional umanitar legat de conflictul armat internațional dintre Israel și Palestina. Acest lucru se datorează faptului că sunt două Înalte Părți Contractante la Convențiile de la Geneva din 1949 și pentru că Israelul ocupă cel puțin părți din Palestina. Camera a mai constatat că legea referitoare la conflictele armate non-internaționale se aplică luptelor dintre Israel și Hamas.
Camera a constatat că presupusa conduită a lui Netanyahu și a lui Gallant se referea la activitățile organismelor guvernamentale israeliene și ale forțelor armate împotriva populației civile din Palestina, mai precis a civililor din Gaza. Prin urmare, a vizat relația dintre două părți la un conflict armat internațional, precum și relația dintre o putere ocupantă și populația din teritoriul ocupat. Din aceste considerente, în ceea ce privește crimele de război, Camera a considerat oportună emiterea mandatelor de arestare în temeiul dreptului conflictului armat internațional. Camera a mai constatat că presupusele crime împotriva umanității făceau parte dintr-un atac larg și sistematic împotriva populației civile din Gaza.
Sa vezi acum ca cica n-o sa mai fie bun Tribunalul ala....
Adica, e bun doar daca... Vezi tot