Patru oficiali americani familiarizați cu negocierile au declarat că reprezentanții administrației Biden au tot mai multe îndoieli că Israelul și Hamas vor ajunge la un acord de încetare a focului în cadrul actual.
Se așteaptă ca acordul, dacă se va ajunge la el, să se desfășoare în trei etape. În prima fază, ostilitățile vor fi suspendate timp de șase săptămâni, permițând retragerea trupelor israeliene din zonele populate din Gaza și eliberarea ostaticilor și a prizonierilor palestinieni. În a doua etapă, Israelul și Hamas ar trebui să încerce să ajungă la un acord privind încetarea tuturor ostilităților și eliberarea ostaticilor rămași. Reconstrucția Gaza va avea loc în cea de-a treia etapă, notează Politico.
Israelul și Hamas sunt în general de acord cu termenii primei etape, dar nu sunt de acord cu privire la modul în care să pună capăt în mod oficial războiului, au declarat doi oficiali. În ciuda optimismului inițial cu privire la acord, oficialii cred acum că aceste diferențe ar putea pune sub semnul întrebării întregul acord.
Cea de-a doua etapă este un punct sensibil pentru Israel și Hamas. Hamas dorește ca Israelul să accepte o retragere completă din Gaza. Dar oficialii israelieni au declarat că nu vor fi de acord cu o retragere completă din enclavă până când forțele lor nu vor elimina complet Hamas, un obiectiv care ar putea dura luni, dacă nu ani, pentru a fi atins.
Hamas nu va semna nicio parte a acordului - nici măcar o încetare a focului inițială - până când Israelul nu va accepta cererile sale. De fapt, Hamas a lansat un ultimatum de tip "totul sau nimic" pe care este puțin probabil ca Israelul să îl accepte. Niciuna dintre părți nu dă semne de dorință de compromis, ceea ce îi face pe oficialii lui Biden să fie îngrijorați că luptele vor continua timp de mai multe luni.
Oficialii americani consideră că, chiar dacă Hamas și Israelul ajung la un acord inițial de încetare a focului pe termen scurt, există o mare probabilitate ca acesta să fie încălcat. Acordurile de încetare a focului în Gaza au un istoric de eșecuri.
Marea întrebare cu privire la războiul Israelului din Gaza a fost întotdeauna dacă Benjamin Netanyahu a intenționat să permită o soluționare politică pentru a pune capăt luptelor - o soluție pe care administrația americană a insistat și pe care Consiliul de Securitate al ONU o cere acum. Poate că în curând va apărea mai multă înțelegere.
Într-o anumită măsură, acest lucru se datorează faptului că duminică, 16 iunie, Netanyahu și-a dizolvat cabinetul de război, o mișcare care este puțin probabil să aibă un impact semnificativ. Cu toate acestea, dispariția organismului creat special pentru a-l implica pe principalul său rival politic, Benny Gantz, în operațiune, asigură că responsabilitatea va reveni acum premierului și guvernului său, într-un mod corect și transparent, potrivit lui Mark Champion, editorialist la Bloomberg, care se ocupă de Europa, Rusia și Orientul Mijlociu.
Gantz a demisionat din cabinetul de război săptămâna trecută tocmai pentru că nu mai avea răbdare cu refuzul lui Netanyahu de a se angaja în planificarea "ziua de după război" în Gaza, ceea ce înseamnă că demisia sa a fost mai degrabă un simptom al impasului decât un vestitor al schimbării.
În ultimele zile, generalii și purtătorii de cuvânt ai Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) au făcut declarații contradictorii cu privire la cursul războiului. La 17 iunie, aceștia au declarat că două dintre cele patru batalioane Hamas rămase în Rafah au fost efectiv distruse de la începutul ofensivei, la 6 mai: cel puțin 550 dintre luptătorii lor au fost uciși, aproximativ 200 de tuneluri și mine au fost distruse, iar până la 70% din teritoriul provinciei Rafah se află acum sub control israelian. De asemenea, ei cred că înfrângerea celorlalte două batalioane ar putea dura doar câteva săptămâni.
În același timp, generalii israelieni avertizează că războiul din Gaza va dura cel puțin până la sfârșitul anului, dacă nu mai mult. Așadar, despre ce este vorba? Avi Melamed, un fost ofițer de informații israelian, observă că operațiunea Rafah este de fapt ultima parte a primei faze "fierbinți" a războiului. Cea de-a doua fază va consta în efectuarea de către IDF a unor incursiuni specifice menite să elimine pozițiile Hamas atunci când va fi nevoie.
Toate acestea au sens din punct de vedere militar, deoarece IDF este foarte conștientă de faptul că obiectivul declarat al guvernului de a distruge Hamas ca forță de luptă și de guvernare este imposibil de atins pe câmpul de luptă. Fără o strategie mai amplă de marginalizare a grupului, aceasta este, de asemenea, o cale spre război și ocupație perpetue.
"Între timp, criticii lui Netanyahu cred că acesta nu a avut niciodată cea mai mică intenție de a încheia acordul care se află acum pe masă, deoarece guvernul său s-ar fi prăbușit atunci când partidele ultranaționaliste membre s-ar fi retras. El s-ar confrunta atunci nu numai cu o tragere la răspundere publică pentru eșecurile de securitate din 7 octombrie, care au permis Hamas să lanseze cel mai grav atac împotriva evreilor de la Holocaust încoace, ci și cu un proces pentru acuzații de fraudă și posibila condamnare la închisoare. Așadar, prelungirea conflictului lucrează și pentru el", consideră editorialistul.
Premierul susține că face ceea ce este cel mai bine pentru Israel și nu există nicio îndoială că insistența sa asupra distrugerii Hamas se bucură de un sprijin public larg. În același timp, el nu se opune medierii americane pentru un acord de încetare a focului, susținând ultima propunere, dar declarând că Israelul își rezervă dreptul de a reveni la război.
Această incertitudine nu ar trebui să dureze mult. Protestele în Israel care cer ca Netanyahu să elibereze toți ostaticii rămași și să organizeze alegeri anticipate sunt în creștere. În afara Israelului, există, de asemenea, o reacție negativă tot mai mare la numărul mare de decese și suferințe ale civililor palestinieni.
După cum a scris Audrey Kurt Cronin, profesor de securitate și tehnologie la Carnegie Mellon, într-un articol recent, foarte puține organizații teroriste au fost eliminate doar prin forță militară. Realizarea acestui lucru în cazul Hamas va necesita timp, asistență internațională și o strategie mult mai amplă. Va fi, de asemenea, extrem de dificil, dar va avea mai multe șanse de reușită decât actualul vid politic.
"Dacă Israelul vrea cu adevărat să scape de Hamas, Netanyahu trebuie să fie sincer cu privire la intențiile sale pentru viitorul Gaza. De asemenea, el trebuie să renunțe la strategia bazată doar pe război, care a slăbit puterea militară a organizației teroriste, ceea ce amenință să provoace pierderi strategice mult mai mari pentru Israel", scrie editorialistul.