Foametea ameninţă nordul Fâşiei Gaza, pe fondul intensificării operaţiunilor armatei israeliene şi opririi aproape totale a ajutorului alimentar, a avertizat sâmbătă un raport al ONU, citat de AFP.
Armata israeliană a reacţionat spunând că este vorba de "date parţiale şi părtinitoare".
Raportul Cadrul Integrat al Clasificării Securităţii Alimentare (IPC) avertizează asupra "unei probabilităţi iminente şi substanţiale de foamete, din cauza deteriorării rapide a situaţiei din Fâşia Gaza".
"E posibil ca pragurile de foamete să fi fost deja depăşite sau să fie depăşite în viitorul apropiat", se arată în raport.
Pe 17 octombrie, un raport anterior al IPC, rezultatul expertizei ONG-urilor şi agenţiilor ONU, inclusiv a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) cu sediul la Roma, a estimat că aproximativ 345.000 de locuitori din Gaza, ceea ce înseamnă 16% din populaţie, se vor confrunta cu foametea la un nivel "catastrofal" între noiembrie şi aprilie 2025.
Această evaluare corespunde celui mai înalt nivel al Cadrului Integrat al Clasificării Securităţii Alimentare, nivelul 5 (3: criză, 4: urgenţă, 5: catastrofă).
Cu toate acestea, de atunci, situaţia din nordul Fâşiei Gaza s-a deteriorat odată cu prăbuşirea sistemelor alimentare, scăderii ajutorului umanitar şi situaţiei critice privind apa, salubritatea şi igiena, se arată în raport.
"Prin urmare, se poate estima că foametea, malnutriţia şi excesul de mortalitate din cauza malnutriţiei şi a bolilor cresc rapid", spune el.
Armata israeliană a pus la îndoială calitatea raportului.
"Toate evaluările IPC s-au dovedit a fi incorecte şi incompatibile cu situaţia de pe teren", a reacţionat ea într-un comunicat.
"Din păcate, cercetătorii continuă să se bazeze pe date parţiale şi părtinitoare, precum şi pe surse superficiale şi care au interes personal", a adăugat armata israeliană.
Conform acesteia, 39.000 de camioane care au transportat peste 840.000 de tone de alimente în total au intrat în Fâşia Gaza în ultimele două luni.
Forţele israeliene au lansat luna trecută o operaţiune de mare intensitate în nordul Fâşiei Gaza, spunând că vor să împiedice mişcarea islamistă Hamas, care s-a aflat în spatele atacului din 7 octombrie 2023, să-şi reconstruiască unităţile de luptă.
Conform raportului, numărul de transporturi de ajutoare permise în Fâşia Gaza este acum la cel mai scăzut nivel din octombrie 2023.
În timp ce accesul la alimente continuă să se deterioreze, preţurile cresc pe piaţa neagră: gazul a crescut cu 2.612%, benzina cu 1.315% şi lemnul cu 250%, potrivit raportului.
"Pe lângă preţurile extrem de ridicate ale mărfurilor esenţiale, care continuă să crească, mijloacele de trai care le permit oamenilor să cumpere sau să facă schimb de alimente şi alte necesităţi de bază s-au prăbuşit", mai atrage atenţia ONU.
Statele Unite, principalul aliat al Israelului, le-au dat autorităţilor israeliene termen până pe 13 noiembrie pentru a permite creşterea ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza, ameninţând cu suspendarea parţială a asistenţei militare acordate ţării.
Hai ce mai asteptati. Sariti... Vezi tot