Într-o mișcare menită să crească presiunea asupra grupurilor palestiniene care dețin ostatici israelieni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o recompensă de 5 milioane de dolari pentru fiecare persoană din Gaza care va preda prizonieri israelieni. Pe lângă suma oferită, Netanyahu a promis și o cale sigură de ieșire din teritoriul devastat de război pentru cei care vor coopera cu autoritățile israeliene.
Această decizie vine într-un context de tensiune tot mai mare în Israel, unde familiile ostaticilor au lansat apeluri pentru a obține eliberarea celor aproape 100 de israelieni și străini care se află în continuare în mâinile grupului Hamas, după atacurile teroriste din 7 octombrie. Deși unii ostatici au fost eliberați, alții au fost găsiți decedați, iar locul celor care sunt capturați rămâne incert.
Netanyahu, care a făcut o vizită în sudul Fâșiei Gaza, a reiterat că Israelul depune toate eforturile pentru a localiza și a aduce înapoi ostaticii. „Oricine îndrăznește să rănească ostaticii noștri va plăti prețul. Vă vom urmări și vă vom aduce în fața justiției", a spus acesta.
Această ofertă financiară, care face parte dintr-o serie de măsuri similare anunțate anterior, include și un corolar important: posibilitatea ca cei care predau prizonierii să obțină „o cale de ieșire sigură” din Gaza. Cu toate acestea, ieșirea din teritoriul controlat de Hamas este extrem de dificilă, iar opțiunile palestinienilor sunt limitate: ieșirea prin Israel necesită permise speciale, iar prin Egipt adesea presupune taxe mari.
Pe de altă parte, rămânerea în Gaza, sub bombardamentele armatei israeliene, devine tot mai periculoasă. Potrivit estimărilor internaționale, numărul victimelor palestiniene a depășit 43.000, cu sute de mii de răniți, iar luptele pentru distrugerea Hamas continuă să devasteze regiune.
Șeful interimar al Hamas din Gaza, Khalil al-Haya, a declarat miercuri, 20 noiembrie, că gruparea nu va încheia un acord cu Israelul privind schimbul de ostatici până la încheierea războiului din enclavă, relatează Reuters.
„Fără sfârșitul războiului, nu poate exista nici un schimb de prizonieri. Dacă agresiunea nu va fi oprită, de ce ar trebui rezistența și, în special, Hamas să returneze prizonierii? Cum poate o persoană sănătoasă sau nebună să fie gata să-și piardă atuul atunci când războiul începe”, a spus el.
Haya, care a reprezentat Hamas în discuțiile cu mediatorii qatari și egipteni, l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru lipsa de progres. Netanyahu, la rândul său, subliniază că tocmai din cauza poziției grupului negocierile au ajuns într-o fundătură.
„Contactele sunt în curs de desfășurare cu unele țări și cu mediatori pentru a reînvia acest proces (negocieri). Suntem pregătiți să continuăm aceste eforturi, dar este mult mai important să vedem o dorință reală din partea părții ocupante de a opri agresiunea”, a spus Haya.
Vorbind marți, 19 noiembrie, Netanyahu a spus că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și că Israelul a distrus capacitățile militare ale grupului.
Negocierile privind încetarea focului în Gaza au ajuns într-un impas. Luna trecută a marcat aniversarea războiului din enclavă, începutul căruia a fost atacul militanților Hamas asupra Israelului. Ihor Semivolos, expert la Centrul AMES pentru Studii din Orientul Mijlociu, a numit „ Cinci surprize din primul an de război al Israelului în Gaza ” și a prezis cum se poate dezvolta situația în continuare.