Mii de walkie-talkie, panouri solare și dispozitive de recunoaștere a amprentelor utilizate de luptătorii Hezbollah au explodat în Liban în ultimele două zile, ucigând 14 oameni și rănind alte câteva mii. Al doilea val de carnagiu a avut loc, miercuri, 18 septembrie, la o zi după ce mii de pagere explodaseră.
Surse de securitate au confirmat că radiourile portabile au fost achiziționate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în același timp cu pagerele compromise. Mass-media libaneză a informat, de asemenea, că sistemele de energie solară de acasă au explodat în mai multe zone din Beirut.
Panica care a urmat i-a făcut pe locuitorii îngroziți să rupă bateriile de la walkie-talki și să arunce dispozitivele în stradă de teamă de mai multe explozii.
Dar cum trăiești dacă nu știi de unde ar putea veni următoarele explozii, se întreabă libanezii.
Panica a pus stăpânire pe Beirut. Grupurile WhatsApp zbârnîie non-stop. Există zvonuri că panourile solare ar putea exploda, bateriile, frigiderele - orice. Există știri false care spun că telefoanele au explodat. Multi s-au repezit să-și ia un stingător, în caz că ar exploda ceva în casă.
Libanezii se tem de aceste explozii. Într-un spital din Beirut, jurnaliștii au văzut un bărbat căruia i-a fost ruptă carnea de pe față, iar oasele erau vizibile. Era încă conștient.
Medicii spun că în zona feței, mâinilor și organelor genitale au tratat cele mai grave răni.
Mulți și-au pierdut vederea, deoarece oamenii țineau pagerele pentru a citi mesajele când au explodat.
The National, un ziar important din Beirut, a vorbit cu o femeie pe nume Amal, care aștepta vești despre fratele și verii ei – ei fuseseră trimiși de la Spitalul Bahman tot din Beirut.
Ceea ce a văzut în Bahman avea elementele unui film de groază, a spus ea. „Era sânge peste tot, oameni fără ochi, găuri în spate și mâinile acoperite de sânge”.
Dr. Elias Warrak, medic oftalmolog la Spitalul Universitar Mount Lebanon din Beirut, a declarat pentru BBC că în ultimele 24 de ore a fost „un coșmar”, adăugând că peste 60 până la 70% dintre pacienții tratați au ajuns să aibă cel puțin un ochi îndepărtat.
Oamenii au început să-și oprească toate routerele WIFI și orice este conectat la priză care ar putea fi detonat de la distanță.
Libanezii obișnuiau să creadă că dacă erau afiliați cu Hezbollah, dar nu cu luptători, erau efectiv în siguranță. Dar asta schimbă totul. Atacurile pagerelor au avut loc în zone în care credeau că nu s-ar putea întâmpla așa ceva niciodată – zone creștine, de exemplu. Dar Hezbollah este peste tot în Liban și nu poți ști cine ce este, scrie Daily Mail.
Atacurile au adus un sentiment de unitate în toată țara. Oameni din cartierele sunite și creștine au stat la coadă pentru a dona sânge. Chiar și cei care detestă Hezbollah au condamnat acest atac.
Aceste atacuri pare să fi transmis un mesaj: nu vă puneți cu statul Israel . Forțele de securitate israeliene au reputația de a desfășura operațiuni nemilosire și de o eficacitate de neegalat. În ultimele 48 de ore, s-au autodepășit.
Pentru... Vezi tot