În Statele Unite a izbucnit o polemică pe tema atacurile de marți și miercuri, 17-18 septembrie asupra pagerelor și walkie-talkie-urilor membrilor Hezbollah. Mai precis dacă acestea au încălcat dreptul internațional.
Două atacuri consecutive asupra Hezbollah, prin explozia pagerelor și stațiilor radio în Liban și Siria, au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv copii, alte 5000 fiind rănite.
Se crede că ambele lovituri au fost efectuate de Israel, care nu a făcut încă niciun comentariu oficial.
Mai mulți congresmani democrați proeminenți s-au pronunțat împotriva atacurilor, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), reprezentanta districtului 14 al Congresului din New York, a calificat atacul drept o încălcare a dreptului umanitar internațional.
„Atacul Israelului asupra pagerelor în Liban a detonat mii de dispozitive portabile într-o serie de spații publice, rănind grav și ucigând civili nevinovați. Acest atac încalcă în mod clar și fără echivoc dreptul umanitar internațional și subminează eforturile SUA de a preveni un conflict mai larg.
Congresul are nevoie de o analiză completă a atacului, inclusiv de un răspuns din partea Departamentului de Stat cu privire la asistența acordată de SUA pentru dezvoltarea sau implementarea acestei tehnologii,” a scris Cortez pe X.
În mod similar, Ilhan Omar, congresmana democrată din Minnesota, a declarat: „Nepăsarea lui Netanyahu față de viețile civililor în atacul pagerelor din Liban este încă un exemplu al motivului pentru care trebuie să întrerupem ajutorul militar”.
Există mai multe aspecte complicate de luat în considerare atunci când se stabilește dacă un atac încalcă dreptul internațional – și pentru că aceste lovituri au încă atât de multe întrebări fără răspuns, este și mai dificil să faci acest lucru.
Cu toate acestea, două subiecte importante sunt dezbătute pe rețelele de socializare: dacă atacurile au fost efectuate împotriva unor ținte legale și nu au fost nediscriminatorii - și altul se referă la utilizarea interzisă a anumitor arme - dacă pagerul și walkie-talkie-urile constituie „capcane” interzise.
Brian Finucane, consilier principal în cadrul Programului SUA al International Crisis Group, a scris despre acest subiect pentru forumul online de securitate națională Just Security.
Finucane a explicat că purtătorii de pagere și walkie-talkie ar trebui să fie „ținte legale, fie pe baza statutului lor de luptători într-un grup armat organizat care este parte la un conflict cu atacatorul, fie din cauza participarea lor directe la ostilități”.
Acesta a adăugat că standardul utilizat de atacator - pentru a determina „participarea directă la ostilități” sau apartenența la un grup armat - va fi supus examinării.
Pentru ca un atac să fie clasificat drept nediscriminatoriu, ar trebui să se întrebe dacă a fost îndreptat către un obiectiv militar specific sau dacă a fost efectuat într-un mod care „nu poate fi îndreptat către un obiectiv militar specific”, a spus Finucane.
John Spencer, președinte de Studii de Război Urban la Institutul de Război Modern din West Point, a declarat pentru Newsweek: „Prin toate analizele raționale și în cunoștință de cauză, da, operațiunea „pagere/walkie-talkie” este legală (încă nu este atribuită Israelului, ceea ce contează), din punct de vedere al dreptului conflictelor armate, operațiunea trece de toate legile fundamentale ale războiului: necesitate, proporționalitate și distincție. A fost o sabotare foarte precisă a unui echipament inamic folosit în scopuri militare.”
O altă problemă analizată de Finucane a fost utilizarea interzisă anumitor arme, întrebând dacă plantarea de explozibili în pagere și walkie-talkie constituie capcane, reglementate și, în unele cazuri, interzise, în conformitate cu Protocolul II modificat al Convenției privind anumite arme convenționale.
Legislația, la care Israelul și Libanul sunt părți, definește drept o capcană ca un „dispozitiv sau material care este proiectat, construit sau adaptat pentru a ucide sau răni și care funcționează în mod neașteptat atunci când o persoană deranjează sau se apropie de un obiect aparent inofensiv sau efectuează un act aparent sigur.”
Este important de menționat că această lege nu interzice complet folosirea obiectelor obișnuite drept capcane, așa cum a confirmat Departamentul de Apărare al SUA, spunând că „interdicția cuprinsă în articolul 7 (2) din Protocolul modificat asupra minelor nu exclude adaptarea altor obiecte pentru a fi folosite drept capcane.”
La rândul său, directorul National Jewish Advocacy Center, Mark Goldfeder a precizat că „dispozitivele de comunicare emise de terorişti către terorişti în scopuri teroriste nu sunt considerate obiecte civile”.