Raid amplu al forțelor israeliene în capitala Cisiordaniei ocupate. Palestinienii au aruncat cu pietre și bombe în soldați

Luni, 04 Martie 2024, ora 19:38
2094 citiri
Raid amplu al forțelor israeliene în capitala Cisiordaniei ocupate. Palestinienii au aruncat cu pietre și bombe în soldați
Soldați israelieni FOTO / X IDF

Forţele israeliene au făcut un raid peste noapte în capitala administrativă palestiniană, Ramallah, în Cisiordania ocupată, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiaţi în timpul celei mai mari operaţiuni de acest fel din ultimii ani, au declarat luni surse palestiniene citate de Reuters.

Armata israeliană a declarat că în timpul acţiunii a izbucnit o confruntare între palestinienii care aruncau cu pietre şi bombe incendiare şi soldaţii israelieni, care au răspuns cu focuri reale.

Martori din Ramallah au declarat că forţele israeliene au venit cu zeci de vehicule militare în oraş, unde este sediul Autorităţii Palestiniene, care este condusă de preşedintele Mahmoud Abbas şi care exercită o autonomie limitată asupra unor părţi din Cisiordania.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a declarat că forţele israeliene l-au împuşcat şi ucis pe Mustafa Abu Shalbak, în vârstă de 16 ani, în timp ce făceau un raid în tabăra de refugiaţi Amari.

Agenţia palestiniană de ştiri WAFA a declarat că au izbucnit confruntări când forţele israeliene au luat cu asalt tabăra, "în timpul cărora s-a tras cu gloanţe reale asupra tinerilor palestinieni", rănindu-l pe Abu Shalbak în gât şi în piept.

Armata israeliană a declarat că forţele de securitate au desfăşurat o operaţiune antiteroristă de şase ore în tabără, prinzând doi suspecţi căutaţi, interogându-i pe alţii şi confiscând "materiale de incitare răspândite de Hamas".

"În timpul operaţiunii, s-a desfăşurat o revoltă violentă, în care suspecţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov asupra forţelor de securitate israeliene, care au răspuns cu focuri reale. A fost identificată o victimă", a precizat armata israeliană.

Un ofiţer al poliţiei de frontieră israeliene a fost rănit uşor în timpul confruntărilor.

"UN IAD INSUPORTABIL"

Ministerul palestinian de Externe a declarat că autorităţile israeliene de ocupaţie fac din viaţa palestinienilor din Cisiordania "un iad insuportabil" prin acţiuni care includ raiduri, detenţii şi restricţii de circulaţie, avertizând asupra "riscurilor serioase" de a arunca Cisiordania în "violenţă şi anarhie".

Violenţele s-au amplificat în Cisiordania în paralel cu războiul din Gaza, cel puţin 400 de palestinieni fiind ucişi în ciocniri cu soldaţii şi coloniştii israelieni, iar Israelul a efectuat în mod regulat raiduri în zonele palestiniene din teritoriul pe care l-a ocupat în 1967.

Forţele israeliene au blocat, de asemenea, un drum principal de lângă tabăra de refugiaţi Nur Shams din zona Tulkarem din Cisiordania, au declarat martorii.

"De fiecare dată când intră în tabără, distrug mai mult decât data precedentă", a declarat Ibrahim Hamarsheh, un rezident al taberei care conduce filiala din Tulkarem a Clubului deţinuţilor palestinieni, care militează pentru palestinienii din închisorile israeliene. El a spus că forţele israeliene au intrat cu buldozerele în drumurile din tabără, pentru a împiedica deplasările.

WAFA a relatat că forţele israeliene au luat cu asalt oraşul Nablus din Cisiordania şi au aruncat în aer locuinţa unui bărbat acuzat anterior de Israel de comiterea unui atac în care o mamă britanico-israeliană şi cele două fiice ale sale au fost ucise în aprilie în Cisiordania. Bărbatul, Moaz al-Masri, a fost ucis de forţele israeliene în Nablus în luna mai a anului trecut.

Forţele israeliene au reţinut cel puţin 55 de palestinieni în raiduri efectuate în cursul nopţii în Cisiordania, potrivit Clubului deţinuţilor palestinieni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA, la un pas să sancţioneze forţele de apărare israeliene. Ce a nemulțumit atât de mult Washingtonul
SUA, la un pas să sancţioneze forţele de apărare israeliene. Ce a nemulțumit atât de mult Washingtonul
O unitate a forţelor de apărare Israeliene se confruntă cu sancţiunile SUA pentru tratamentul acordat palestinienilor din Cisiordania ocupată, chiar dacă Congresul a votat pentru acordarea...
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
#razboi Gaza, #raid, #Israel, #Capitala, #Cisiordania , #Razboi Gaza