Israelul acuzat că a confiscat echipamentul unei organizații de presă. Jurnaliștii acuză autoritățile de ”utilizare abuzivă a legii”

Marti, 21 Mai 2024, ora 16:44
1085 citiri
Israelul acuzat că a confiscat echipamentul unei organizații de presă. Jurnaliștii acuză autoritățile de ”utilizare abuzivă a legii”
La momentul confiscării, Associated Press transmitea live imagini din Gaza FOTO X/Portal News

Publicația Associated Press a declarat marți, 21 mai, că autoritățile israeliene au oprit transmisia camerei live din Gaza și i-au confiscat echipamentele, în ceea ce agenția a numit o „utilizare abuzivă de către guvernul israelian a noii legi a țării privind radiodifuzorii străini”.

Oficialii israelieni au confiscat o cameră și un echipament de difuzare aparținând The Associated Press în sudul Israelului, acuzând organizația de știri că a încălcat o nouă lege a media prin furnizarea de imagini lui Al Jazeera, susține organizația de presă.

Associated Press condamnă în cei mai fermi termeni acțiunile guvernului israelian, a declarat colectivul de știri non-profit într-un comunicat.

„Îndemnăm autoritățile israeliene să ne returneze echipamentele și să ne permită să restabilim imediat fluxul live, astfel încât să putem continua să oferim acest important jurnalism vizual miilor de instituții media din întreaga lume”.

„Associated Press condamnă în cei mai fermi termeni acțiunile guvernului israelian de a închide transmisiunea noastră live de lungă durată care arată o vedere spre Gaza și de a confisca echipamentele AP”, a declarat și Lauren Easton, vicepreședinte pentru comunicații corporative a organizației de știri.

„Închiderea nu s-a bazat pe conținutul fluxului, ci mai degrabă pe o utilizare abuzivă de către guvernul israelian a noii legi a radiodifuzorilor străine a țării. Îndemnăm autoritățile israeliene să ne returneze echipamentul și să ne permită să restabilim imediat fluxul live, astfel încât să putem continua să oferim acest jurnalism vizual important miilor de instituții media din întreaga lume.”

Oficiali de la Ministerul Comunicațiilor au sosit marți după-amiază la locația AP din orașul Sderot din sud și au confiscat echipamentul. Ei au înmânat AP o foaie de hârtie, semnată de ministrul Comunicațiilor Shlomo Karhi, susținând că a încălcat legea radiodifuzorilor străini a țării, susține Associated Press.

Cu puțin timp înainte ca echipamentul să fie confiscat, acesta transmitea o vedere generală a nordului Gazei. AP respectă regulile de cenzură militară ale Israelului, care interzic difuzarea de detalii precum mișcările de trupe care ar putea pune în pericol soldații. Filmul live a arătat în general fum care se ridică peste teritoriu.

Sechestrul a urmat un ordin verbal de joi de a înceta transmisia în direct - pe care organizația de știri a refuzat să o facă.

„În conformitate cu hotărârea guvernului și instrucțiunile ministrului Comunicațiilor, Ministerul Comunicațiilor va continua să ia orice măsuri de executare necesare pentru a limita emisiunile care dăunează securității statului”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Oficialii israelieni au folosit legea pentru a închide birourile radiodifuzorului din Qatar pe 5 mai, precum și pentru a confisca echipamentele canalului, au interzis emisiunile acestuia și au blocat site-urile sale.

Armata israeliană clasifică în mod regulat zonele din jurul Gazei drept „zone militare închise”, limitând circulația acolo.

Mișcarea vine la câteva săptămâni după ce Israelul a închis operațiunile Al Jazeera în țară, atacând birourile publicației de știri și confiscându-i echipamentele de comunicații, provocând condamnarea rapidă din partea Organizației Națiunilor Unite și a grupurilor pentru drepturi față de mișcările premierului israelian Benjamin Netanyahu de a restrânge libertățile presei.

Islamistul radical convertit la iudaism. Frații mai mari i-au torturat sora ore întregi până la moarte: Îi aud țipetele și azi, după 37 de ani
Islamistul radical convertit la iudaism. Frații mai mari i-au torturat sora ore întregi până la moarte: Îi aud țipetele și azi, după 37 de ani
Aproape nimic din înfățișarea lui Yaron Avraham, un evreu religios, nu poate oferi vreun indiciu al vieții sale anterioare de musulman și al experiențelor oribile din copilărie. Avraham...
Forțele speciale israeliene s-au deghizat în palestinieni pentru a se infiltra într-o tabără de refugiați și pentru a salva 4 ostatici. Operațiunea pas cu pas
Forțele speciale israeliene s-au deghizat în palestinieni pentru a se infiltra într-o tabără de refugiați și pentru a salva 4 ostatici. Operațiunea pas cu pas
Forțele speciale israeliene au salvat patru ostatici din Gaza dându-se drept locuitori strămuți din Gaza, spun rapoartele. Unitatea de elită Yamam din Israel a luat parte la operațiune, iar...
#razboi Gaza, #Associated Press, #Israel, #lege jurnalisti straini , #Razboi Gaza
  1. S-a deschis Conferința internațională privind pacea în Ucraina. Lideri din 100 de țări sunt așteptați în Elveția
  2. Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
  3. Un colonel rus din tabăra propagandiștilor Z îl atacă pe Putin: ”S-ar putea sfârși cu moartea Rusiei și dispariția ei de pe harta lumii”
  4. Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
  5. Situație de nedescris într-un fast-food din Oradea. Un client a găsit bucăți de lemn și os în gyros
  6. Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
  7. Grecii vor construi 1.000 de kilometri noi de autostradă. Turiștii români vor putea ajunge mai rapid în zonele preferate VIDEO
  8. UPDATE: Accident grav în Vâlcea: Un autocar plin cu elevi s-a ciocnit de un alt autoturism. Șoferul mașinii a decedat. A fost activat Planul Roșu de intervenție VIDEO
  9. Femeie bătută pentru că a votat cu alt partid. Fetița victimei a fost martoră la agresiune
  10. Țara care se pregătește pentru un val de căldură sufocant. Sunt așteptate „câteva zeci de recorduri” zilnice