Conflict în Orientul Mijlociu: Un atac al Iranului împotriva Israelului este ”iminent”

Joi, 11 Aprilie 2024, ora 14:15
3545 citiri
Conflict în Orientul Mijlociu: Un atac al Iranului împotriva Israelului este ”iminent”
Oficialii occidentali se așteaptă la un atac al Iranului FOTO Twitter/Nadira Ali

Şeful Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurilla, se va întâlni joi, 11 aprilie, în Israel cu comandanţi militari de rang înalt din această ţară pentru a discuta despre ameninţarea reprezentată de un potenţial atac iranian care, potrivit unor surse din serviciile secrete, ar putea fi iminent, a informat presa americană, transmite EFE.

În informaţii exclusive, mass-media digitală Axios a indicat joi că generalul Kurilla se va întâlni cu ministrul apărării israelian Yoav Gallant şi cu înalţi oficiali ai Forţelor de Apărare Israelului (IDF), conform economica.net.

La rândul său, Bloomberg, într-o altă exclusivitate în care citează surse din serviciile secrete, dă asigurări că Statele Unite şi aliaţii săi cred că Iranul va ataca „iminent” obiective militare sau guvernamentale din Israel cu o rachetă de înaltă precizie sau cu drone.

Acest atac, potrivit surselor citate, ar reprezenta „o extindere semnificativă” a conflictului care se desfăşoară în prezent între Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, unde peste 33.000 de oameni din enclavă şi-au pierdut viaţa până acum.

Reacţia Iranului s-ar putea produce „în zilele următoare”, au declarat pentru Bloomberg surse sub rezerva anonimatului şi care au comentat că „este mai degrabă o chestiune de când (va avea loc) şi nu dacă (va avea loc)” atacul iranian.

În acest sens, Axios insistă că oficialii israelieni se pregătesc pentru un posibil atac direct fără precedent lansat dinspre teritoriul iranian, cu rachete balistice, drone şi rachete de croazieră.

Iar într-un astfel de scenariu, Israelul va riposta printr-un atac direct asupra Iranului, au declarat oficiali israelieni pentru Axios.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au crescut după ce, săptămâna trecută, într-un atac atribuit armatei israeliene împotriva consulatului iranian din Damasc au fost ucişi mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a Iranului.

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a avertizat miercuri pe X că, „dacă Iranul atacă de pe propriul său teritoriu, Israelul va răspunde şi va ataca în Iran”, iar ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a apreciat, la o întâlnire cu militari israelieni, că ţara „va şti să reacţioneze rapid cu acţiuni ofensive decisive împotriva teritoriului oricui atacă teritoriul nostru, indiferent unde se află, în întregul Orient Mijlociu”.

De altfel, întregul Orient Mijlociu este în alertă, iar compania aeriană germană Lufthansa şi-a prelungit joi decizia de a suspenda zborurile către Teheran, scrie Reuters. Agenţia de presă britanică relatează că o agenţie de presă iraniană a publicat o ştire în limba arabă pe contul său de pe platforma X în care se spunea că întregul spaţiu aerian de deasupra Teheranului a fost închis pentru exerciţii militare, dar apoi a şters ştirea şi a dezminţit că ar fi publicat-o.

Quarterly Report - Editia 4

Hamas a atacat Tel Aviv. Stare de alertă în Israel VIDEO
Hamas a atacat Tel Aviv. Stare de alertă în Israel VIDEO
Sirenele răsună în Tel Aviv, după ce Hamas a lansat mai multe rachete spre așa-numita capitală economică a Israelului. Cel puțin opt rachete au fost lansate din zona Rafah, din sudul...
Israelul anunță că va negocia cu Hamas pentru eliberarea zecilor de ostatici, captivi de peste 7 luni în Fâşia Gaza. Se ia în calcul un armistițiu
Israelul anunță că va negocia cu Hamas pentru eliberarea zecilor de ostatici, captivi de peste 7 luni în Fâşia Gaza. Se ia în calcul un armistițiu
Israelul ”intenţionează” să relanseze săptămâna aceasta negocieri în vederea eliberării ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza de la 7 octombrie, potrivit unui oficial israelian, după...
#razboi Gaza, #orientul mijlociu, #conflict israel iran, #SUA Iran Israel, #escaladare razboi , #Razboi Gaza