Promisiunea SUA în cazul unui atac al Iranului asupra Israelului. ”Ar fi imprudent să nu ne evaluăm propria postură în regiune”

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 19:47
2691 citiri
Promisiunea SUA în cazul unui atac al Iranului asupra Israelului. ”Ar fi imprudent să nu ne evaluăm propria postură în regiune”
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă FOTO X/@WarWatchs

Un atac iranian împotriva Israelului este "credibil" şi "real", susține un înalt oficial de la Casa Albă, care nu a dorit, însă, să ofere mai multe detalii asupra momentului sau ţintelor, scrie France Presse.

Preşedintele Joe Biden "a fost informat în numeroase rânduri de către echipa sa de securitate naţională", iar SUA intenţionează "să facă tot ce este posibil pentru a se asigura că Israelul se poate apăra", a declarat vineri, 12 aprilie, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Ar fi imprudent să nu ne evaluăm propria postură în regiune, pentru a ne asigura că şi noi suntem pregătiţi corespunzător", a adăugat el.

Cu toate acestea, John Kirby nu a oferit detalii despre eventuale mişcări ale forţelor americane în regiune.

Riscurile unei extinderi a conflictului în desfăşurare în Fâşia Gaza au crescut odată cu ameninţările Iranului la adresa Israelului, acuzat de un atac care a distrus consulatul său din Damasc la 1 aprilie, provocând - potrivit unei organizaţii neguvernamentale - moartea a 16 persoane, între care doi generali ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Iranul şi Siria au atribuit atacul Israelului, care nu şi-a confirmat implicarea, dar care este totuşi considerat responsabil, inclusiv de către proprii aliaţi.

Inamic declarat al Israelului şi aliat al Hamas, Iranul a ameninţat "să pedepsească" Israelul după distrugerea consulatului său din capitala siriană.

Pe fondul ameninţărilor iraniene, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul şi SUA stau "umăr la umăr" pentru a face faţă Iranului.

"Inamicii noştri cred că pot separa Israelul şi SUA, dar se întâmplă contrariul: ei ne apropie şi ne întăresc legăturile", a dat asigurări ministrul într-un comunicat de presă, în urma unei întâlniri cu generalul american Michael Erik Kurilla, aflat în vizită în Israel.

"Suntem pregătiţi să ne apărăm la sol şi în aer, în strânsă colaborare cu partenerii noştri, şi vom şti cum să reacţionăm", a adăugat Gallant.

Aflat de joi, 11 aprilie, într-o vizită în Israel, responsabilul militar american urma să discute despre "ameninţările în materie de securitate în regiune", conform Departamentului Apărării din SUA. Preşedintele american Joe Biden a promis Israelului un sprijin de "neclintit" în faţa Iranului.

Quarterly Report - Editia 4

Replica acidă a Israelului după cererea Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu
Replica acidă a Israelului după cererea Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a calificat luni, 20 mai, drept o "decizie scandaloasă" cererea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de emitere a unor mandate de arestare...
80 de atacuri lansate de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, în 24 de ore. ”Țintele” lovite de armată
80 de atacuri lansate de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, în 24 de ore. ”Țintele” lovite de armată
80 de "ţinte teroriste" din Fâşia Gaza au fost atacate, în ultimele 24 de ore, de armata israeliană, a anunţat luni, 20 mai, IDF într-un comunicat, citat de EFE. Obiectivele forţelor...
#razboi Gaza, #razboi Gaza Hamas Israel, #atac Iran, #amenintari reale, #Casa Alba , #Razboi Gaza